Cześć,
Czy to pierwsze badanie męża tego typu? Leczycie się w klinice leczenie niepłodności? Czy jesteście w trakcie procedury in vitro? Ten wynik z pewnością wymaga konsultacji lekarskiej i, jak sądzę, dalszej diagnostyki. Natomiast odpowiadając na pytanie czy jest szansa na dziecko - tak, jest. Po pierwsze sądzę, że badanie będzie wymagało powtórki za jakiś czas. Mi Pani Doktor mówiła, że parametry nasienia mężczyzn zmieniają się jak sinusoida. Miała pacjenta, który miał niewiele plemników w ejakulacie, ale były. Przy punkcji, gdy pobrano mu materiał - nie było żadnych i szlak trafił stymulację. Także możliwe, że wynik który widzisz jest tymczasowy. Nawet jeśli się poprawi to nie sądzę, żeby to była jakaś kapitalna poprawa, która umożliwiałaby zajście w ciążę naturalnie (mam nadzieję, że się mylę - zdaje sobie sprawę, że wystarczy jedna komórka i jeden plemnik, ale prawdopodobieństwo po prostu nikłe) . Natomiast, jeśli podchodzicie czy rozpatrujecie in vitro to jest wiele metod selekcji plemników, żeby wyłapać te najsilniejsze (nawet jeśli parametry nasienia są słabe), a w przypadku braku nasienia w ejakulacie - robi się biopsje jądra i tam szuka żołnierzy. Mam koleżankę, która miała taka sytuacja i ma obecnie 3 letniego Synka dzięki in vitro. Skonsultujcie się z lekarzem, który zlecił badania.