LisiaMama
Fanka BB :)
Wrzucam Wam moje ulubione dyniowa i pomidorowa [emoji16][emoji478]
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Robię identyko tylko zamiast śmietany wrzucam pasate pomidorową mmmmPrzepis na makaron dla zabieganych Mam:
Gotuję makaron, ja lubię kokardki albo penne, ale dowolny tu pasuje, W międzyczasie kroję na cienkie plastry 2 cukinie,
Na patelnię wlewam nieco oleju, wrzucam 2-3 pokrojone w cienkie paseczki ząbki czosnku. Można więcej jeśli ktoś jest czosnkowy. Jak tylko zeszkli się czosnek wrzucam cukinię, doprawiam solą, pieprzem, smazę aż zmięknię cukinia, czyli ok 5 min. Dodaję do tego solidne dwie łyżki smietany i posiekaną drobno zieloną pietruszkę. Na koniec wrzucam do sosu starty na drobnej tarce ser cheddar ale może być inny twardy. Ja kupuję cheddar w Biedronce, jest go sporo, kosztuje coś koło 6-7 zł i starcza na kilka makaronowych obiadów.
Sos gotowy. Mozna do niego wrzucić na koniec pomidorki koktajlowe. Fajnie robią. W międzyczasie ugotował nam się makaron. I można zajadać.
10 minut i obiad gotowy.
Smacznego. Mam nadzieję, że Wam posmakuje.
Tiramisu według Joshi [emoji513]
*Paczka podluznych biszkoptow.
*5 lyzeczek kawy rozpuszczalnej zalanej wrzatkiem( zrobilam w glebokim talerzu zeby dobrze bylo maczac biszkopty)
*2 serki mascarpone
* 2 smietany 30%
*kakao gorzkie
*cukier puder ( ja nie mialam dalam drobnomielony cukier)
W cieplej kawie maczacie biszkopty I wykladacie naczynie ( najlepiej kwadratowe czy prostokatne- ja zrobilam w pojemniku do przechowywania zywnosci takim duzym prostokatnym)
Smietane 30% ubijam na sztywno z cukrem. Jak smietana juz jest mocno ubita dodaje serki mascarpone I mieszacie juz lyzka bez miksera na jednolita mase.
Wieksza polowe masy wykladacie na warstwe biszkoptow .posypujecie kakao. Wykladacie kolejna warstwe namoczonych biszkoptow. ( biszkopty tylko obtaczacie z dwoch stron w kawie zeby zbytnio nie namokly bo sie zrobi ciapa)
I na ta warstwe biszkoptow reszte masy. Rozmarowujecie. Posypujecie kakao. I do lodowki na pare godzin.
Dobrze zeby bylo przykryte folia albo jak u mnie przykrywka od pojemnika bo masa lubi przejsc zapachami lodowki a to juz nie jest fajne.
Mowie Wam. 15 minut roboty a niebo na talerzu
Joshi nie mogłam wcz zasnąć przez Ciebie... Jak zamykalam oczy widziałam tylko tiramisu, dzisiaj nie ma bata, ale muszę zjeśćTiramisu według Joshi [emoji513]
*Paczka podluznych biszkoptow.
*5 lyzeczek kawy rozpuszczalnej zalanej wrzatkiem( zrobilam w glebokim talerzu zeby dobrze bylo maczac biszkopty)
*2 serki mascarpone
* 2 smietany 30%
*kakao gorzkie
*cukier puder ( ja nie mialam dalam drobnomielony cukier)
W cieplej kawie maczacie biszkopty I wykladacie naczynie ( najlepiej kwadratowe czy prostokatne- ja zrobilam w pojemniku do przechowywania zywnosci takim duzym prostokatnym)
Smietane 30% ubijam na sztywno z cukrem. Jak smietana juz jest mocno ubita dodaje serki mascarpone I mieszacie juz lyzka bez miksera na jednolita mase.
Wieksza polowe masy wykladacie na warstwe biszkoptow .posypujecie kakao. Wykladacie kolejna warstwe namoczonych biszkoptow. ( biszkopty tylko obtaczacie z dwoch stron w kawie zeby zbytnio nie namokly bo sie zrobi ciapa)
I na ta warstwe biszkoptow reszte masy. Rozmarowujecie. Posypujecie kakao. I do lodowki na pare godzin.
Dobrze zeby bylo przykryte folia albo jak u mnie przykrywka od pojemnika bo masa lubi przejsc zapachami lodowki a to juz nie jest fajne.
Mowie Wam. 15 minut roboty a niebo na talerzu