Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Słabe, ale nie są tragiczne, włącz suplementy i polecam zrobić posiew, bo podwyższone leukocyty mogą świadczyć o infekcji.
Podejrzewam że i tak trzeba powtórzyć. Jest sens się zamartwiać tym że jest za mało plemników ?
Powtórzę jeszcze raz badanie i zrobię posiew jak kolezanka napisała na górze.Moim zdaniem tak, bo czasem słabą morfologię można nadrobić ilością, a tutaj nie nadrabiacie
Nie ma co się załamywać, to są wyniki do poprawienia, tragiczne nie są. Przede wszystkim sprawdź czy nie ma infekcji, włącz suplementy, jak palisz to przestań, nie przegrzewaj jąder i noś luźne majtki. Zrezygnuj z sauny, włącz więcej warzyw, orzechów.Powtórzę jeszcze raz badanie i zrobię posiew jak kolezanka napisała na górze.
Bo pierwsze badanie no i załamka.
Nie ma co się załamywać, to są wyniki do poprawienia, tragiczne nie są. Przede wszystkim sprawdź czy nie ma infekcji, włącz suplementy, jak palisz to przestań, nie przegrzewaj jąder i noś luźne majtki. Zrezygnuj z sauny, włącz więcej warzyw, orzechów.
Jeśli masz infekcję to po przeleczeniu wyniki mogą polecieć w górę.
Nie powtarzaj badania wcześniej niż po 3 miesiącach i najlepiej zachowaj taki sam czas abstynencji. Ja w ogóle jestem zdania, że najbardziej miarodajne badania nasienia to te po 2-3 dniach abstynencji, gdy stara się o dziecko. Bo tak też wypadają wtedy stosunki. Nie wiem, czy ty się starasz, czy nie.
Ja bym zrobiła najpierw posiew, ale to zależy czego oczekujesz. Możesz iść z wynikiem do androloga, też pewnie zleci posiew i może jakieś dodatkowe badania.Jeszcze jedno pytanie. Czy przy tych wynikach będzie możliwość naturalnie zajść w ciążę? Ogólnie tak staramy się. Papierosy palę. Ale właśnie skłania mnie to już żeby całkowicie rzucić. Suplementami i dietą da radę coś z tego wyciągnąć? Zrobie posiew będzie pewnie więcej informacji. Wizyta u Androloga teraz już jest konieczna? Czy poczekać na posiew i ewentualnie na powtórzenie badań jeszcze raz?