Mamma1976
roczna mama
Karolina, przeslalam link tez dla ciebie na innym forum. "usnij Wreszcie" dr Eduard Estivill
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij
.Gabrys po kapieli, jedzonku i tuleniu zostal polozony w swym pokoiku do wlasnego lozeczka ok godz. 20tej. Po czym ucalowalismy go z mezem i pozegnalismy na dobranoc.Zgasilismy swiatlo i wyszlismy z pokoju. Maly nawet za bardzo nie marudzil i chyba gdzies po 15 minutach usnal:-) . Spal pieknie cala noc, z jedna tylko krotka przerwa na cyca ok 3 w nocy.Rano obudzil sie dopiero o 7.15. Wprost nie moglam uwierzyc
.
. Ja napewno bede sie stosowac do rad zawartych w tej ksiazce i goraco ja polecam wszystkim mamom
.
, w przeciwieństwie do mnie
. nie przewijam go w nocy, wiec tym go nie wybudzam. za mokro tez nie ma, bo sprawdzam.
. Dopiero pozniej nauczylam go zasypiac w swoim lozeczku i tam spac. Wszystko odbywalo sie stopniowo i chyba tak jest najlepiej. Dla Twojego malca doba liczy ok 3 lub 4 godziny (spanie , jedzenie, przewijanie itd). dopiero pozniej sie maluszek dostosuje do rytmu 24 godzinnego. Nauka zasypiania maluszka bez Twojej pomocy moze troche potrfac i bedzie wymagac od Ciebie duzo cierpliwosci. Polecam rowniez artykul pewnego doktora dr Eduard Estivill . Mi duzo pomogly rady tam zawarte.
Usypianie zaczynało się po kąpieli o 19:30 a kończyło się tak, że mała zasypiała dopiero o północy. I tak dzień w dzień. 4 godziny usypiania, podczas ktrych robiliśmy wszystko żeby mała zasnęła: kołysanie, noszenie na rączkach, śpiewanie, usypianie przy cycku itd... a ona płakała i płakała.
Czasem jeśli tylko stęka i kwili to wystarczy podejść do łóżeczka, poklepać leciutko chwilkę po pleckach i poszzzzzzzeleścić. U nas naprawdę ta metoda zdała egzamin
tak więc nie należy raczej dziecku ograniczać spania w dzień, niech śpi tyle ile chce... im bardziej wypoczęta tym lepiej wieczorem zaśnie. Dzieci mają zupełnie odwrotnie niż dorośli - im bardziej są zmęczone tym bardziej stają się pobudzone (machają gwałtownie rączkami i nóżkami, prężą się i trudno im wtedy usnąć). Byle przez tym wieczornym zasypianiem nie spała ze 2-3 godziny.