reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Czy to normalne ze taki zabieg jest w znieczuleniu ogólnym? W internecie czytałam ze raczej bez znieczulenia lub miejscowe, więc trochę sie zdziwiłam.
Normalne. W wielu miejscach histeroskopię wykonuje się w znieczuleniu, usypiają Cię na te 15 minut jak podczas punkcji.

Sama też tak miałam, jednodniowa wizyta w szpitalu.

reklama
ej no wyprowadźcie mnie z błędu, bo ja już nie rozumiem.
Dla mnie biopsja = hist pat = cd 138 i cd 56 = komórki nk.
A widzę, że wielokrotnie są polecenia "jak robisz biopsję to poproś jeszcze o cd", "jak robisz cd to poproś o nk".
W mojej głowie komórki nk = cd56.
Nie wiem, czy ja coś źle rozumiem?
Mi w szpitalu, powiedzieli, że oni nie robią CD138 i 56. Dogadałam się tak, że zabezpieczyli mi materiał, mąż zawiózł do kliniki i tam badanie było zrobione. Bo odebraniu wyników okazało się, że ta biopsja szpitalna była opisana podobnie jak CD138, ale CD56 nie było w tym uwzględnione. Wyniki z kliniki miałam podzielone na dwie części i w jednej ogólna liczba CD56, a w drugiej ich podział na CD56 bright i CD56 dim (u mnie w biopsji z NFZ nie było nic takiego).

Zrobię co mi pozwolą, nie wiem jak to wygląda na nfz.

Jestem z Koszalina, klinika w Szczecinie, a szpital w Policach k. Szczecina

a to się jakoś nazywa to badanie?? Spróbuję zrobić wszystko co mozliwe, ale nie wiem jakie będą możliwości.

Czy to normalne ze taki zabieg jest w znieczuleniu ogólnym? W internecie czytałam ze raczej bez znieczulenia lub miejscowe, więc trochę sie zdziwiłam.
Możesz dopytać co obejmuje biopsja i czy jeśli nie ma CD56, a chcesz to zrobić, to czy zabezpieczą Ci materiał. No i dowiedzieć się, czy w klinice przyjmą próbkę. U mnie można było zamówić kuriera, który odbierał próbkę, ale my zdecydowaliśmy się, że mąż ją dostarcza do kliniki.

Tak, to jest krótki zabieg, który gdzieniegdzie jest przeprowadzany bez znieczulenia, gdzie indziej ze znieczuleniem miejscowym, a w jeszcze innym miejscu w krótkim znieczuleniu dożylnym jak punkcja. Moim zdaniem to, że masz znieczulenie, to duży plus.

A widzę, że wielokrotnie są polecenia "jak robisz biopsję to poproś jeszcze o cd", "jak robisz cd to poproś o nk".
Mi się wydaje że w biopsji jest standardowo tylko cd 138. W każdym razie wg moich doświadczeń. Ja teraz dopłacałam za cd 56, a przy pierwszej histero w ogóle mi nie zrobili cd 56, tylko samo cd 138.

Mi się wydaje że w biopsji jest standardowo tylko cd 138. W każdym razie wg moich doświadczeń. Ja teraz dopłacałam za cd 56, a przy pierwszej histero w ogóle mi nie zrobili cd 56, tylko samo cd 138.
A, no może tak. Dobrze, że ja przy swojej biopsji zaznaczyłam, że chce i to i to.

Tak i nie. Tak, cd56 to NK, ale nie zawsze robią przy histero. Ja po histero miałam wynik odnośnie cd138, a o nk ani słowa. Dopiero biopsję robiłam na cd56 i 138..Także tak to u mnie było, gdybym miałam robić drugi raz histero poprosiłabym o cd56 od razu, nawet za dopłatą.

Tak i nie. Tak, cd56 to NK, ale nie zawsze robią przy histero. Ja po histero miałam wynik odnośnie cd138, a o nk ani słowa. Dopiero biopsję robiłam na cd56 i 138..Także tak to u mnie było, gdybym miałam robić drugi raz histero poprosiłabym o cd56 od razu, nawet za dopłatą.
ale histero to histero, a my mówimy o biopsji endometrium :) przy histero w ogóle nie muszą biopsji pobierać. Ale fakt, jak jest biopsja, to ona domyślnie ma cd138, a cd56 jest dodatkowe.

ale histero to histero, a my mówimy o biopsji endometrium :) przy histero w ogóle nie muszą biopsji pobierać. Ale fakt, jak jest biopsja, to ona domyślnie ma cd138, a cd56 jest dodatkowe.
A sorry, jakoś na szybko czytałam i myślałam że była mowa o histeroskopii i biopsji. Ja przy histeroskopii miałam jakby od razu biopsję i myślę, że tak często jest, że jak wchodzą" to od razu patrza czy nie ma zapalenia czyli cd138 (k. plazmatycznych). Jak miałam biopsję to faktycznie dodalismy do diagnostyki cd58 - NK.

reklama
Do góry