• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Halo halo styczen 2019

reklama
dzień dobry mamusie :) milusiego dnia życzę ;)
właśnie sprawdziłam swoje badanie moczu i mam do Was pytanie bo wszystko jest oki ale pojawily mi sięe w moczu jakieś ciała ketonowe 5mg/dl czy też coś takiego mialyscie. ... czy to groźne dla maluszka ??
Jedz więcej węglowodanów. To tak zwane ketony głodowe. Jedzenie drugiej kolacji zwykle załatwia sprawę ( tylko nie warzywka a np kanapkę)

Niekoniecznie od cukrzycy. Może być zupełnie zdrowa. To kwestia diety. Nasza dieta bazuje na gluzkozie, bo jest ona podstawowym paliwem. Kiedy glukozy dostarczamy mniej, a tłuszczu więcej - organizm produkuje ketony. Często produkcja ketonów zachodzi podczas snu, ponieważ to moment, kiedy nieco dłużej występuje niski poziom insuliny. Intensywny zapach moczu po nocy u niektorych, wynika z wydalania ciał ketonowych.

5 ciał ketonowych to zupełny brak podstaw do obaw. Lekarz zapewne to zignoruje i nawet nie skomentuje.
Sytuacja groźna jest wtedy, kiedy mamy bardzo wysoki poziom glukozy oraz bardzo wysoką ilośc ciał ketonowych. Taki stan jest diabelnie groźny dla życia i jest to kwasica ketonowa. Ale to są dosłownie ogromnie wywindowane wartości OBU WSKAŹNIKÓW JEDNOCZEŚNIE.
Dokładnie. Przy kwasicy ketonowej ciała ketonowe są również w krwi. I jest to stan bardzo nieprzyjemny, odczuwalny... wymioty, odwodnienie i takie tam. Raczej zdarza się to tylko przy cukrzycy i to insulinozaleznej.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry