reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Jak liczyc miesiące ciąży

reklama
Dokladnie:)
A pamietam jak to jeszcze niedawno fasolki byly:) Ja teraz marze oby do kwietnia jak najszybciej:):)Maja nie licze bo to i tak niby 4 dni a mala napewno przyjdzie na swiat wczesniej:)

Jestem tu nowa i cały czas myślałam jak sie liczy te mieśiące i bardzo mi to pomogło wielkie dzieki :)

szczerze mówiąć nadal nie jestem pewna jak się dokładnie liczy ciążę, a w moim przypadku to jest BARDZO ważne i od tego zależy mojemu pracodawcy uda się mnie wywalic z pracy, czy będzie musiał mnie zatrzymac do dnia porodu. Więc nie jest to takie obojętne przynajniej wg prawa.

A co do własnego liczenia to z tego czego uczono mnie na biologi i anatomi człowieka, "miesiące" u kobiety to tzw. miesiące księżycowe, czyli mające 28 dni= 4 tygodnie, a nie 4,5. Lekarze liczą ciążę od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, a nie od "zapłodnienia" właśnie dlatego , że nigdy na 100% nie wiadomo, kiedy nastąpiła owulacja a tym bardziej zapłodnienie.

zgadza sie ze nigdy nie wiadomo kiedy nastapilo zaplodnienie; ale liczac miesiace ksiezycowe to mowilo by sie ze ciaza trwa 10 miesiecy (40 tyg) a nie 9;
nie wiem jak liczy moja lekarka - ona uzywa terminow w tygodniach i to jest wiarygodne;

witam  :)
ja też się zastanawiałam jak liczyć miesiące ciąży.
wg lekarzy ciąża trwa 280 dni, licząc od pierwszego dnia ostatniej miesiączki.
rzeczywista długość trwania ciąży wg dnia zapłodnienia to jest 266 dni.

i tak , wg  tych 280 dni:
1 m-c - od 1 do 4,5 tyg.
2 m-c - od 4,5 do końca 9 tyg
3 m-c od 10 do 13,5 tyg.
4 m-c od 14,5 do końca 18 tyg.(bez 2 dni)
5 m-c od prawie końca 18 tyg do końca 22 tyg
6 m-c - od 23 do końca 26,5 tyg.
7 m-c - od 26,5 do końca 31 tyg
8 m-c od 32 do 35,5 tyg.
9 m-c od 35,5 do 40 tyg.

ja sobie zrobiłam tabelkę w excelu, tam sobie zaznaczyłam tygodnie i dni kolorami  :). te tygodnie liczyłam wg książki "w oczekiwaniu na dziecko". myślę, że ok było.

może któraś z was chce taką tabelkę dla porównania??? to niech napisze maila na priwa z datą pierwszego dnia ostatniej miesiączki.

jeszcze dniami rozpiszę te miesiące  :)

1 m-c - 1-31
2 m-c - 32-62
3 m-c - 63-93
4 m-c - 94-124
5 m-c - 125-155
6 m-c - 156-186
7 m-c - 187-217
8 m-c - 218-249
9 m-c - 250-280

mam nadzieję, że pomogłam choć troszkę!!!!
buziaki dla was!!!
oj znowu bym chciała w ciąży być!! bycie mamą jest takie zajebiste  ;D

reklama
hmm troche jest tych schematów są do siebie bardzo podobne ale nie takie same :-[ , ja cały czas radziłam sobie z liczeniem ;D ale teraz się lekko zakręciłam :mad: wiem jedno jestem w 25 tygodniu i 4 dniu według tych schematów to końcówka 6m-ca ::) to by się chyba zgadzało termin mam na 6.06,pozdrawiam was wszystkie ;D

Do góry