reklama

Jak robić domowe gerberki?

Temat na forum 'Jedzeniowe ABC' rozpoczęty przez shiva, 5 Październik 2010.

  1. shiva

    shiva Zaangażowana w BB

    Hej!
    Zazwyczaj sama gotuje swojej malej obiadki ale sa takie dni gdy nie mam czasu lub po prostu jestem zmeczona. Wtedy zazwyczaj podaje jej gerberki
    Niestety one sa strasznie drogie i pomyslalam, ze fajnie by bylo zrobic domowymi sposobami kilka sloiczkow na taka 'czarna godzine' :-D
    Niestety jak normalnie ugotuje jej zupke to w lodowce moge ja trzymac w sloiczku maksymalnie 3 dni, a gerberki wytrzymuja wiele miesiecy i to poza lodowka (nie otwarte)
    Czy sa jakies domowe sposoby na bezpieczne zakonserwowanie obiadkow? najlepiej poza lodowka?

    pozdrawiam:-)
     
  2. Iwonka1985

    Iwonka1985 Fanka BB :)

    no z tego co wiem to wystarczy ugotowac jedzonko, zmiksowac, włozyc do sloiczka, szczelnie zakrecic i zagotowac taki sloiczek w garnku. Albo zamrozić w woreczku.
    Zadnego sposobu nie próbowałam to 1 sposobem wlasnie robią gerberki i inne tego typu.
     
  3. reklama
  4. Sol

    Sol Gość

    Ja robię obiadki i zamrażam - szybszy i pewniejszy sposób niż pasteryzacja bo niekiedy słoiczki mogą się nie zapasteryzować do końca a wtedy lipa :sorry:
     
  5. shiva

    shiva Zaangażowana w BB

    Dziekuje za informacje :)
    Wyprobuje pierw sposob z gotowaniem sloiczkow, przetestuje na sobie :p
     
  6. karafunia

    karafunia Zaciekawiona BB

    Ja ostatnio sprawiłam sobie pudełka próżniowe, z których wysysa się powietrze. Tak żywność wytrzymuje mi znacznie dłużej.
     

Poleć forum