reklama

Holandia

reklama
TheHague - gratulacje z powodu ssania! Udalo sie! I tak szybko !! Mam do Ciebie pytanie odnosnie szkoly, bo ja jestem mniej wiecej w takiej samej sytuacji jak ty, moglabys zdradzic , do jakies szkoly uczeszczasz ?

Dziewczyny mam do was takie pytanie, ja niestety jestem zielona i nie wiem np (moze to glupio zabrzmi) czy laktator elektryczny jest potrzebny wszystkim, czy tylko jak ktos chce odciagac , itd, niestety nie mam doswiadczenia w macierzynstwie, wiec praktycznie ucze sie wszystkiego od poczatku
:-DOtoz w moim ulubionym sklepie znalazlam dzis laktator elektryczny aventa, nowy, w opakowaniu, plus 3 male buteleczki, bylo napisane Avent Compleet . Noweczka za 10 chytrusow. Pytanie z mojej strony : brac, nie brac? Kupic, czy nie kupowac i poczekac czy bedzie potrzebny ? :baffled: zupelnie sie na tym nie znam ... jak to jest z tym laktatorem ?

Dziekuje Wam dziewczyny za wsparcie:tak:

Ayni chodze do szkoly z gemeente na NT2- Nederlands als 2e taal. Jak masz jakies pytania to pytaj smialo :-)
A co do laktatora, to nigdy nic nie wiadomo jak sie wszystko potoczy, mi mama kupila tak na wszelki wypadek, no i jak widac przydal sie :) nie musialam w pierwszych tygodniach po porodzie latac i szukac. Tymbardziej lepiej dla Ciebie jak masz okazje kupic go tak tanio :szok: kup, a nawet jak sie nie przyda, to nie jest to duzy wydatek i raczej nie bedzie szkoda. a tak w ogole moze kiedys bedziesz chciala gdzies wyskoczyc z kolezankami na miasto zeby 'odsapnac' i wtedy bedziesz mogla jednorazowo odciagnac mleko, tata wyreczy w karmieniu, a mama bedzie zadowolona :)

W ciazy tez ledwo chodzilam.Teraz ortopeda powiedzial mi ,ze ciaza dla mnie jest nie wskazana i ze kazdy kg to obciazenie dla stawow.Dlatego odczowasz bol ...
To tak już będzie? Do końca ciąży??:szok::szok::szok: Ale przy poprzednich tego nie miałam... Czyli co/ Zmeczenie materiału? Staw biodrowy do wymiany??? Matko....
Iskierka zgadzam sie z tym co napisalas ale w moim przypadku jest tak ze dzidzia woli piers z butelki poprostu nie potrafi.
No właśnie o to mi chodziło:-)
czy laktator elektryczny jest potrzebny wszystkim, czy tylko jak ktos chce odciagac , itd, niestety nie mam doswiadczenia w macierzynstwie, wiec praktycznie ucze sie wszystkiego od poczatku :-DOtoz w moim ulubionym sklepie znalazlam dzis laktator elektryczny aventa, nowy, w opakowaniu, plus 3 male buteleczki, bylo napisane Avent Compleet . Noweczka za 10 chytrusow. Pytanie z mojej strony : brac, nie brac? Kupic, czy nie kupowac i poczekac czy bedzie potrzebny ? :baffled: zupelnie sie na tym nie znam ... jak to jest z tym laktatorem ?
Ciężko jednoznacznie powiedzieć... Ja przy pierwszej ciąży kupiłam, bo w poradniku pisało, że będzie potrzebny. Miałam go ze sobą w szpitalu by odciągać pokarm stymulując jednocześnie piersi do "produkcji" mleka. Namęczyłam się z nim strasznie, niewiele odciągnęłam. Za to córka ciągnęła jak smok:-D
Przy drugim dziecku już go w ogóle nie używałam. Nie miałam nigdy potrzeby odciągania mleka na zapas, nie pracowałam i nie wychodziłam nigdzie na tak długo, by trzeba było dziecku podawać odciągnięte mleko.
Na pewno jest potrzebny komuś, kto zamierza pracować lub wyjść gdzieś na kilka godzin. Takie jest moje zdanie.
Jak jednak widać niektórym laktotor jest niezbędny w codziennym karmieniu - wszystko zależy od sytuacji i cięzko powiedzieć czy laktator jest potrzebny czy też jest zbędny

Dzieki dziewczyny, ja sie tam jeszcze raz przejde jak zdarze, bo nie jestem pewna na 100 % czy on elektrycnzy, bo nie chcialam sie ocierac o stare baby , jesli elektryczny, to chyba wezme, to 10 chytrusow to nie duzo a napewno sie przyda, przy wyjsciach.

The Hague - ach, myslalam ze robisz moze jakies studia, kursy czy cos, ja NT2 tez chce kontynuowac, musze sie z gmina skontaktowac, zeby miec to juz z glowy i podciagnac moj holenderski. Ja zastanawialam sie nad jakimis studiami w part time, ale w weekendy tylko in dutch stream, a studia anglojezyczne tylko w full time :/

Iskierko uwazaj na siebie i sie oszczedzaj, wiadomo ciaza obciaza stawy , ja jestem 10 tyg wstecz od Ciebie a dzis z rana czulam sie jak polamana, u mnie raczej idzie w kolanka :/ moze cos zaradza w poniedzialek ..

Wiecz ISKIERKO czy staw do wymiany tego nie wiem ,to powie ci ortopeda jak obejzy zdjecia.Mi powiedzial ze odradza droga ciaze bo mloda jestem i szkoda bym tak szybko mosiala miec operacje wymiany stawow.Ale ja ciezko pracowalam w ciazy ,na sprzataniu ,duzo po schodach latalam z obciazeniem.Wiem ,ze i ty lekkiej pracy nie masz to w tej sytuacji jedynie praca siedzaca albo zwolnienie.Nie chce cie straszyc bo kazdy inny jest ale u mnie naprawde bylo ciezko zwlaszca pod koniec ciazy.wiadomo tez ze hormony dzialaja tak ze stawy sie luzuja a to w naszym wypadku tez nie poprawia sytuacji.Mysle ze moze z lekarzem pogadaj o tym.

Generalnie to jet tak ze kazdy kg to obciazenie dla stawow ,no ale nie sadze by trzeba bylo juz te stawy wymieniac ,chodzi o to przynajmniej u mnie by jak najdluzej mi sluzyly.No a tu duze znaczenie ma profilaktyka,nie obciazanie stawow.Ja mam nadzieje ze moje pociagna jeszcze 20 lat.

Ostatnia edycja:
Iguana Twój Janek odrzucił smoka a moja dopiero zaczęła chcieć smoka jak miała 8 miesięcy hahaha :) ale przy oduczaniu cyca przydał się i przydaję się do tej pory tylko do spania :)

aOLA ja widzilam w Wibrze fajne latki bo sama sie smialam ze mojemu to bym musiala chyba 10 kupic :-)

TheHague GRATULACJE naprawde sie ciesze ze maly ci ulzyl z tym odciaganiem, nie chcial juz meczyc mamy wyrozumialy chlopak
:tak:

Ayni ja przy pierwszej ciazy tak jak ty nie wiedzialam nic i nie kupowalam ale szybko po porodzie wyslalam mojego tate zeby mi kupil byle jaki bo nawet glupia wizyta u lekarza bez dziecka nie jest mozliwa. teraz zainwestowalam w elektryczny Aventa co prawda zaplacilam za niego 500 zl w PL ale warto moge polecic odciagam 260 ml w ok 10-15 min. Jezeli masz zamiar isc do pracy a chcesz karmic dzidzie to bdziesz i tak musiala kupic. Dowiedz sie o ten co widzilas bo naprawde sie oplaca jezeli bylby elektryczny.

reklama
Wiecz ISKIERKO czy staw do wymiany tego nie wiem ,to powie ci ortopeda jak obejzy zdjecia.Mi powiedzial ze odradza droga ciaze bo mloda jestem i szkoda bym tak szybko mosiala miec operacje wymiany stawow.Ale ja ciezko pracowalam w ciazy ,na sprzataniu ,duzo po schodach latalam z obciazeniem.Wiem ,ze i ty lekkiej pracy nie masz to w tej sytuacji jedynie praca siedzaca albo zwolnienie.Nie chce cie straszyc bo kazdy inny jest ale u mnie naprawde bylo ciezko zwlaszca pod koniec ciazy.wiadomo tez ze hormony dzialaja tak ze stawy sie luzuja a to w naszym wypadku tez nie poprawia sytuacji.Mysle ze moze z lekarzem pogadaj o tym.
W tej chwili właściwie od 2 tygodni nie pracuję. W poniedziałek byłam w pracy i po 4 h się zwolniłam z powodu bólu w kroczu, ale to był inny ból...
Zobaczed co mi powie lekarz, może to tylko waga za wysoka i pośle mnie na zwolnienie lekarskie. Zobaczymy:-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry