• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Grudzień 2009

reklama
Ja tam się cieszę, że Moja Myszka na ogół aktywna dość mocno bo jakby spała za długo to pewnie bym się martwiła:-p Rzadko śpi za dnia a w nocy jak śpię to nie wiem. Jak budzę się na siku to nie śpi:-)
No wiesz ja też się cieszę, problem się zaczyna jak trzeba jeszcze starszymi bandziorkami się zająć od jakiejś 7 do wieczora a się na siedząco zasypia :-D

Natalko też o tym myślałam, żeby to spisać ale już od 2 tyg godziny ma prawie te same:-D

Laseczki tak sobie przypomniałam jak urodziłam Amelkę to do niej chodziłam i budziłam i mówiłam "ej nie śpij pobaw się z mamusią" :sorry:
Teraz jak mam już 2kę to będę najszczęśliwsza na świecie jak będzieładnie zasypiał i sporo spał. Wszystko się zmienia po prostu :-D

Mea oby tak było:-)Odliczam godziny do czwartku:-)

A najlepsze Tiramisu jest -powiem Wam z doświadczenia - z rumem:-) Nawet znajoma była u jakiegoś włoskiego mistrza..i on właśnie rumu używał zamiast amaretto..zupełnie iny smak, bardziej wytrawny, ja raz zrobiłam z amaretto ale jak dla mnie za dużo rożnych smaków i za słodkie, mdłe. Acha masa będzie lepsiejsza jak zamiast zwykłego cukru dacie brązowy trzcinowy-super tężeje i daje się kroić w ładne kostki, a dzięki pianie z białek ten krem jest taaaki puszysty i tężeje:-) Acha i z kawy rozpuszczalnej to wychodzi tylko taka namiastka smaku..najlepiej zaparzyć baaardzo mocna dobra mielona kawe (ja daje pol opakowania malej Astry zalewam niecałe 400ml-500ml wrzątaku i to starcza na 500 gram serka mascarpone-zawsze robie podwójna porcje Tiramisu, bo ma takich żarłoków w rodzinie-wychodzi akurat dla każdego z dokładką-)Deser robie już od 3 lat...:-)Metodą prób i błędów doszłam do idelanych proporcji itd. Jeszcze jedno-jak sie posypie biszkopty cacao tiramisu będzie miało lepsza konsystencje i smaki będą sie dobrze mieszały..pyszności, ja na wartswe mascarpone tez sypie cacao, potem biszkopty i znow cacao..wychodzi naprawdę wyjątkowy oryginalny bukiet smakowy. Bardzo duzo zależy od jaj...naprawdę, jak są swieże wiejskie zawsze deser wychodzi idealny w smaku puszysty, ładnie sie kroi w kostki, a wystarczy, że z jajem coś nie tak i deser leje się podczs nakładania..Najlepsze tiramisu jest na 2-3 dzień..to dopiero pychota!Jak sie w pucharkach zrobi, to nie trzeba sie przejmowac konsystencja oczywiscie:-) No i obowiązkowo w szkle!zupelnie inaczje wychodzi jak sie zrobi np w formie plastikowej-albo szklo, albo ceramika. To mój ulubiony deser..a teraz nie można buuuu..tu alkohol, kawa siekierasta i jeszcze surowe jaja...Za tym tęsknie najbardziej:-(
Ale Wy szybko piszecie..nie nadążam czytać!
Zaraz zmykam do lasu..odstresować się i nie myśleć..zajmę sie szukaniem grzybow:-)

Ostatnia edycja:
Lilijko ja cię podziwiam za to chodzenie po lesie:-)

Ja może i bym sobie pochodziła ale tak panicznie boję się kleszczy i innych robaków że od dawna już w głąb lasu nie wejdę:no: A najlepsze jest to że nigdy żadnego kleszcza nie miałam ani nic mi się w lesie nie przydarzyło! Ale boję się i już:zawstydzona/y:

Natalko wszystkiego naj...i nie smuć się my będziemy z tobą świętować do 19.30:-)

wiec ja urzadzilam pierwsza degustacje tiramisu i stwierdzam ze jest nawet niezle :) ale zapomnialam w srodek dac kakako!! ups ... jest tylko na gorze :)
a faktycznie rub bylby do tego rewelacyjny !! i to najlepszy taki czeski "tuzemsky" uwielbiam ten smak i zaden inny nie jest taki boski !! no ale z rumem poczekam jeszcze troche :)
a co do kawy to faktycznie biszkopty malo naciagnely ten smaczek ... moze lepsza bylaby taka gotowana po turecku /kawa fusiasta 10 min gotowana w garnku/ ona ma taki nieziemski aromat !!

Mea dokładnie, zrób z rumem, biszkopty nasącz takim wywarem mocno kawowym czarnym jak smoła..i nie boj się porządnie ich nasączyć, koniecznie kakao między...i rozkoszuj się smakiem..najlepiej zrobić np rano i następnego dnia rano jeść:-)Z każdym dniem deser jest coraz smaczniejszy:-)

Agus ja tez sie boje robakow..ale u nas lasy bardzo przestronne..i ja tylko z kijem na pająki do lasu..bez niego nie wejdę:-)

Natalko..wszystkiego najlepszego dla Was!!!

reklama
Marta bidaku ! NO widze cie normalnie w myslach ! ja przysiade sie do ciebie z wielkim zimnem na ustach ( wyleczone ) i nowym dziadostwem nie mialo gdzie sie rozniesc tylko na BRODE! Wiec se bedziemy siedziec razem dwa debile ty z opadnietym kacikiem ust i wysychajacym okiem na wieszchu a ja z wielkim pypciem na brodzie i obie z brzuchami ( bozeee kto nas chcial ??? ahahahah )
haha moj B patrzy na mnie sie tak krzywo hahaha jak wygladam jak kwasimodo

:-D
i dobrze..
moja jak ostatnio wlazła na góre i zobaczyłam że ma fajke to zamknelam jej drzwi przed nosem i kulturalnie powiedzialam
'won mi z tym petem' :-D
a ja teraz u mojego B z jego rodzicami w domku pomieszkujemy, bo u nas etap plytek i ladzenia gladzi, w kazdym razie ja juz sobie spie w pokoju, a jego ojciec jara jak smok, ale on na dole jara i tak zaglada za B do pokojuz gdzie ja juz kimalam prawie, a B do niego "No gdzie z tym petem tu włazisz", a on bez peta tylko tak od niego smierdzialo hahahahaha
Czesc Dziewczyny. Wpadam z krotkim pytaniem. Zacofana jestem, bo na ten temat bylo. Chyba jestem ostatnia, ktora nie miala jeszcze badania glukozy. No i mam watpliwosc czy to trzeba na czczo czy nie... ???
Poza tym temat wagi... Prawie w ogole sie nie ruszam, nie wychodze, bo katar i takie tam i mam do przodu na razie 10 kg no i smiesznie wygladam. Z tylu w ogole nie widac ciazy, talia i w ogole a z przodu dopiety balonik i to taki na granicy pepka))).
niestety na czczo :)

akurat badanie glukozy to zawsze na czczo bo jakby nie to bysmy sie zapewne napchaly i zafalszowaly wyniki;)

na czczo sie udajemy, pobierana jest krew przed testem pani rozmiesza proszeczek z glukoza w kubku wody, mamy to wypic w miare szybko, posiedziec jakis czas (mozna zabrac gazetki) i na koniec znow jest pobierana krew, wyniki testu pokazuja jak szybko schodzi glukoza z krwi i stabilizuje sie poziom cukrow :cool:

50 g nie trzeba robic na czczo, a 75g robi sie na czczo

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry