mea_osi
Mea, Agatka, Gabi i Mati
Nie wiem jak Was, ale mnie strasznie wkurzają komentarze ludzi, że państwo chce zaoszczędzić kilka złotych- bardzo dużo osób jest tym oburzonych- ja mam całkiem inne zdanie na ten temat, nie przeszkadza mi, że będę musiała przedstawić dodatkowy papierek- lekarz ma obowiązek go wystawić i nie sądzę, żeby robił problemy- może marudzić- jak to ludzie marudzą-
Ale zdaję sobie sprawę, że ten przepis nie jest po to aby uprzykrzyć nam i lekarzom życie, bo to , że siedzimy po pół dnia na tym forum, czytamy, wymieniamy informacje- świadczy o tym, że interesujemy się ciążą. Ale w naszej Polsce jest tysiące osób, które mają w D swoją ciążę, i nowe dziecko- zamiast na ich narodziny czekają na te 1000 zł + dodatkowe 1lub 2 tys z gminy ( niektóre gminy dają wszystkim, niektóre tylko uboższym osobą)+ zapomogi. Lekarze przyjmą każdą kobietę w ciąży, bo z urzędu jest ubezpieczona- więc wszystkie ciężarne mają dostęp do gina tylko nie każdej chce się iść, bo łatwiej ponarzekać, napić się itp
I niestety takich osób jest dużo, tylko my się z nimi na codzień z nimi nie spotykamy.
I to tyle:-) no
w zupelnosci sie z toba zgadzam i tez uwazam ze dla nas zmiana pt "swistek od lekarza" nie jest jakims specjalnym utrudnieniem zycia a dla tzw "marginesu" to pewna konkretna mobilizacja co by sie te 3 razy pokazac u lekarza /o ile takie osoby wogole zainteresuja sie tym ze takiego dokumentu beda potrzebowaly!! bo wiekszosc uzna za zwyczajowe to ze maja dostac becikowe i koniec a tu sie okaze ze ZONK - nie byla mamuska u lekarza nie ma mamuska kaski - tak mowi prawo!!/ jeszcze bym z tym dyskutowala maja gwarancje ze te pieniadze trafia na jakas "wyprawke dla dziecka" ale prawda jest taka ze w tym "marginesie" becikowe zwykle trafia na "zachlawke" dla mamusi czy tez jej przygodnych znajomych /bo tatus najczesciej nieznany!!/ wiec jakos mi nie szkoda ze na takich ma nasze panstwo oszczedzic ... bo niby czemu ktos ma pic za badz co badz moje pieniadze !!
wiem wiem wiele osob mi teraz zarzuci marginalizowanie sprawy ale zrobilam to celowo ... bo wiem ze osoby ktore sa naprawde biedne ale los dziecka nie jest im obojetny znajda sposob zeby sie jakos do lekarza dostac w odpowiednim czasie ... w koncu jest jeszcze "panstwowa opieka zdrowotna" wiec powinno to nie byc jakas mega trudnoscia !!