• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Interpretacja usg.

Sherlook

Fanka BB :)
Byłam ostatnio na usg. Lekarz dał mi wydruk plus przypiętą interpretację. Na wydruku widnieje, że jestem w 7 tygodniu i 4 dniu ciąży. Mam zmierzone crl. To by się zgadzało. Ale do tego przypięte spianczem mam jeszcze takie coś (w załączniku) I z tego wynika, że to 7 tydzień i 1 dzień. Co się nijak ma do usg. I sama już nie wiem o co chodzi🙈

Załączniki

• 9e78c84f-489f-4f3b-9306-d5ddcd0c587b.jpg
    9e78c84f-489f-4f3b-9306-d5ddcd0c587b.jpg
    30,9 KB · Wyświetleń: 796
  • b780567e-c302-4d82-9567-38e3436e677a.jpg
    b780567e-c302-4d82-9567-38e3436e677a.jpg
    15 KB · Wyświetleń: 338
reklama
Pęcherzyk ciążowy czyli GS odpowiada 7+4, a zarodek 7+1.
Na tym etapie te różnice chyba nie mają większego znaczenia

Edit: widzę, że źle spojrzałam.
Moze w aparacie miał wpisaną datę OM? Ale tak jak mówi Nulini ta różnica jest tak mała, że nie ma sensu o tym myśleć. Na tym etapie ciąży wystarczy drgnąć ręka o milimetr i już jest różnica

Tylko dlaczego na usg jest 7+4, a ten wydruk jest na podstawie tego usg🙈 Dla mnie to duże znaczenie bo jestem po in vitro i 3 dni to dużo. A i tak już mam kilka dni młodszą ciążę w 7 + 4.

Byłam ostatnio na usg. Lekarz dał mi wydruk plus przypiętą interpretację. Na wydruku widnieje, że jestem w 7 tygodniu i 4 dniu ciąży. Mam zmierzone crl. To by się zgadzało. Ale do tego przypięte spianczem mam jeszcze takie coś (w załączniku) I z tego wynika, że to 7 tydzień i 1 dzień. Co się nijak ma do usg. I sama już nie wiem o co chodzi🙈
To normalne ,ja mam inna dar z kalendarza a inna z USG. Na początku tak jest ale patrzymy na termin z kalendarza bo USG się zmienia

Tylko dlaczego na usg jest 7+4, a ten wydruk jest na podstawie tego usg🙈 Dla mnie to duże znaczenie bo jestem po in vitro i 3 dni to dużo. A i tak już mam kilka dni młodszą ciążę w 7 + 4.
Też jestem po in vitro i też na początku się różniły daty (na wydruku z USG mam termin jaki ja podawałam,na papierkach z wielkości a to takie małe, że ma prawo się różnić bo ciężko złapać idealnie), dopiero ok prenatalnych był to tylko 1 dzień różnicy.
Obecnie 17tc

Widzę że Twój lekarz używa tego samego wzoru do wydruku wyników, co mój. Raz też o to zapytałam, bo na opisach były dwa różne oznaczenia percentyli (według jednego główka była w sam raz, a w innym bardzo nisko na siatce) - wyjaśnił mi, że to zależy autora. Te dni wylicza program automatycznie i bardzo mozliwe, że sprzęt USG ma zaprogramowane jakieś tam wielkości do obliczenia dnia ciąży, a system do tego dokumentu, który dostałaś troszkę inne - a różnica na tym etapie jest bardziej widoczna, bo decydują milimetry :)

Mi w obu ciążach występowały różnice, w pierwszej 3 dni przeważnie , ba nawet 3 dni po terminie urodziłam, a w drugiej to od początku ciąża była wielkościowo młodsza od wieku wyliczanego na podstawie om i było to 1-2 tyg różnicy aż. Nawet prenatalne 1 musiałam robić tydzień później , bo lekarz nie mógł się nic wyznać na tej mojej malutkiej.
Ale myślę tak jak dziewczyny powyżej, że te 3 dni to nie jest nic niedobrego i zależy jak lekarz wykona badanie 😉

reklama
Już wszystko wiem 😄😄 Może którąś to zaciekawi. Na usg mam crl dla 7w4d i wielkość 1.29 mm co odpowiada temu tygodniowi. I nie jest to OM tylko rzeczywisty wymiar.
Ta cała maszyna mierzyła zarodek kilka razy i na tym opisie dołączonym mam podaną średnią z dwóch miar z najmniejszej 0.89 i największej 1.29. To po dodaniu i podzieleniu na 2 daje ten 1.09 czyli 7t1d. A dostałam wydruk usg z największego pomiaru czyli 7t4d😄😄 więc ufam temu 7t4d🙂

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry