• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

Witam wszystkie mamy! (i te starające się i te oczekujące tez!:-))

"Studiowałam" Wasze rozmowy od paru dni i postanowiłam sie przyłączyć do Waszego klanu:tak:. Jestem w Holandii od 4 lat (z małą przerwą na prawo jazdy w 2006 i urodzenie córeczki) - tutaj też spotkałam swojego męża Marcina.
Naprawdę żałuję, że Was wcześniej nie znalazłam....:-( - poruszacie tyle ciekawych wątków!
A propos nie wiem do kogo, ale jestem naprawdę zainteresowana tym materiałami do nauki czytania dla dzieci :-)...
Obecnie mieszkam w Bredzie, z tego co sie zdążyłam zorientować to był ktoś z tego miasta. Było by miło wyjść czasami na spacerek, zwłaszcza że pogoda coraz piękniejsza:-D!!!

Pozdrawiam wszystkich....

reklama
Hej:)
Cieżko tak o sobie pisać, bo nie wiem o czym :sorry2:.
Mieszkam sobie tutaj dośc krótko, bo dopiero od 8 miesiecy.
Postaram się jak najszybciej przestudiowac topic coby wdrożyć się w tematy :) Kurcze, troche tej lektury jest...
Pozdrawiam z Hagi

Cześć!!!
Widzę, że nikt dzisiaj nic nie skrobnął :-(.... To pewnie przez ta wstrętną pogodę, my też już mamy dosyć tego deszczu
:angry::angry::angry:! Chcemy cieplutkiego słoneczka !!!

Toola dzięki za te materiały do czytania - już zaczęłam je przeglądać i wychodzi na to, że mogę zacząć uczyć czytać nie tylko moja starszą córkę, ale też małego.:tak:
Zobaczymy jak to działa :-D:-D:-D, może dadzą radę.Kto wie...

Trzymajcie się cieplutko.

Pozdrawiam.

Cześć wszystkim
Aniahaven nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie od wczorajszego popołudnia pięknie swieci słoneczko :)

Słuchajcie mam pytanie. W marcu idziemy na ślub do znajomych pol/hol i młodzi zażyczyli sobie kasę w ramach prezentu. Nie mam zielonego pojecia ile sie tutaj kładzie w koperte?? Nie chce przesadzić ani w jedną ani w drugą stronę. Podpowiedzcie proszę jak to tutaj jest z dawaniem pieniedzy? ile wypada dać?
To bedzie uroczystość z obiadem, wiec cała impreza potrwa do 21.00

Miłego dzionka zyczę :-)

Witam nowe kolezanki :-):-)
Piszcie, dziewczyny, piszcie :tak:

Ja od tygodnia zdycham :baffled: Najpierw myslalam, ze to przeziebienie, ale od dwoch dni tak kaszle, ze az wymiotuje od tego kaslania :baffled::no:

Sencilla- witamy w Holandii. Ksiazeczki dostalam dzis i te wlasnie zamawialam :tak:Dziekuje bardzo. Zaraz przesle ci 3 euro za przesylke.

Oczywiscie moje dziecie tez od wczoraj chore :baffled: Katar leje sie z nosa i oczka mu ropieja. Ech....

Na razie dziewuszki. Trzymajcie sie, nie chorujcie i piszcie cosik :-):tak:

Sencilla- pieniazki za wysylke juz przeslane :tak:

Beauty niestety niewiele pomoge. Nie mam pojecia ile tu sie daje pieniedzy na slubie. Ale na pewno nie takie bajonskie sumy jak w Polsce :tak:

Toola, ponawiam prośbę o materiały do czytania...:)
Kobitki ja sobie siedzę na podłodze, wokół pustka i kurz oraz sterta naczyń do spakowania...W piątek mamy (przepraszam mieliśmy) być u notariusza w związku ze sprzedażą naszego domu, a 2 dni temu dowiedzieliśmy się, że kupujący (umowa podpisana pół roku temu) mają problem z hipoteką-szlag nas trafił!!!
Dzisiaj byle facet, który zrobił nowy taxacji raport (nie mam bladego pojęcia jak się to pisze, więc spolszczyłam) i teraz znów mamy czekać-ciekawa jestem na co??!!:wściekła/y: Jak się kurna przez pół roku nie umiało hipoteki załatwić, to co? W ciągu 2 dni się uda? A my kurna zostaliśmy z dwoma domami i ogromniastym kredytem! Krew mnie zalewa. Może któraś chce kupić śliczny domek z ogródkiem? :-) Mamy jacuzzi w sypialni i saunę na I piętrze. Puścimy niedrogo :tak: A i sąsiedzi super.
Oki, zmiana tematu.
Witam nowe Kobitki-miło, że znów nas przybyło. Ja od dzisiaj w nocy po miesiącu "pełnej chaty" mam męża i dziecko dla siebie a do tego maaaasssssęę rzeczy do rozpakowania, przeniesienia, posprzątania po (jeszcze nie dokończonym remoncie)-wysłałam majstrów na ferie zimowe do Polski, by trochę odpoczęli i wrócili z nowymi siłami do pracy, bo przed nami drugi miesiąc zapieprzu.
Teraz pora na dokończenie części mieszkalnej (małe robotki) i rozpoczęcie przerabiania garażu i części salonu na gabinet-kucie, wiercenia, pyły, kurzenie, kupa ludzi w domu. Ratunku! Mam serdecznie dość! Żądam ciszy i spokoju;-)
Nic to, już Wam nie truję. Oprócz tego, że czuję się tutaj jak analfabetka, mówiąc jak Arabka po 5 klasach szkoły podstawowej, to jeszcze czasu, sił na naukę brak:-( Całe szczęście, że choć dziecko udaje mi się ładnie edukować. Podrośnie córcia i nauczy mamę mówić:-D Już teraz zna takie słowa po polsku, których ja nie znam po holendersku-wstyd:zawstydzona/y:
Oki, zmykam sprzątać. Jest chętna do pomocy? Żartuję:-D
Może latem zrobimy jakiś mały zlot??? Przecież tutaj jest wszędzie blisko:-)

Hejka,
u mnie tesik od wczoraj słonecznie i niech tak zostanie....przynajmniej bardziej energiczna chodzę :-D
Co do "koperty", ja byłam na takim ślubie i zauważyłam z gadek że każdy dawał po 50-100 euro, no chyba że macie dużo kasiorki to śmiało sypać...ale tak na poważnie....państwo młodzi niech dostaną od każdego średnio 50 euro to ładnie uzbierają, a Wy macie dzieci i dom na głowie więc nie mogą kokosów od Was oczekiwać.
A rozmawiacie o książeczkach....polecam Wam w sklepie "Action" są 4 książeczki:słówka, zwierzątka, kolory,zabawy...w sztywnej oprawie, po obrazku i słówku na stronę, cena po 1,60 E.....ja je używam tłumacząc po polsku a mąż po holędersku :tak:
Ma-Rita dużo zdrówka dla Ciebie i synka...oby szybko Wam przeszło :tak:
----------------
U nas etap wyżynania się górnych trójek, i lada dzień dojdą też dolne...mała jest przez to markotna, płaczliwa a ja na głowę dostaję :-(
A z pozytywów: Amelka nauczyła się mówić : "DWA" :-)

Pozdrawiam i życzę miłęgo dnia :cool2:

reklama
Witam Wszystkich!
W końcu sobie usiadłam po dłuuuugim dniu i czytam....
Pola 30 nawet nie wiesz jakbym chciała siedzieć zamiast ciebie na tej podłodze pełnej kurzu i ostatnich pakunków :tak::tak::tak:.
Od dawna próbuję zmienić "mieszkanie' w na coś niżej niż 2 piętro z wąskimi schodami:szok:, i żeby nie trzeba było dzielić się kuchnia-łazienką i wc :angry::angry::angry:, z ogródkiem (nawet 3x3), i nie w samym centrum miasta, gdzie praktycznie od czwartku do niedzieli odbywają się imprezki (do 4 rano) a "basiki" tak dają,że czasami szklanki dzwonią....
Może kiedyś też napiszę - siedzę na pustej podłodze wśród kurzu :-D:-D:-D. Może kiedyś mi się uda.:tak:

Ma-Rita to chyba jakiś wirus, bo kobieta dla której pracuję jest też w takim stanie jak Ty(razem z całą rodzinką). Mam nadzieję,że to nie jest zaraźliwe:no:...
Wracajcie szybko do zdrowia!!!
I oczywiście wszystkim życzę słoneczka.
Pozdrawiam...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry