reklama

Grudniówki w kuchni:-)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w grudniu 2012' rozpoczęty przez Ania_789, 15 Czerwiec 2012.

  1. Ania_789

    Ania_789 Mama uroczych córeczek;-)

    Tutaj będziemy wrzucać przepisy na przepyszności:-)
     
  2. ruda-iza

    ruda-iza wrzesień '07 grudzień '12

    Świetnie się składa, ja właśnie dziś dostałam poradnik dla kobiet w ciąży o zdrowym żywieniu z przepisami. Jak tylko się ogarnę lecę do kuchni wypróbować a potem podzielę się przepisami.
     
  3. reklama
  4. Noukie

    Noukie Majowa mama 2007

    Poprosze o przepis na tego 3 bita:sorry2:
     
  5. LilithGoth

    LilithGoth Fanka BB :)

    3 BIT
    Składniki:
    • 6 - 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g)
    • 1,5 puszki dulce de leche (kajmak z puszki, w UK znany jako 'caramel' lub 'dulce de leche'), około 600 g( krówka z puszki )
    • 3 szklanki mleka
    • 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią*
    • 125 g masła
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 4 jajka
    • 600 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru
    • 100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy). Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników. Przygotować budyń:** Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek. Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników. W tym momencie najlepiej całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć. Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można kroić i podawać od razu. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego :-). * zamiast można użyć cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym (16 g) ** budyń z przepisu jest naprawdę mocno budyniowy i taki mi smakuje (z przepisu na karpatkę, która znajduje się na blogu); jeśli preferujesz krem maślany, nie dodawaj do mleka masła, ale powstały budyń, po ostudzeniu utrzyj z masłem w temperaturze pokojowej, powstały krem będzie miał konsystencję bardziej kremową niż budyniową
    3_bit.jpg


     
  6. ruda-iza

    ruda-iza wrzesień '07 grudzień '12

  7. Ania_789

    Ania_789 Mama uroczych córeczek;-)

    Przepis od misia83:
    Pichcę sobie: Tiramisu truskawkowe



    Link od ruda-iza:
    Link do bloga... http://kuchniaizy.blogspot.com/

    Przepis od fogia:
    A co do placka marchewkowego to ja robię z tego przepisu:



    Placek marchewkowy

    50 dag tartej marchwii
    200 ml oliwy
    4 jaja
    15 dag cukru
    30 dag mąki
    Po 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej, cukru waniliowego i proszku do pieczenia
    3 łyżeczki cynamonu

    Marchewkę zalać oliwą. Jaja utrzeć z cukrem. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon i wymieszać. Dodać utarte z cukrem jaja i marchewkę z oliwą.
    Piec w temp. 175’ ok. 55min.



    ZUPA SEROWA OD Vivienne:
    podaję przepis na zupę

    SKŁAD:
    1 kg mięsa mielonego
    3-4 serki Hochland w sztabce (najlepsze są Emmentalery, mogą to być inne serki, byleby się ładnie rozpuszczały, wrzucić 3, dorzucić 4 jeśli nie będzie gęsta)
    kostka-dwie rosołowe, najlepiej warzywne
    3 duże pory
    3 marchewki
    ziemniaki - tak z 8 średnich, zależy ile lubicie w zupie, może być ich więcej, do tej bardzo pasują

    WYKONANIE:
    Mięso podsmażyć na patelni. Zagotować wodę, rozpuścić kostki rosołowe, wrzucić mięso.
    Marchewki i pory pokroić w plastry, wrzucić na margarynę na patelnię, dorzucić do zupy.
    Ziemniaki pokroić w grubsze kostki, dorzucić do zupy.
    Serki pokroić w kostki, będą się łatwiej rozpuszczać i dorzucić do zupy kiedy warzywa będą już miękkie. Gotować na małym ogniu, aby serki się rozpuściły.
    Doprawić do smaku wedle uznania (ja daję sól, pieprz ziołowy, oregano, bazylię i trochę zwykłego pieprzu i jeden z serków daję ziołowy).

    Voila i smacznego :)

    Ostatnio z ok. 70 dag mięsa i 3 litrów wody wyszło ok. 4 litrów zupy, zabrakło mi 4 serka więc była rzadsza, ale tak samo pyszna :)
     
    Ostatnia edycja: 20 Czerwiec 2012
  8. misia83

    misia83 Fanka BB :)

    Dziewczyny mam mieć w niedzielę gości i tak się zastanawiam co przygotować do jedzenia. Macie jakieś fajne przepisy na sałatki i danie główne? Będę wdzięczna za pomoc.
     
  9. Fiolka_130

    Fiolka_130 Fanka BB :)

    sałatkę czosnkową

    Produkty:
    pierś z kurczaka
    przyprawa gyros
    kukurydza
    czosnek
    ogórki konserwowane
    cebula
    ketchup
    majonez
    kapusta pekińska

    Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyc dodającprzyprawę. Ketchup zmieszać z majonezem i czosnkiem (wyciśniętym). pokroićcebule, ogórki i kapuste.
    Układać warstwowo. Ja robie to tak od góry:
    kapusta pekińska,
    sos (ketchup+ majonez+ czosnek)
    ogórki
    cebula
    kukurydza
    pierś z kurczaka


    Sałatka brokułowa

    Składniki:
    1 brokuł (albo jednamrozona paczka)
    1 ser feta (ja kupujęFavitę)
    1 opakowaniewyłuskanego slonecznika ok 200g
    2 ząbki czosnku
    2 piersi z kurczaka
    keczup pikantny albokilka suszonych pomidorów
    jogurt albośmietana(jak kto woli)
    przyprawa do gyrosa

    Przygotowanie:

    Mięsko usmażyć zprzyprawą do gyrosa i ostudzić.
    Brokuł zagotować wosolonej wodzie, ale tak żeby się nie rozciaptał ale był chrupiący. Ser pokroićw kostkę. Zrobić sos: jogurt wymieszać z pomidorami albo keczupem(ja wolękeczup, daję ok 4 łyżki na jogurt), dodać zmielone 2 ząbki czosnku.
    Słonecznik trzebapodpiec na patelni-można na łyżce oleju. Ma mieć ładny złotawy kolorek.

    Układać warstwami:najpierw mięsko potem słonecznik, feta, brokuły a na wierzch polać sosem.


    SAŁATKA z zupek chińskich

    2 zupki chińskie (jak kto lubi : 2 łagodne, łagodna i ostralub 2 ostre)
    2 piersi z kurczaka
    1/2 kapysty pekińskie bądź sałaty lodowej
    kukurydza z puszki
    ogórki konserwowe (ilość zależna od gustu)
    majonez
    keczup pikantny
    przyprawa gyros (najlepsza jest Kamis)

    Filet z kurczaka umyc i usmażyc na oleju drobno pokrojony zprzyprawą gryros....

    Makaron z zupek chińskich zalć wodą i odtsawić donapęcznienie,potem odcedzic nadmiar wody. Wymieszać z przyprawami z zupek NIEOLEJKAMI

    Dodać do makaronu poszatkowaną kapustę lub"potarganą" sałatę,odsaczona kukurydzę i pokrojone w kostke ogórki...Na koniec wrzucamy podsmażone i ostygnięte piersi z kurczaka...

    Dodajemy keczup oraz majonez (ilosć jaka kto toleruje) iewentualnie doprawiamy do smaku


    [h=2]Sałatka z makaronem (ryż)[/h]3 pojedyncze filety z kurczaka
    1/2 kg makaronu w kształcie ryżu
    op.przyprawy do gyrosa
    duzy ogórek
    puszka kukurydzy
    cebula,szczypiorek lub por
    czerwona papryka
    olej
    majonez
    przyprawy : pieprz,sól.oregano

    przygotowanie

    makaron gotujemy iodcedzamy
    filety drobno kroimy i smazymy na oleju + przyprawa dogyrosa do tego
    nastepnie mieso z powstałym sosem mieszamy z makaronem

    dodajemy odsaczoną kukurydzę,drobno pokrojonegoogórka,paprykę i posiekana cebule (lub szczypior,por) Doprawiamy i mieszamy zmajonezem
     
  10. reklama
  11. ruda-iza

    ruda-iza wrzesień '07 grudzień '12

    Ja danie główne proponuję z wołowiny Kuchnia Izy: Tagine z wołowiny i moreli u mnie wszyscy się zajadają. Jest to pierwsze danie, które teść pochwalił nie pytany o opinię a na dodatek kazał teściowej wziąć ode mnie przepis. Bardzo łatwe w przygotowaniu, długo się robi ale nie wymaga dużo pracy.
    A sałatke banalnie prostą, z prostych składników a rewelacyjną w smaku polecam tą http://kuchniaizy.blogspot.com/2011/09/turecka-saatka-z-makaronu.html
    Fiolka - sałatki sama chętnie wypróbuję :tak:
     
  12. misia83

    misia83 Fanka BB :)

    Dzięki dziewczyny za przepisy, Fiolka super są te sałatki, muszę wypróbować wszystkie :-)
    Iza a to danie z wołowiny to najlepiej podać z kuskusem czy można też z ryżem?
     

Poleć forum