reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

grudniówki kulinarnie !!!

reklama
Niestety przepisu na cannelloni ale za to na proste ptasie mleczko.


PTASIE MLECZKO

Porcja: 272 kcal,
Przygotowanie: 55 minut,
Na 10 porcji



● 2 łyżki herbaty
● 2 szklanki śmietanki (12%)
● 3 żółtka
● jajko
● 3 łyżki cukru
● sok z 1 pomarańczy
● 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej
● 200 g malin i jeżyn
● masło do formy

- Herbatę zalać wrzącą śmietanką, przykryć, odstawić. Żółtka i jajko ubić z cukrem. Połączyć z przecedzonym naparem i sokiem. 1/2 szklanki mleczka odstawić. Resztę wlać do natłuszczonej formy i piec w kąpieli wodnej ok. 30 minut. Ostudzić.
- Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody. Wymieszać z resztą mleczka. Mieszaniną polać deser. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Podawać z owocami.
 
A no i ten sławetny murzynek żeby nie trzeba było przeszukiwac całego forum

MURZYNEK
1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 5 łyżek wody, 3 łyżki kakao Decomoreno (takie do gotowania nie rozpuszczalne) - to wszystko w rondelku rozpuszczamy i studzimy.
Jak ostygnie to dodajemy szklankę + łyżkę mąki tortowej, bakalie jeśli ktoś chce, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 całe jajka (ja radzę białka ubić:))
Mieszamy to dokładnie i wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy.
Pieczemy w 180 stopniach około 40 min (mi czasem i trzydzieści min wystarczy)

Na to polewa:
4 łyżki masła, 4 łyżki śmietany, 4 łyżki cukru, 4 łyżki kakao - to rozpuszczamy w rondelku cały czas mieszając - NIE MOŻNA ZAGOTOWAĆ!!!!!
 
Przepis na canelloni:

1 opakowanko canelloni - są dwa rodzaje takie co nalezy wstępnie obgotować - krócej się zapieka ale gorzej faszeruje i takie bez wstępnego gotowania analogicznie dłużej się zapieka, łatwiej faszeruje :) do wyboru

mięsko mielone - ja dla dwóch osób używam pół kilo mięsa wieprzowo-wołowego

sos pomidorowy -można zrobić samemu z pomidorów z puszki (całych pomidorów), czosnku, przypraw ale ja używam sosu Dolmio tradycyjnego.

sos beszamelowy - z mleka, masła, mąki i przypraw(pieprz, sół, gałka muszkatułowa)

mozzarella - taka zwykła w zalewie 1-2 wedle uznania

Więc tak:
Mięsko smażymy i dodajemy sos pomidorowy. Ja dorzucam jeszcze czosnek i pieprz.
Rurki - obgotowane bądź nie :) faszrujemy sosem mięsno-pomidorowym
układamy je w naczyniu żaroodpornym. Można naczynie posmarować odrobiną tłuszczu ale ja tego nie robię bo mam magiczne naczynie żaroodporne do którego nic nie przywiera :)

W zależności od wielkości naczynia rurki są albo parterowe albo ułożone pięterkami.
Jeżeli jest tylko jedna warstwa to smarujemy ją sosem beszamelowym i układamy na niej pokrojoną lub porwaną mozzarelle.
Jeżeli są pięterka - między jedną warstwę a drugą nakładamy sos beszamelowy i wg uznania można jeszcze mozzarelle. Na samą górę sos + mozzarella.

I do piekarnika - jak rurki są bez gotowania zapiekam na 180 stopni około 45 minut co jakiś czas sprawdzając czy makaron jest miękki i czy mozzarella na górze się ładnie zapieka. Z makaronem obgotowywanym 30 minut.

Smacznego :-)
 
dziewczyny, mam super przepisy na zapiekanki z letnimi warzywami, ale nie mogę ich załączyć, bo "ogromny" rozmiar (47kB) przekracza "szczodry" limit (19,5kB)....:no: jak któraś z Was wie jak to obejść i załaczyć wordowy plik, to chętnie się podzielę wizją zapiekanych bakłażanów, cukinii i pomidorów:-p pycha!
 
No to proszę bardzo - ta jest poprostu pycha, polecam uwagi pod przepisem dotyczące przypraw. ja zrobiłam ją z całej paczki makaronu (400g) i wyszły 4 ogromne porcje.
Zapiekanka z cukinią
Składniki na 4 porcje:
§ 350 g makaronu (najlepiej rurki)
§ 1 średnia cukinia
§ 2 pomidory
§ 2 ząbki czosnku
§ 300 g serka ricotta
§ 300 ml śmietany
§ 300 ml mleka
§ 4 jaja
§ Pieprz, sół
§ 125 g startego sera gruyere
§ Bazylia do dekoracji

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie na al dente. Przelać zimną woda, dokładnie osączyć na sitku
  • Cukinię dokładnie umyć (nie obierać). Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać. Warzywa pokroić na plastry szer. Ok. ½ cm. Czosnek obrać i drobno posiekać. Ricottę wymieszać ze śmietaną, mlekiem i jajami na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek
  • Piekarnik rozgrzać do temp. 200st. (z termoobiegiem do 180st.). Makaron wymieszać z plastrami pomidorów i cukinii, następnie rozłożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. ALBO: układać warstwami: najpierw makaron, a potem to jak już wyjdzie, warstwa warzyw, makaron, warstwa warzyw...Wszystko równomiernie polać sosem, posypać startym żółtym serem. Zapiekac ok. 45min. Przed podaniem udekorować bazylią.

UWAGI:
o jeśli lubicie kuchnię dobrze doprawioną proponuję nieco zmodyfikować ilości przypraw (bo w wersji powyższej danie prawdopodobnie wyjdzie trochę bez smaku). Tak wiec przygotowaną cukinię można trochę osolić i posypać ziołami prowansalskimi lub przyprawą do kuchni włoskiej. Czosnku dodać trochę wiecej (oczywiście jeśli ktoś lubi czosnek J). A sos dobrze doprawić (solą, pieprzem i czosnkiem)
o jeśli nie ma pod ręką (w sklepiku obok) serka ricotta można go zastąpić jakimś serkiem ‘typu włoskiego” (ja kupiłam serek o nazwie Capri – produkt polski). Myślę, że ostatecznie jakiś zwykły serek o twarożkowej konsystencji (ale bez wyraźnego smaku) również będzie ok.
o robiąc sos na powyższą ilość makaronu – zmieniłam proporcje składników. Serka było ok. 250 g, do tego stopniowo dodawałam śmietanę i mleko (w sumie na oko), ale gdy był jeszcze gęsty dodałam 2 jajka (a nie 4), które go rozrzedziły. Stosując ilości jak w przepisie sos wyjdzie zbyt wodnisty.
o Zamiast sera gruyere dodadałam zwykły ser, który miałam akurat w lodówce i wymieszałam go ze startym parmezanem (a właściwie serem parmezanopodobnym J).
o Czas zapiekania będzie dłuższy –trzeba po prostu sprawdzić, czy cukinia jest już miękka – dlatego też dobrze jest pokroić ją w plastry nieco cieńsze niż ½ cm J
o Można dodać smażone kawałki kurczaka i już nie będzie tak jarskoJ

SMACZNEGO!
 
reklama
Do góry