reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Jak dbamy o siebie w ciąży

cinamon ja mam takie brodawy, że zastanawiam się czy się zmieszczą Marysi w buzi wiec nie mam takiego problemu...

skąd ja to znam :confused2:, też się nad tym zastanawiałam

Saffi, sporo w tym prawdy :-) Ale jeżeli brodawki są wklęsłe, może byc problem.
Nam położna mówiła że rozmiar brodawek nie ma znaczenia i dopiero jeśli wystąpią problemy to wtedy można zastosować taki nakładki, więc nie ma co się teraz tym katować. Będzie dobrze!

reklama
Nam położna mówiła że rozmiar brodawek nie ma znaczenia i dopiero jeśli wystąpią problemy to wtedy można zastosować taki nakładki, więc nie ma co się teraz tym katować. Będzie dobrze!

Zgadzam się co do rozmiaru. Ale ja pisałam o kształcie ;-) nie mniej jednak, jestem zdania, że każda kobieta przy odpowiednim nastawieniu może karmić piersią.

Nam położna powiedziała tak: " dziecko rodząc się nie wie jaka jest dobra brodawka a jaka nie i uczy się jeść z tej którą ma jego mama" także myślę, że wszystko jest kwestią nastawienia, a jeśli wystąpią problemy to trzeba udać się do kogoś kto pomoże je rozwiązać, nie ma co z góry zakładać, że sie nie uda. Także głowa do góry - będzie dobrze.

cinamonku nikt nie ma idealnie..ja mam dobre brodwki ale znów duże piersi i położna mówiła ze bede musiała duzo czasu poświęcic zanim się naucze karmić bo jest problem z takimi piersiami :(

cinamonku ja też nie mam dużych ani wypukłych brodawek i muszę przyznać, że początkowo miałam problemy z karmieniem Przemka. Dopiero nakładki silikonowe rozwiązały sprawę, bo tak mały nie potrafił poprostu złapać cyca. I nie powiem nawet położne mi pomagały i kształt i wielkość brodawek ma jednak znaczenie. Potem ładnie się wyciągnęły i mały ssał bez. Teraz liczę, że będzie troche lepiej, ale nakładki w torbie do szpitala u mnie będą obowiązkowo!

Ja przy Elenie mialam dosc male piersi i male brodawki (teraz wszystko jakos sie rozroslo), ale nie mialam wiekszych problemow z karmieniem. Pamietajcie, ze dziecku podajemy nie tylko brodawke ale tez cala otoczke, bo dopiero wtedy jest odpowiednio stymulowana produkcja mleka.

W temacie brodawkowym to na szkole rodzenia położna oglądała czy są "dobre" to raz, a dwa wyczytałam w ulotce firmy Medela, że mają 4 rozmiary o ile nie 5 nakładek na sutki do laktatora - w zależności od rozmiaru - w zestawie jest najbardziej standartowy.
Ja mam chyba takie same jak miałam i wydaje mi się, że są ok. :tak:
Natomiast co do piersi to prawa na górze po lewej od 2 dni mnie podolewa z różną intensywnością - w tym miejscu jest twarda i gorąca - czyżby zastoje pokarmu ? Jak do tej pory nic mi nie wyciekało...:no:
Fryzjer - choć z przygodami - zaliczony, we wtorek jestem umówiona na manicure i pedicure. :happy2:

Chyba też zakupię na wszelki wypadek te osłonki na brodawki, żeby mieć już na wszelki wypadek, bo zapewne mnie mały ssak pogryzie :baffled:

W sobote zaliczyłam już pedicure i mam frencha żeby nie trzeba było zmywać przed porodem i sinica była widoczna. Zaszalałam od razu i zrobili mi tez masaż całych nóg, taki na ciężkie nogi, opuchliznę, zastoje limfy. Było fajnie w momencie masażu a potem myślałam że nogi mi rozsadzi, uczucie opuchlizny było spotęgowane i przeszło dopiero wczoraj, tak więc drugi raz już się nie wybiore na taki masaż :sorry2:

reklama
No właśnie dziewczyny przypomniałyście mi że muszę na pedicure się wybrać jeszcze bo już sama nic nie dam rady zrobić.!

Do góry