reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Grudzień 2009

Czec dziewczynki.
Troche wa podczytalam i mam pytanko.Julka niedlugo skonczy 3 mies i czy moge sprobowac dac jej np potarte jabluszko?(o ile sie nie myle mea pisala,ze dawala Agatce).A jak to wyglada ze sloiczkami?Patrzalam w sklepie i na etykietach pisze,ze po 4 miesiacu.
Z gory dzieki za odpowiedz:-)

ja karmie butla i jak zapytalam pediatre to powieziala ze jabluszko "czasem" moge dac /dobrze robi na kupe/ ale sloiczkow czy kaszek jeszcze nie dawac

Maciek też tak cieniutko ubrany: body, sweterek, spodenki, skarpetki i czapeczka wiosenna.
A ja widziałam dzisiaj dziecko w spacerówce ubrane w gruby zimowy kombinezon i czapkę futrzaną, które od tych wartsw ledwo się ruszało... a mamusia w krótkim rękawku :baffled:

ja juz pisalam jak kolezanka zalatwila coreczke - przeziebienie narazie i oby na tym sie skonczylo !!!

Mydełkiem Bambino.

ja tez myje mydelkiem mimo ze od kilku dni kapie ja w plynie do kapieli z nivei /to ponoc jest i szampon ... /

W ogóle dziś napisałam wprost J o moim problemie/marzeniu mianowicie tych zaręczynach.. Pewnie po 22 czeka nas rozmowa dalsza nt temat:p Jakoś nie miałam śmiałości bezpośrednio mu o tym powiedzieć;/ Dupa ze mnie. Czuję się troszkę jakbym się narzucała, ale w sumie mam prawo mówić o tym co czuję i jakie mam marzenia.
Myślę sobie, że on myśli, iż już nie musi się zaręczać bo przecież 8 maja mamy już ślub.
Hm....

pamietaj ze facetom niektore rzeczy trzeba wylozyc łopatologicznie !!! oni nie rozumieja zawilych podchodow wiec nie obrazaja sie jak sie im powie wprost :) wierze ze poskutkuje !!

Porozmawiaj jak najbardziej :-) Możesz na wesoło zawsze zagaić "a kiedy się kochanie zaręczymy?:) " . Myśmy mieli termin wyznaczony, knajpe zapłaconą i kościół zarezerwowany, a na sam koniec się zaręczyliśmy. Tak więc na to nigdy nie jest za późno :))) A jednak to cudowna chwila i bardzo wyjątkowa :) Ja co prawda nie miałam jakiejś niespodzianki ponieważ ślub był już zaplanowany, ale i tak to była wyjątkowa chwila i wspominam ją z wielką radością. Oczywiście musiałam coś głupiego palnąć i popsułam w pełni romantyczną chwilę, ale ja tak mam :)))

no wlasnie slub jest po czesci dla gosci a nie tylko dla mlodych ... zareczyny z racji swojej kameralnosci sa tak wyjatkowe ...

Dziewczyny wiem, że to trochę noo zupełnie nie na temat, ale mam pytanie czy wiecie co to może być. Odkąd Mała jest na świecie i odkąd karmię butelką, czyli po ciąży ogólnie podsumowując, po wypiciu piwka mam czerwone plamy na dekolcie;/ Za każdym razem co sobie piwko wypiję. Dziwne.... Uczulenie?:D Przed ciążą w ogóle czegoś takiego nie było.
Może któraś z Was tego też doświadczyła?

oj skads to znam !!! ja po piwnbie nie ale po winie mam takie plamy ze szok !!! odkrylam to na chrzcinach jak podano winko do obiadu !!! potem wygladalam jak by mnie os poparzylo na buzi i na dekolcie !!

Witajcie Dziewczynki wieczorowo :)

Dzięki za potwierdzenia zaproszeń na naszej klasie :):):):)

Byliśmy razem na zakupach dzisiaj,miałam Julka w nosidełku.Byliśmy na dziale dziecięcym ( jakoś nie potrafię go omijać..;))
wyciągam kolejne fatałaszki i pytam Go się czy Mu pasuje.....Julek albo ziewał albo piszczał albo się uśmiechał...heheh no to kupiłam co nie co ale ludziska mieli ubaw:)

A teraz poważne pytanie co do Tabletek,już mi któraś z Was (sorry nie pamiętam która...) odpowiedziała,że można je zacząć brać w dowolnym momencie,jeśli od porodu jeszcze nie było okresu.....ok ale jak pamiętam lata wstecz,kiedy takowe brałam po każdym opakowaniu robiłam przerwę ,bodajże 7 dni(kiedy to dostawało się okres...) a na ulotce owych tabletek cerazette
jest napisane jak byk,że nie robić żadnej przerwy.....no i zgłupiałam....tego lekarza co mi je przepisał już nie ma...i nie wiem gdzie się mam upewnić....no i co z tym okresem?? Nie żebym specjalnie tęskniła za nim ale czy to tak może być?? Kurde nie chcę żadnych więcej komplikacji no a będziemy się jeszcze starać kiedyś o siostrzyczkę dla Julka...

a ja cie nei mam na nk
co do tabletek juz padla odpowiedz :)

wymiękam... ;/
od dwóch godzin latam w tą i spowrotem do łóżeczka.. a moje dziecko spac nie ma zamiaru..;/

moze tak reaguje na nowe miejsce ?? to zwykle wychodzi po kilku dniach ...

reklama
Wiedziałam że o czyms zapomniałam- Georgina- powodzenia w rozmowie z drugą połówką:) Obyś jak najszybciej pochwaliła nam się na forum że jesteś zaręczona.
Dobranoc dziewczynki, lecę do łóżeczka bo mój mężczyzna czeka

JULKA na ulotce od tych tabletek pisze ze mozesz je zaczac stosowac juz teraz,nie musisz czekac na @:no:no i co do przerw to sie ich nie robi:no:tak bynajmniej pisze:tak:
Cytuje
"Dawkowanie:
Doustnie, raz dziennie o tej samej porze dnia. Tabletki należy przyjmować przez 28 kolejnych dni, zgodnie z kierunkiem strzałek na opakowaniu. Przyjmowanie tabletek z następnego opakowania należy rozpocząć następnego dnia po zakończeniu poprzedniego opakowania. Rozpoczęcie stosowania preparatu: jeżeli przez ostatni miesiąc pacjentka nie stosowała żadnej hormonalnej metody antykoncepcyjnej - pierwszą tabl. należy przyjąć w pierwszym dniu cyklu, przyjmowanie tabletek można również rozpocząć między 2 a 5 dniem cyklu, jednak w tym przypadku należy zastosować dodatkową metodę antykoncepcji przez pierwszych 7 dni przyjmowania tabletek w pierwszym cyklu; jeżeli wcześniej pacjentka przyjmowała inny złożony doustny preparat antykoncepcyjny - przyjmowanie należy rozpocząć następnego dnia po przyjęciu ostatniej aktywnej tabl. poprzedniego preparatu; jeżeli wcześniej pacjentka stosowała środek antykoncepcyjny zawierających wyłącznie progestagen (minitabletka, iniekcja, implant) - przyjmowanie należy rozpocząć następnego dnia po ostatniej minitabletce lub w dniu usunięcia implantu lub w dniu kolejnego terminu wstrzyknięcia - we wszystkich tych przypadkach należy zastosować dodatkową metodę antykoncepcji przez pierwszych 7 dni przyjmowania tabletek; pacjentki po poronieniu - przyjmowanie preparatu można rozpocząć bezpośrednio po poronieniu; pacjentki po porodzie o czasie lub porodzie przedwczesnym - przyjmowanie preparatu należy rozpocząć w pierwszym tygodniu, najpóźniej do 21 dnia po porodzie fizjologicznym lub przedwczesnym, w przypadku późniejszego rozpoczęcia przyjmowania tabletek należy zastosować dodatkową metodę antykoncepcji przez pierwszych 7 dni przyjmowania tabletek. Skuteczność antykoncepcyjna może zostać zmniejszona jeżeli pomiędzy przyjęciem 2 tabl. nastąpi przerwa dłuższa niż 36 h. Jeżeli opóźnienie w przyjmowaniu tabletek wynosi mniej niż 12 h należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę; jeżeli opóźnienie wynosi więcej niż 12 h należy postąpić jak poprzednio i równocześnie zastosować dodatkową metodę antykoncepcji przez następnych 7 dni."
Dzięki :):):)
Po angielsku tak samo jest napisane ...a ja zgłupiałam bo tabletki oststni raz brałam kilkanaście lat temu....

Wiedziałam że o czyms zapomniałam- Georgina- powodzenia w rozmowie z drugą połówką:) Obyś jak najszybciej pochwaliła nam się na forum że jesteś zaręczona.
Dobranoc dziewczynki, lecę do łóżeczka bo mój mężczyzna czeka

Dziękuję, mam nadzieję, że tak będzie:) Na razie się czaję i się zastanawiam co mnie czeka jak J wróci z pracy:p

tak na szybko dla lepszego zrozumienia:
tabsy dla karmiących-
Progestagen zagęszcza śluz szyjki macicy, uniemożliwiając plemnikom przedostanie się do komórki jajowej. Czasem hamuje też jajeczkowanie.
tabsy dla niekarmiących-
hamują dojrzewanie komórki jajowej i jajeczkowanie. Narasta jednak endometrium (błona śluzowa macicy, silnie ukrwiona, jak dochodzi do zapłodnienia t5o chroni zarodek- taka jakby gabkowa wyściółka maccy)- dlatego trzeba zrobić 7-dniową przerwę alby zię złuszczyło- stąd okres.
Tabletki dla karmiących hamują narastanie endometrium więc nie robi się przerwy. No i właśnie- te dla karmiących można zacząć brać w dowolnym momencie, nie ma znaczenia kiedy zacznie się zagęszczać ten sluz. Z kolei te dwuskładnikowe zaczynamy brać po miesiączce- kiedy jeszcze komórka jajowa nie zaczęła dojrzewać bo one te dojrzewanie hamują.
Ale sie rozpisałam, mam nadzieję że w miarę zrozumiale

Wielkie dzięki :) ...teraz to ja KPW :)
i tak chce poczekać kilka dni by się upewnić - tzn zrobie test...zabezpieczliśmy się ale P mówi,że te jego ogonki to skaczą potem po prześcieradle jeszcze długo hahahaha...
nawet nie chce mysleć co mogłoby się wydarzyć gdzybym była zafasolkowana(nie daj boże jeszcze chwilę!!!) i zaczęła brać tabsy;/

Ostatnia edycja:
witam, podczytałam Was trochę ale już nie mam sił by Was cytować więc tak ogólnie:
1. Georgina powodzenia i życzę spełnienia tego marzenia! :-)
2. tez biorę Azalię i zaczęłam już drugie opakowanie z tym, że zauważyłam, że włosy mi wypadają po nich! chyba przez tabletki bo nigdy nie miałam problemu z włosami a dziś przy kąpieli całą garść zgubiłam prawie! :-(
3. też chodzimy na spacerki, pogoda piękna, Julkę ubieram jeszcze w polarowy kombinezonik ale jest on dosyć cienki, cienką czapeczkę i nie przykrywam jej już wtedy niczym.
4. przy kąpieli też myjemy całe ciałko i główkę tym samym żelem/ olejkiem do skóry atopowej i potem spłukujemy zwykła wodą z kranu.
5. Chrzciny chcemy zrobić 18 kwietnia ale dopiero tydzien przed się wszsytko załatwia, też mam nadzieje, że ksiadz nie będzie się pluł o brak ślubu ;)
6. teraz też czekają nas przygotowania do świąt, chrzcin, sprzątanie, gotowanie, K musi sobie garniaka kupić, do tego po drodze kilka wizyt u lekarzy- dwie u dermatologa, alergologa, potem szczepienie, mocz Julki do badania musze dac zeby sprawdzic czy bakterii nie ma bo ostatnio wyniki miala nieciekawe i nie chcieli jej zaszczepic :/ wiec tez teraz pewnie bede troche rzadziej.....ale ile bede mogla tyle bede zagladac! dobrej nocy, miłego weekendu! :*

reklama
Do góry