A ja jestem w kropce, bo okazuje się,że nie wiem w którym dokładnie tygodniu ciąży jestem. Wizytę u nowego ginekologa mam za dwa tygodnie i muszę się jej podpytać dokładnie.
Byłam na 1 usg i wyszło,że jestem w 9 tc i 1 dniu. Za kilka tygodni poszłam na 2 usg i mało nie dostałam zawału, bo lekarz stwierdził,że ciąża jest za duża, by przeprowadzić takie badanie, jakie miał wykonać. Lekarka dzień wcześniej obliczyła, że jestem w 13 tc i 6 dniu. A on wklepał dane do swojego komputerka i wyszło,że jestem w 13 tc i 2 dniu. Gdy sprawdzam na naszym forum lub innych kalkulatorach ciążowych wychodzi różnie - np.że jestem w 14 tc lub nawet 15. Niektóre mi liczą,że dopiero w 12 i którymś tam dniu.
Jak to jest? Komu wierzyć? Liczyć sama z kalendarzem w ręku? Jeśli liczyć od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, to też wyjdzie inaczej niż u lekarzy.
Hej
rzeczywiście masz nie lada zagwozdkę
Odnośnie terminów porodu i to w którym tygodniu ciąży jestem to miałam podobnie przy pierwszym dziecku. Miałam chyba ze trzy rozbieżne terminy wyznaczone

Ponieważ jesteś we wczesnej ciąży, myślę że bez nerw i stresu na kolejnych badaniach i wizytach będzie się klarować sytuacja. Masz dobrego lekarza prowadzącego ?
Ja teraz jestem w drugiej ciąży i wczoraj miałam wizytę. Pominę usposobienie ginekologa - szkoda gadać ...
Takj do końca nie wiedziałam kiedy nastąpiło zapłodnienie, domyślałam się ale nie wiem na 1000 % celowaliśmy praktycznie 3 cykle i jak już sobie dałam na luz udało się

I wiesz co wpisałam sobie w kilka kalkulatorów w necie i wyszło mi niemal tak samo i data poczęcia i termin porodu

Nie traktowałam kalkulatorów poważnie, ale ten
- Kalkulator ciąży i porodu Pokrył się całkowicie z tym co podał mi lekarz po badaniu i usg i wyliczeniu

Także termin 14 czerwiec! :-)
A miesiące to sobie tak liczę ze ściągi:
[h=3]Miesiące i tygodnie ciąży[/h] Przyjmuje się, że:
-
1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu
od 1 do 4 tygodnia,
-
2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu
od 5 do 8 tygodnia,
-
3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu
od 9 do 13 tygodnia,
-
4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu
od 14 do 17 tygodnia,
-
5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu
od 18 do 22 tygodnia,
-
6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu
od 23 do 27 tygodnia,
-
7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu
od 28 do 31 tygodnia,
-
8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu
od 32 do 35 tygodnia,
-
9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu
od 36 do 40 tygodnia.
Ciąża dzielona jest również na
trzy trymestry:
-
1 trymestr trwa w przybliżeniu
od 1 do 14 tygodnia,
-
2 trymestr trwa w przybliżeniu
od 15 do 27 tygodnia,
-
3 trymestr trwa w przybliżeniu
od 28 tygodnia ciąży do porodu.
[h=3]Jak obliczyć, który to tydzień i jaki jest wiek ciąży?[/h] Jeśli
masz regularne 28-dniowe cykle policz, ile tygodni i dni minęło od pierwszego dnia ostatniej miesiączki.
Jeśli
masz krótsze cykle np. 27-dniowe to policz, ile tygodni i dni minęło od pierwszego dnia ostatniej miesiączki i od otrzymanego wyniku odejmij 1 dzień (bo 28-27=1).
Jeśli
masz dłuższe cykle np. 30 dniowe to policz, ile tygodni i dni minęło od pierwszego dnia ostatniej miesiączki i do otrzymanego wyniku dodaj 2 dni (bo 30-28=2).
Jeśli
znasz datę poczęcia to policz, ile tygodni i dni minęło od tego momentu i dodaj jeszcze 2 tygodnie.
Na podstawie obliczeń określisz wiek swojej ciąży np. jeśli wyjdzie Ci 6 tygodni i 2 dni to znaczy, że jesteś już w siódmym tygodniu ciąży.