reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
hej dziewczyny w piątek odebrałam wyniki badania na przeciwciała, na szczęście jest ujemny:happy:
teraz tylko zastanawiamy się z M. czy podchodzić do trzeciej inseminacji czy może jednak od razu do in vitro:confused:

reklama
melduję się:)
wybaczcie moją "abstynencję" na forum ale ciężko znosiłam zapalenie oskrzeli, dziś już musiałam być w pracy- więc niestety powiedzmy, że te 3 dni plus wekend musiały mi wystarczyć.
Dziś pisałam do mojej gin, 26.10- będę miała 11dc- sobota, a umówiona jestem 28.10- czyli 13 dc- i tak się dziewczyny zastanawiam czy nie za późno? Moja gin powiedziała, że moja owulacja jest często opóźniona, więc nie sądzi aby 13dc pęcherzyki już były popękane... kurcze więc 28.10 ponownie wizyta i wówczas dowiem się czy podchodzimy do pierwszej IUI... oby tak:)

Dziewczyny a tak przy okazji pisania o ciąży a pracy, to czy spotkałyście się z tym aby pracodawca oczekiwał od Was pisma, w którym informujecie iż nie skorzystacie z wydłużonego do roku urlopu macie. Teraz jest ponoć tak, że jak się zgłosi pracodawcy chęć 12 mc urlopu macie. to wówczas ZUS przez cały okres płaci 80%, natomiast jeśli decyzję podejmie się po urodzeniu, wówczas 6 mc jest 100% a potem 60%. A doszły mnie słuchy, że pracodawca kazał pisać pracownikom oświadczenie, że na pewno nie wydłużą urlopu macie. Pytanie jak ważne w świetle prawa jest takie pisemko, bo niby ktoś może w obecnej chwili nie chcieć by 12 mc na macie. ale może się odmienić zdanie po jakimś czasie.

Merlin jeśli chodzi o to pisemko to tak należy złożyć do pracodawcy wniosek o urlop macierzyński i o rodzicielski. na macierzyński idziemy od dnia porodu. jeśli pójdziesz na macierzyński, przez jego okres bedziesz dostawała 100% wynagrodzenia, i dopiero w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego złożysz wniosek o urlop rodzicielski, to na rodzicielskim będziesz dostawała 60% wynagrodzenia. natomiast jeśli odrazu złożysz wniosek o macierzyński i rodzicielski to przez ten cały czas będziesz dostawała 80% wynagrodzenia. wniosek o oba świadczenia składa się w ciągu 14 dni od dnia narodzenia dziecka. a jeśli pójdziesz najpierw na macierzyński i w jego trakcie stwierdzisz że chcesz iść na rodzicielski to musisz poinformować pracodawcę na 14 dni przed zakończeniem urlopu macierzyńskiego. i oba te świadczenia nie wymagają zgody pracodawcy. z tym że należy zachować ich pisemną formę.

mam nadzieję, że jasno to opisałam :-D

jeszcze raz przeczytała Twojego posta, takie pisemko nie ma skutku prawnego. my mamy - pracownice musimy tylko pamiętać o zachowaniu terminów składania wniosków

Ostatnia edycja:
Hej

nie pisałam bo nie bardzo jestem w nastroju. Wczoraj zmarł kolega - guz mózgu, diagnoza padła trochę więcej niż 1 mies temu
Jutro mam wizytę u gina, biorę dzień urlopu bo najpierw mam badanie LH, FSH, PRG i E2 i po 2 h wizyta u lekarza. Ciekawe co dalej? może w końcu stymulacja?... ale to by było od 15 dc, więc nie wiem co to będzie

Pozdrawiam ciepło

smerfeta- trzymaj się dzielnie i walcz, bardzo przykro mi z powodu Twojego kolegi:(

MagdaM33- dziękuję, właściwie cały proces w miarę rozumiałam, tylko właśnie moja znajoma z firmy powiedziała, że ostatnio na rozmowie z szefem konsultowali wątek macierzyńskich i wówczas ktoś wpadł na pomysł aby pracownika idąca na macierzyński pisała oświadczenie, że nie skorzysta z rodzicielskiego. Pomyślałam sobie, że moze firma chce się zabezpieczyć ale po głębszej analizie stwierdziłam, że takie pismo jest nic nie warte, bo ludzie mają prawo do zmiany decyzji.

Mam nadzieję, że już wkrótce będziemy czytać na forum same gratulacje... powodzenia :)

reklama
Do góry