reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Dziękuje ❤️ właśnie lekarz to samo mówił że ciało samo produkuje i nie ma potrzeby brania progesteronu … kusi mnie aby od jutra brać ten progesteron… przecież ciężko przedawkować nie ? No a tak dla spokojnej głowy że zrobiłam wszystko,najwyżej jak transfer się nie uda i beta będzie negatywna to mogę proga odstawić od razu
Jeżeli będzie Cię bardzo stresować to, że nie bierzesz progesteronu, to chyba to może mieć gorszy wpływ niż samo wzięcie go na zapas. Ale nie jestem lekarzem więc tak naprawdę nie wiem co Ci doradzić, żeby było jak najlepiej. W Danii nie można sobie zrobić odpłatnie badań krwi bez skierowania lekarza? Bo wynik w normie może by Cię uspokoił, a jakby był za niski, to mogłabyś się wspomóc lekami.

reklama
Ja mimo transferu na naturalnym cyklu miałam dodatkowo suplementowany progesteron plus dodatkowo jeszcze badany poziom. Czasami mimo naturalnego cyklu i ciałka żółtego może być niedomoga lutealna a zarodek do zagnieżdżenia i utrzymania głównie potrzebuje progesteronu.
Rozumiem a jak bym chciała brać to jutro nie było by już za późno ? Zastanawiam się czy dziś sobie już podać czy zacząć dopiero od jutra,mam cyclogest 400 mg wcześniej miałam na recepcie żeby brać 2 razy dziennie rano i wieczorem

Jeżeli będzie Cię bardzo stresować to, że nie bierzesz progesteronu, to chyba to może mieć gorszy wpływ niż samo wzięcie go na zapas. Ale nie jestem lekarzem więc tak naprawdę nie wiem co Ci doradzić, żeby było jak najlepiej. W Danii nie można sobie zrobić odpłatnie badań krwi bez skierowania lekarza? Bo wynik w normie może by Cię uspokoił, a jakby był za niski, to mogłabyś się wspomóc lekami.
Jest ciężko o takie badania znalazłam jedno miejsce gdzie mogę to prywatnie zrobić ale są tylko pakiety badań krwi za pare tysięcy,spróbuje jutro dostać się do mojego lekarza i uprosić go o to badanie progesteronu .. 😖

Rozumiem a jak bym chciała brać to jutro nie było by już za późno ? Zastanawiam się czy dziś sobie już podać czy zacząć dopiero od jutra,mam cyclogest 400 mg wcześniej miałam na recepcie żeby brać 2 razy dziennie rano i wieczorem
Pytanie bardziej co zrobisz jak ci się skończy a okaże się że jest ciąża? Progesteron bierze się przeważnie do 12/16 tygodnia ciąży, a np ja mam brać cyclogest, aż do 21 tygodnia ciąży. Nie miałabym aż takiego zapasu w domu żeby tyle go ciągnąć. Najlepiej zbadać proga i dowiedzieć się na czym stoisz, bo może faktycznie jest u ciebie zbędny. Ile jesteś po owulacji?

Przykro mi :( ściskam mocno!

Byliście już u tego lekarza czy to pierwsza wizyta? Wiecie czy klinika ma środki i kwalifikują bez problemu?
Dzisiaj byliśmy. Klinika Gameta Rzgów. Tak kwalifikują i dostali teraz kase wiec o to mam sie nie martwić. Mam już umówioną histeroskopie na 10 września. I czekam na dokumenty z Salve.

Dziewczyny ponoocy czy do histeroskopii wymagali od was aktualnej cytologii? Jestem w szoku okazuje się że w salve nie zlecają cytologii przed ivf tylko sam wymaz na Chlamydie. Więc ostatnią robiłam aż wstyd sie przyznac dwa lata temu... i teraz nie wiem czy zabiegu mi nie odwolaja :( nie zdaze juz z wynikiem nawet jesli pojde jutro... a pojde jesli nie zastanie mnie rano okres

W Rzgowie kazali mi doslac te wyniki ale z tego co zrozumialam to przed stymulacja a nie do zabiegu 🤔

I drugie moje pytanie, na moją prośbe lekarka zlecila tez badanie poziomu komorek nk ale zabieg planowany na 12 dc a czytam ze badanie ma sens tylko w 2 fazie cyklu.. czy to prawda?

Pytanie bardziej co zrobisz jak ci się skończy a okaże się że jest ciąża? Progesteron bierze się przeważnie do 12/16 tygodnia ciąży, a np ja mam brać cyclogest, aż do 21 tygodnia ciąży. Nie miałabym aż takiego zapasu w domu żeby tyle go ciągnąć. Najlepiej zbadać proga i dowiedzieć się na czym stoisz, bo może faktycznie jest u ciebie zbędny. Ile jesteś po owulacji?
Postanowiłam że wezmę tego proga dziś wzięłam 1 tabletkę a od jutra zacznę brać 2 rano i wieczorem jak było na wcześniejszej recepcie,jeśli test i beta wyjdzie dodatnia to zadzwonię od razu do klinki powiem im że brałam progesteron jestem w ciąży i potrzebuje dalej brać,pewnie będzie lekarz zły że nie posłuchałam ale przynajmniej nie będę nie spokojna że nie wyszło bo brakowało tego proga..

Dzisiaj byliśmy. Klinika Gameta Rzgów. Tak kwalifikują i dostali teraz kase wiec o to mam sie nie martwić. Mam już umówioną histeroskopie na 10 września. I czekam na dokumenty z Salve.

Dziewczyny ponoocy czy do histeroskopii wymagali od was aktualnej cytologii? Jestem w szoku okazuje się że w salve nie zlecają cytologii przed ivf tylko sam wymaz na Chlamydie. Więc ostatnią robiłam aż wstyd sie przyznac dwa lata temu... i teraz nie wiem czy zabiegu mi nie odwolaja :( nie zdaze juz z wynikiem nawet jesli pojde jutro... a pojde jesli nie zastanie mnie rano okres

W Rzgowie kazali mi doslac te wyniki ale z tego co zrozumialam to przed stymulacja a nie do zabiegu 🤔
super że nie musicie się martwić o środki :)

U mnie do każdej histero wymagali aktualnej (maks rok) cytologii. Plus wymazy mucha i biocenoza (plus jakieś z krwi). Biegnij jutro z samego rana i dopytaj czy jest możliwość dopłacenia do szybszych wyników. Ja zawsze dostaje cytologię w ciągu 7 dni kalendarzowych. Histero masz mieć za dwa tygodnie?

U mnie były potrzebne te wyniki ale na szczęście te wymazy miałam ze stycznia także przymkli oko ( bo chyba te wymazy pół roku są ważne) .
A jeśli chodzi o cytologię to też miałam przekroczoną ważność chyba o 2 miesiące I też na szczęście przeszło. Także nie musiałam ogarniać tego na szybko

reklama
super że nie musicie się martwić o środki :)

U mnie do każdej histero wymagali aktualnej (maks rok) cytologii. Plus wymazy mucha i biocenoza (plus jakieś z krwi). Biegnij jutro z samego rana i dopytaj czy jest możliwość dopłacenia do szybszych wyników. Ja zawsze dostaje cytologię w ciągu 7 dni kalendarzowych. Histero masz mieć za dwa tygodnie?
10 września. Zrobie w luxmedzie płynna i pisze ze od 3 do 21 dni roboczych, podobno nie mozna doplacic za wyniki na cito. Co do wymazów to nawet jej powiedziałam ze przeciagnelam proga zeby nie mieć okresu gdyby chciala cos pobrac, jakies wymazy do histero to powiedziala ze nic nie pobierają. Dała mi kartke z zaleceniami a na niej jakie badania z krwi mam zrobic. Natomiast powiedziala ze musze przeslac do kliniki lub zrobic cytologie i usg piersi bo to sie zawsze robi przed podejsciem do procedury i zrozumiałam to tak, że to jest wymagane do ivf a nie samej histero, czytalam rozne opinie. Niektore dziewczyny musialy miec, inne nie... sama juz nie wiem

Do góry