reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Grudzień 2009

reklama
Ja tam się cieszę, że Moja Myszka na ogół aktywna dość mocno bo jakby spała za długo to pewnie bym się martwiła:-p Rzadko śpi za dnia a w nocy jak śpię to nie wiem. Jak budzę się na siku to nie śpi:-)
No wiesz ja też się cieszę, problem się zaczyna jak trzeba jeszcze starszymi bandziorkami się zająć od jakiejś 7 do wieczora a się na siedząco zasypia :-D

Natalko też o tym myślałam, żeby to spisać ale już od 2 tyg godziny ma prawie te same:-D

Laseczki tak sobie przypomniałam jak urodziłam Amelkę to do niej chodziłam i budziłam i mówiłam "ej nie śpij pobaw się z mamusią" :sorry:
Teraz jak mam już 2kę to będę najszczęśliwsza na świecie jak będzieładnie zasypiał i sporo spał. Wszystko się zmienia po prostu :-D

Mea oby tak było:-)Odliczam godziny do czwartku:-)

A najlepsze Tiramisu jest -powiem Wam z doświadczenia - z rumem:-) Nawet znajoma była u jakiegoś włoskiego mistrza..i on właśnie rumu używał zamiast amaretto..zupełnie iny smak, bardziej wytrawny, ja raz zrobiłam z amaretto ale jak dla mnie za dużo rożnych smaków i za słodkie, mdłe. Acha masa będzie lepsiejsza jak zamiast zwykłego cukru dacie brązowy trzcinowy-super tężeje i daje się kroić w ładne kostki, a dzięki pianie z białek ten krem jest taaaki puszysty i tężeje:-) Acha i z kawy rozpuszczalnej to wychodzi tylko taka namiastka smaku..najlepiej zaparzyć baaardzo mocna dobra mielona kawe (ja daje pol opakowania malej Astry zalewam niecałe 400ml-500ml wrzątaku i to starcza na 500 gram serka mascarpone-zawsze robie podwójna porcje Tiramisu, bo ma takich żarłoków w rodzinie-wychodzi akurat dla każdego z dokładką-)Deser robie już od 3 lat...:-)Metodą prób i błędów doszłam do idelanych proporcji itd. Jeszcze jedno-jak sie posypie biszkopty cacao tiramisu będzie miało lepsza konsystencje i smaki będą sie dobrze mieszały..pyszności, ja na wartswe mascarpone tez sypie cacao, potem biszkopty i znow cacao..wychodzi naprawdę wyjątkowy oryginalny bukiet smakowy. Bardzo duzo zależy od jaj...naprawdę, jak są swieże wiejskie zawsze deser wychodzi idealny w smaku puszysty, ładnie sie kroi w kostki, a wystarczy, że z jajem coś nie tak i deser leje się podczs nakładania..Najlepsze tiramisu jest na 2-3 dzień..to dopiero pychota!Jak sie w pucharkach zrobi, to nie trzeba sie przejmowac konsystencja oczywiscie:-) No i obowiązkowo w szkle!zupelnie inaczje wychodzi jak sie zrobi np w formie plastikowej-albo szklo, albo ceramika. To mój ulubiony deser..a teraz nie można buuuu..tu alkohol, kawa siekierasta i jeszcze surowe jaja...Za tym tęsknie najbardziej:-(
Ale Wy szybko piszecie..nie nadążam czytać!
Zaraz zmykam do lasu..odstresować się i nie myśleć..zajmę sie szukaniem grzybow:-)

Ostatnia edycja:
Lilijko ja cię podziwiam za to chodzenie po lesie:-)

Ja może i bym sobie pochodziła ale tak panicznie boję się kleszczy i innych robaków że od dawna już w głąb lasu nie wejdę:no: A najlepsze jest to że nigdy żadnego kleszcza nie miałam ani nic mi się w lesie nie przydarzyło! Ale boję się i już:zawstydzona/y:

Natalko wszystkiego naj...i nie smuć się my będziemy z tobą świętować do 19.30:-)

wiec ja urzadzilam pierwsza degustacje tiramisu i stwierdzam ze jest nawet niezle :) ale zapomnialam w srodek dac kakako!! ups ... jest tylko na gorze :)
a faktycznie rub bylby do tego rewelacyjny !! i to najlepszy taki czeski "tuzemsky" uwielbiam ten smak i zaden inny nie jest taki boski !! no ale z rumem poczekam jeszcze troche :)
a co do kawy to faktycznie biszkopty malo naciagnely ten smaczek ... moze lepsza bylaby taka gotowana po turecku /kawa fusiasta 10 min gotowana w garnku/ ona ma taki nieziemski aromat !!

Mea dokładnie, zrób z rumem, biszkopty nasącz takim wywarem mocno kawowym czarnym jak smoła..i nie boj się porządnie ich nasączyć, koniecznie kakao między...i rozkoszuj się smakiem..najlepiej zrobić np rano i następnego dnia rano jeść:-)Z każdym dniem deser jest coraz smaczniejszy:-)

Agus ja tez sie boje robakow..ale u nas lasy bardzo przestronne..i ja tylko z kijem na pająki do lasu..bez niego nie wejdę:-)

Natalko..wszystkiego najlepszego dla Was!!!

reklama
Marta bidaku ! NO widze cie normalnie w myslach ! ja przysiade sie do ciebie z wielkim zimnem na ustach ( wyleczone ) i nowym dziadostwem nie mialo gdzie sie rozniesc tylko na BRODE! Wiec se bedziemy siedziec razem dwa debile ty z opadnietym kacikiem ust i wysychajacym okiem na wieszchu a ja z wielkim pypciem na brodzie i obie z brzuchami ( bozeee kto nas chcial ??? ahahahah )
haha moj B patrzy na mnie sie tak krzywo hahaha jak wygladam jak kwasimodo

:-D
i dobrze..
moja jak ostatnio wlazła na góre i zobaczyłam że ma fajke to zamknelam jej drzwi przed nosem i kulturalnie powiedzialam
'won mi z tym petem' :-D
a ja teraz u mojego B z jego rodzicami w domku pomieszkujemy, bo u nas etap plytek i ladzenia gladzi, w kazdym razie ja juz sobie spie w pokoju, a jego ojciec jara jak smok, ale on na dole jara i tak zaglada za B do pokojuz gdzie ja juz kimalam prawie, a B do niego "No gdzie z tym petem tu włazisz", a on bez peta tylko tak od niego smierdzialo hahahahaha
Czesc Dziewczyny. Wpadam z krotkim pytaniem. Zacofana jestem, bo na ten temat bylo. Chyba jestem ostatnia, ktora nie miala jeszcze badania glukozy. No i mam watpliwosc czy to trzeba na czczo czy nie... ???
Poza tym temat wagi... Prawie w ogole sie nie ruszam, nie wychodze, bo katar i takie tam i mam do przodu na razie 10 kg no i smiesznie wygladam. Z tylu w ogole nie widac ciazy, talia i w ogole a z przodu dopiety balonik i to taki na granicy pepka))).
niestety na czczo :)

akurat badanie glukozy to zawsze na czczo bo jakby nie to bysmy sie zapewne napchaly i zafalszowaly wyniki;)

na czczo sie udajemy, pobierana jest krew przed testem pani rozmiesza proszeczek z glukoza w kubku wody, mamy to wypic w miare szybko, posiedziec jakis czas (mozna zabrac gazetki) i na koniec znow jest pobierana krew, wyniki testu pokazuja jak szybko schodzi glukoza z krwi i stabilizuje sie poziom cukrow :cool:

50 g nie trzeba robic na czczo, a 75g robi sie na czczo

Do góry