reklama

Holandia

Dzien dobry :-)

Sencilla no to trzymamy kciuki, zeby sie wszystko ulozylo po waszej mysli :tak:
Toola to zarywanie nocek jest wykanczajace :baffled: Niestety tez cos o tym wiem, bo choc moje dziecie ciagle sypia w ciagu dnia to niestety jak mam sesje to chodze spac po trzeciej...
A kolejna sesja zaraz po swietach, w ostatnim tygodniu marca :baffled: Jeszcze nie doszlam do siebie po wrazeniach z zimowej sesji, a tu juz nastepna za pasem...

Ania to rzeczywiscie nieciekawa macie te sytuacje mieszkaniowa...:no:
PaulinaAnna czekamy na obiecany wpis :tak::-D

reklama
Witam prawie weekendowo:tak:
Sencilla ja także trzymam za Was kciuki:tak::tak::tak:
Ania bardzo Ci współczuję:baffled::frown::frown::frown:, kurcze podziwiam Cię, że dajesz sobie z tym wszystkim radę. Życzę Ci więcej szczęścia:tak:. Wiesz, za jeden pokój to płacisz sporo kasy:baffled::baffled::baffled:, poszukaj może jednopokojowe mieszkanie z aneksem kuchennym (znajdziesz od 350 - max 500e). Ciasne, ale własne!!!!
Mój mąż na obecną chwilę też nie jest zameldowany, bo mieszka z kumplem (a to nie rodzina), szukamy teraz domku wspólnie z moją siostrą (w sumie czekamy na telefon) i zastanawiam się czy mam zameldować męża bo jak się dopatrzą, że przez pół roku już pracuje w NL i nie miał ubezpieczenia to będziemy płać karę????
Jak widać nie zawsze życie jest kolorowe:-(:baffled::-(:baffled:
Pozdrawiam Was;-)

Ja tylko na chwilkę z doskoku :)

Aneta jezeli Twój maż pracuje na kontrakcie albo ma tutaj firme załozona to nawet nie majac meldunku musi sie ubezpieczyc. Prędzej czy później ubezpieczalnia dokopie sie do tego od kiedy dana osoba powinna miec ubezpieczenie.
Moja rada : czy z meldunkiem czy bez, niech sie ubezpieczy.
Ostatnio coraz cześciej słychać, ze ubezpieczalnie przypominaja sobie nawet po roku czy dwóch ze składki powinny być płacone i naliczaja kary.

Sencilla trzymam kciuki za powodzenie negocjacji :tak:

Aniu, podziwiam,ze wytrzymujesz w takich warunkach mieszkać. Dowiadywałaś sie w gminie czy nie macie szansy na otrzymanie mieszkania socjalnego?

Kurcze musze wymyślić co przygotować dla 5 chłopa do jedzenia, bo mój ma urodzino/ imieniny :confused:, a na niedziele z kolei jakieś wegetariańskie jedzenie zrobić :baffled:

Aneta, Kindzia, to pewnie rodzi....
Ma-Rita, dostałaś wiadomość na priv z telefonami?
Ania, ten skur..syn, zdziera od Was kasę!!! My wynajmowaliśmy (2 lata temu, ale ceny aż tak nie poszły) dom w Barendrecht (a tu jet drogo) i za ok. 120 m. z ogródkiem płaciliśmy 720 E. Rozejrzyj się po fundzie.
Sencilla, moja też wylko na dworze zasypia, więc uśpimy w południe nasze pociechy a same będziemy miały wolne na plotki:tak:
Paulina, obiecałaś coś skrobnąć. Pisz babo!!;-)
A ja patrzę przez okno na ogródek (jeszcze rozbabrany przeróbkami) i nie mogę się doczekać, kiedy będzie wyglądał pięknie:tak:
A na Wielkanoc przyjeżdżają teściowie z Anglii i jedziemy do Keukenhof. Uwielbiam tam jeździć i już nie mogę się doczekać.
Kto jeszcze ma ochotę mnie odwiedzić??

... acha , nie wiem jak w Bredzie ale w Hadze jezeli uwaza sie ze wynajmujacy za duzo kasy birze za wynajem, mozna zgłosic to do specjalnej komsji. Ludzie przychodza sprawdzaja warunki i jezeli uznaja ze czynsz jest za duzy to nakazuja wlascicielowi obnizyc i zwrocic wplacone nadwyzki. W drugą stronę, czyli ewentualna podwyzka czynszu, tez to dziala, ale to są rzadkie przypadki.

Pola toś Ty grosze za ten dom płaciła ;)

ale tu nowych rzeczy sie podzialo, jak nas nie bylo!! Wlasnie wrocilysmy z consultatiebureau. Ide cos przekasic, bo od 7 rano nie mialam nic w ustach, a moje dziecie ciagnie ze mnie ile wlezie. Napisze pozniej!! I dzieki za wszystkie trzymane kciuki!! Jestescie super, to naprawde duzo daje, takie pozytywne mysli zewszad. :tak::-)

Aniu, naprawde uwazam ze jestes bombowa dziewucha, w takich warunkach jeszcze zawsze z pogoda ducha :tak: POdziwiam Cie i wiem, jak to jest trudne, bo my tez tulamy sie w roznych warunkach od prawie 2 lat.. :no: Ale i tak sie nie poddajemy, bo wszystko w zyciu ku czemus sluzy. Ale wiesz, naprawde duzo placicie. My tez niemalo, bo 500 wynajem plus rachunki, ale nasza kliteczka przynajmniej jest samodzielna i nie musimy jej dzielic z zadnym starym Turkiem.. :shocked2: A ten urzad co sprawdza czy nie za duzo sie placi, to dziala wszedzie w NL, nawet kiedys wiedzialam, jak sie nazywa, ale zapomnialam :zawstydzona/y: jak sie dokopie do tego, to napisze. POdobno jak oni zainterweniuja, to wlasciciel MUSI zwrocic kase "nadwyzkowa", takze wstecz.
Aneta, z tym ubezpieczeniem to ostatnio cuda sie dzieja, wiesz, ubezpieczalnie sie zorientowaly, ze Polacy maja w zwyczaju nie placic i sprawdzaja bardzo.. Jak sie zdazylam zorientowac, oni tu maja organizacje-nawigacje-wzajemna informacje bardzo sprawna, wystarczy ze jeden urzad sie dowie, ze Twoj maz tu pracuje, a zaraz to poleci do systemu ubezpieczen.. A wtedy moga Wam naliczyc 125 % ( z tego co slyszalam)kary za wszystkie miesiace wstecz :baffled::no::szok: My sie ubezpieczylismy od listopada, nie informujac ubezpieczalni, od kiedy jestesmy zameldowani, a oni i tak nam naliczyli od wrzesnia (od kiedy jestesmy zameldowani). I wszystko to w tempie ekspresowym sobie sprawdzili :confused:
Ja na jego miejscu bym sie ubezpieczyla.. Ale to tylko moje zdanie, zreszta ja nie lubie kombinowac nigdzie, bo bym pozniej spac nie mogla :tak:;-):sorry2:
Beauty, ja te spacerki nawet w deszczu staram sie traktowac z przyjemnoscia, wiesz.. ;-) Podchodze do tego tak, ze jedno dziecko ma to, drugie co innego. NIe moze byc idealnie :blink:
A juz wiadomo, jak tam negocjacje, napisze zaraz bo ktos mi sie dobija do drzwi :confused:

reklama
Pola dostalam, dostalam :tak: Ale czas to chyba znajde juz po swietach, bo jak pisalam: sesja za pasem. Wrzuce ci na priva moje nr tel.
A tak na marginesie to mieszkam rzut beretem od Keukenhof :tak:

Aneta Beauty ma racje. Niech lepiej maz sie ubezpieczy. Podstawowy pakiet to ok. 100 Euro miesiecznie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry