Witaj Paulina, postaram odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania. Skierowanie do kliniki wykonującej zabiegi implantacji dostaniecie od lekarza laryngologa bądź audiologa. Wtedy kosztami zabiegu i wszystkiego z nim związanego zajmie się NFZ. Wy nie będziecie musieli ponosić żadnych kosztów.Oczywiście lekarz da skierowanie na podstawie badań audiologicznych (w klinice zostaną one wykonane prawdopodobnie i tak drugi raz).
Skoro jesteście ze śląska to nie bliżej będzie Wam do Łodzi?
Tak naprawdę wszystko co musicie mieć ze sobą dowiecie się już od Waszego audiologa. Tak jak już wspomniałam w klinice także będzie robiony szereg badań.
Jeśli chodzi o wiek dziecka to wiadomo im szybciej, tym lepiej. Ja słyszałam o wszczepianiu implantu słuchowego nawet 6 miesięcznym maluszkom. Jaka jest minimalna granica wieku nie jestem w stanie powiedzieć, ale możliwe, że zanim wykonacie wszystkie badania, przejdziecie kwalifikację i wyznaczony zostanie termin (czas oczekiwania różni się w zależności od kliniki), to minie kilka miesięcy.
Podsumowując pierwszy krok, to wizyta u audiologa, który da skierowanie do kliniki zajmującej się tego typu zabiegami. W razie dalszych pytań chętnie służę pomocą. I przepraszam za trochę chaotycznie napisany tekst

Pozdrawiam