Klaudiaaa98
Zaciekawiona BB
Witam czy jak mam ciśnienie 160/100 to powinnam się niepokoic? Dodam że jestem w 32 tyg ciąży a brzuszek małego wyliczył na 28 czy to aż tak poważne?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Czy mogłybyśmy porozmawiać jakiś w prywatnej wiadomości?Za cztery miesiące skończy dwa latka.
Tak, ciśnienie 140/100 i wzwyż ma jak najbardziej niepokoić. Trzeba to sprawdzić. Najlepiej 3xdziennie mierzyć ciśnienie i skontaktować się z lekarzem prowadzącym lub udać się na SOR by to sprawdziliWitam czy jak mam ciśnienie 160/100 to powinnam się niepokoic? Dodam że jestem w 32 tyg ciąży a brzuszek małego wyliczył na 28 czy to aż tak poważne?
No ja właśnie biorę dopegyt. Miałam robione badania krwi i moczu wyszło wszystko dobrze tylko troszkę białka ale doktor powiedziała że wszystko jest w normie. Ale te ciśnienie nie chce się ustabilizowacJa przy takim ciśnieniu brałam leki i miałam rozwijające się zatrucie ciążowe. Musisz jak najszybciej zgłosić się do lekarza! Takie ciśnienie to nie żarty. Warto wykonać badanie moczu i badania z krwi: mocznik, kreatynina, gfr, kwas moczowy i białko. No ale o tym lekarz powinien zadecydować. Szczerze to z takim ciśnieniem rok temu na izbie wylądowałam i na Twoim miejscu byłabym się nic z tym nie robić.
Co do hipotrofii, moja córeczka miała hipotrofię i faktycznie bo to charakterystyczne brzuszek odstawał najbradziej, różnica pod koniec wynosiła 5 tygodni. Ale córka urodziła się zdrowa tylko między 3 a 10 centylem za to teraz ma 9 miesięcy i jest na 90 centylu. Bardziej niż hipotrofią to bym się ciśnieniem martwiła.
Dawno miałaś robione badania? Skoro ciśnienie nie reaguje na ten lek to może trzeba zmienić i tak bym to zgłosiła lekarzowi. Takie ciśnienie jest groźne i dla dziecka i dla Ciebie.No ja właśnie biorę dopegyt. Miałam robione badania krwi i moczu wyszło wszystko dobrze tylko troszkę białka ale doktor powiedziała że wszystko jest w normie. Ale te ciśnienie nie chce się ustabilizowac
Dziś w południe dowiedziałam się o wynikach bo miałam robione badania moczu dobowe i z tego dobowego wzięli do analizy.Dawno miałaś robione badania?
To dobrze. W takim razie może trzeba będzie zmienić leki. Wiem, że jak nie ma reakcji na dopegyt to jest jeszcze jeden lek który mozna w ciąży, tak mi w szpitalu mówili tylko już nie pamiętam nazwy tego leku. A długo już dopegyt bierzesz? Ja po kilku tabletkach też reakcji nie miałam. Dopiero po 2 dniach była.Dziś w południe dowiedziałam się o wynikach bo miałam robione badania moczu dobowe i z tego dobowego wzięli do analizy.
Lezalam w szpitalu 2 dni ale wypisalam się dziś bo nie wytrzymałam emocjonalnie po prostu. Więc dopegyt biorę 3 dzien. Ale biorę jeszcze luteine i amlozek. Nie chcę być w szpitalu ale boję się o moje maleństwo bo to dopiero 32 Tc a on waży 1400gTo dobrze. W takim razie może trzeba będzie zmienić leki. Wiem, że jak nie ma reakcji na dopegyt to jest jeszcze jeden lek który mozna w ciąży, tak mi w szpitalu mówili tylko już nie pamiętam nazwy tego leku. A długo już dopegyt bierzesz? Ja po kilku tabletkach też reakcji nie miałam. Dopiero po 2 dniach była.
Wiesz czasem musi się iść do szpitala. Ja leżałam miesiąc w prawie bo zagrożone było życie dziecka. Też było mi emocjonalnie ciężko nawet bardzo ciężko ale to dla dobra dziecka. Wagą się nie martw tak jak pisałam moja córeczka miała hipotrofię a po porodzie tą wagę szybko nadrobiła. Sprawdziłam właśnie w 33 tygodniu ważyła 1700g więc podobnie jak u Ciebie a urodziła 2645g w 39 tygodniu . Najważniejsze w hipotrofii aby sprawdzać często przepływy i stan łożyska.Lezalam w szpitalu 2 dni ale wypisalam się dziś bo nie wytrzymałam emocjonalnie po prostu. Więc dopegyt biorę 3 dzien. Ale biorę jeszcze luteine i amlozek. Nie chcę być w szpitalu ale boję się o moje maleństwo bo to dopiero 32 Tc a on waży 1400g![]()