Witam, martwię się o prawidłowy jadłospis mojej 13-miesięcznej córki. Wygląda on obecnie następująco:
8:00 - 240ml mleka modyfikowanego (wypija ile chce, min 180ml)
10:30 - kaszka mleczno-ryżowa lub kukurydziana Bobovita, niekiedy zamiast kaszki 2-3 kanapki z pieczywa jasnego (chlebek lub angielka) z masełkiem i np. serkiem Bieluch lub serkiem wiejskim. Do picia woda zmieszana z sokiem Gerber (np. jabłkowy)
12:00 - spacer - czasem na spacerze podjada rogalika maślanego lub chałkę
13:00 - drzemka
15:30 - obiadek: jedno danie, gotuję sama na przemian z obiadkami ze słoiczków (najczęściej 3 dni gotuję a 1 dzień podaję słoiczek). Słoiczki wybieram z takich rodzajów mięś, których sama nie gotuję, np rybka, królik, wołowina. Sama gotuję: zupki jarzynowe (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaczek, czasem wrzucam brokuł, kalafior, fasolka szparagowa). Gdy nie wrzucam ziemniaczka, dodaję do zupek ryż lub kaszę (jęczmienną lub jaglaną). Przyprawy: odrobina soli, koperek, natka. Drugie dania: najczęściej ziemniaki z mięsem: kurczak, indyk, czasem cielęcina + warzywo (np. brokuł, marchewka z groszkiem). Podaję też makaron, np ze szpinakiem.
16:00 - spacer
18:00 - deserek: słoiczek owocowy lub deserek w tubce (np. Hipp, Kubuś baby) typu jabłko/banan, jabłko/morela z kaszką ryżową). jako przekąska chrupki kukurydziane. Ze świeżych owoców daję jedynie banana.
19:00 - kolacja - jeśli rano była kaszka to na kolację kanapki z masłem i serkiem wiejskim lub serkiem Bieluch. gdy rano były kanapki to brak mi pomysłu na kolację (córka ma tylko 1 ząbek).
19:30 - kąpiel
20:00 - 240ml mleka modyfikowanego i sen
Godziny posiłków są zależne od czasu snu. Niekiedy nie podaję kolacji bo obiadek je np. o 17ej i staram się wtedy podać bardziej sycący deserek (np. owoce z twarożkiem). Nie mam pomysłów na śniadania i kolacje, gdyż córka nie ma ząbków i chyba nie poradziłaby sobie z pogryzieniem wędlinki.Obiady są jednodaniowe, na przemiennie ze słoiczkami, choć staram się podawać je jak najrzadziej. Nie wiem czy obiady nie są zbyt mało urozmaicone, najczęściej podaję gotowane mięso z kurczaka, inne rodzaje mięs nieco rzadziej. Zupki tylko jarzynowe, jarzynowa z kasza lub ryżem, pomidorowa, krupnik. Może mogłabym podać jakieś inne? Proszę o opinię.