reklama

home sweet home

kota domek super! inspiracje rowniez, choc dla mnie przy 2 dzieci niestety nieosiągalne.. wiem jak moje sciany i meble wygladają przy Kamilu, normalnei płakac mi się już chce jak widze te plamy na scianach,łapki poodbijane, lub plamki od soczkow na wykladzinie czy panelach.. coz wiem ze to dziecko, ale dlateego muszę dobrze przemyślec to co będziemy mieli w domu, jednak nie ukrywam że ograniczą nas tez sporo finanse. Kredytu juz prawie brak.. więc będziemy musieli przystopowac i powolutku jakos konczyc.
aaaswoją drogą w zeszłym tyg. moj maz kupił mateeriały na ogrzewanie piec, kominek i wszystkie dupstwa.
zapłacił bagatel 23500!!! ale mamy najepsze grzejniki, kominek z płaszczem wodnym więc i możliwość grzania wody przy paleniu w kominku, sam osprzęt do niego kosztował ponad 3 tys. no i całe rurki na ogrzzewanie, piec itp. masakra, przyznam że liczylismy na max 16000 tys a tu prosze..

no i w sobotę moj brat jedzie nam robic z K. całe to ogrzewanie, a prąd w domku już podciagniety, jednak czekamy az od slupa energetyka poprowadzi ziemią prąd do domku. Jeszcze czeka mnie kupowanie gniazdek właczników świateł itp wyjdzie ok. 2500 tys. a juz zapłacilismy za kable itp 3tys. + robocizna kolegi ok1500 z podbiciem uprawnien.

Was tez tak przerazają te cyferki i rosnące koszty??? niby byłam swiadoma a jednak nie bardzo,,

reklama
u nas też braknie kasy z kredytu, ale liczyliśmy się z tym od początku, na razie jakoś staramy się to wszystko rozplanować, żeby zrobić najbardziej niezbędne rzeczy. ja jestem przerażona, bo nie mam pojęcia, jak wykończymy cały dom (choć nie jest wielki, to jednak mnóstwo kasy w to pójdzie), do wiosny mamy mieć już wstawione okna, dom ocieplony z zewnątrz, gotową elektrykę, wylewki i tynki wewnątrz, to i tak pochłonie grubą kasę, a gdzie tam koniec...

wybudować dom to małe piwo, najgorsza jest wykończeniówka :/

Asko, u nas na bank też ani połowa z tych inspiracji nie będzie miała racji bytu właśnie z powodu ograniczeń finansowych i dziecka :)

to ja wrzucam mój własny mały bajzel.. tu uwiecznione peszle z "prądem" zeby wiedziec gdzie w wylewkach leci no i generalnie to jest moja garderoba przy sypialniZobacz załącznik 434242łazienka na dole i początki tworzenia kanalizacji i wszystkiego co związane z wodąZobacz załącznik 434243 widok na 3/4 naszego salonu i materiały na ogrzewanie, rury kaloryfery itp itd w tle nasza rodzinna ekipa tworząca "ciepełko" w domuZobacz załącznik 434244 efekt wczorajszej pracy... cały dzien składania instalacji kominkowej i jeszcze nadal trwa.. Zobacz załącznik 434245

270.. chyba wiem dlaczego... mialam problem z dodaniem tego posta. I kopiowałam go i widocznie szlag trafilo dodanie fotek, jak zgram na lapka to dodam nowe :) juz bardziej aktualne z konca prac z ogrzewaniem ;p

Co do kasy to nam się skończyła :) a jeszcze prąd nie zapłacony. Dostanę jeszcze z pracy parę tys. pożyczki bezprocentowej, ale poza tym bedziemy powolutku wszystko robić z bieżących pieniędzy, będzie więc to trwało dłuuugo :)

Co do wykańczania, to na razie robimy wszystko jak najmniejszym kosztem, tzn., to co trzeba zrobić porządnie tzn. łazienkę i kuchnię i kominek zrobimy od razu. To co mamy teraz w mieszkaniu przeniesiemy do domu i będziemy potem kombinować. Jeśli chodzi o kolory mi się ostatnio podobają szarości z beżami, ale już tyle miałam pomysłów na ten nasz domek, że zanim dojdzie co do czego, to jeszcze mi się nie raz zmieni koncepcja :)

Jak tylko odzyskam mojego pen-drive'a ze zdjęciami, to wrzucę parę zdjęć tego co już wiem na 100% jakie chcę, a tymczasem kominek, który mi się podoba. Chodzi mi o kształt:
1847220413.jpg
Z kamienia wyłożona byłaby tylko ta "półka" i front. Poza tym od drugiej strony ma być miejsce na drewno, jak tutaj (tylko te ścianki byłyby cieńsze):
63204836_4-kominki-piece-wolnostojace-obudowy-kominkowe-nowoczesne-i-rustykalne-wsady-kominowe-R.jpg

ROJKU u nas jest podobnie kasa się powoli konczy, planujemy jeszcze z kredytu zrobic wylewki i tynki a potem juz powolutku ze swoich, jestem tez tego samego zdania co do wykonczen na ogrzewaniu i kominku nie oszczedzalismy bo mamuy fuzy dom i to na wypizdziawisku kuchnia i lazienka tez bedzie w miare mozliwosci na wysokim poziomie a reszta powolutku pomalutku. :)
zdjęcia juz wklejam to tak na teraz wyglada nasz domek z zewnatrz i wew. :)
prąd ciągnięty w peszlu -zrobilam fotki zeby wiedziec gdzie potem lecą kable w razie potrzebyIMG_6925.jpgIMG_6932.jpg
przed domkiem początek lutego:) IMG_6993.jpg
ogrzewanie podlogowe w kuchniIMG_6997.jpg
wełna jest już pod daszkiem przykrecona tylko fotke mam na kom:) IMG_7003.jpg ogrzewanie podlogowe w lazienke, oraz całe ustrojstwo do sterowania ogrzewaniem w domku, podłogowym i grzejnikami. IMG_7008.jpg całość ogrzewania kominek piec i cała reszta wyszło nas ok. ... 27 tys.
Teraz czekamy na przyłączenie domku do prądu z ostatniego słupa- ziemią ale niestety częśc na nasz koszt bo za daleko domek stoi od slupa.

To ja się pochwalę kuchnią : z dębowymi frontami, drzwi w domu i parapety mamy debowe, więc wszystko pasuje;)
Foty tak na szybko, z brudnymi kafelkami na podłodze heh. Brakuje jeszcze nad piekarnikiem mikrofali do zabudowy , no i zlewu małego, pod okapem będzie jeszcze kawałek srebrnej -inox płyty nad fototapetą. Dopiero to wszystko dokupimy, bo kasy już nie starczyło;-)

kuch.jpg

kuch1.jpg

kuch2.jpg

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry