reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Jak sie czujecie w 8 tyg ciazy?:)

Czyli dziś tak jakby 6+6 ale lekarz mi wylicza na podstawie 28 dni cyklu a ja mam 26 więc według OM dziś 7+1
Spoko . Chyba lepiej liczyc samej bo aplikacje dziwnie doliczaja
Ale tego się tak nie liczy 😆 Nie wydziwiaj...
Liczy się albo wg OM czyli od daty ostatniej miesiączki i nie ma ŻADNEGO znaczenia, ilu dniowe są cykle
Albo wg USG I trymestru (którego jeszcze nie miałaś), gdzie wyznacza się datę porodu i przyjmuje ją, jeśli różnica między data z USG a OM jest znaczna.

reklama
Liczy się albo wg OM czyli od daty ostatniej miesiączki i nie ma ŻADNEGO znaczenia, ilu dniowe są cykle
Albo wg USG I trymestru (którego jeszcze nie miałaś), gdzie wyznacza się datę porodu i przyjmuje ją, jeśli różnica między data z USG a OM jest znaczna.
No nie do końca :p
W normalnych warunkach przy cyklu 28 dni masz 14 dni od miesiączki do owulki i 14 dni po owulce do miesiączki. Więc w dniu spodziewanej miesiączki jesteś w 4+0.

A jak masz np. cykl 23 dni, to masz 9 dni od miesiączki do owulki i 14 dni od owulki do kolejnej miesiączki. I wtedy w dniu spodziewanej miesiączki jesteś w 3+2 licząc z OM.

to tak samo jak przy cyklu 35 dni w dniu spodziewanej miesiączki z OM wychodzi Ci 5+0.

Tylko to potem sie wyrównuje na USG 1 trymestru.
Dlatego tu czasami są posty o tym, ze w 4/5tc był zarodek z sercem.

No nie do końca :p
W normalnych warunkach przy cyklu 28 dni masz 14 dni od miesiączki do owulki i 14 dni po owulce do miesiączki. Więc w dniu spodziewanej miesiączki jesteś w 4+0.

A jak masz np. cykl 23 dni, to masz 9 dni od miesiączki do owulki i 14 dni od owulki do kolejnej miesiączki. I wtedy w dniu spodziewanej miesiączki jesteś w 3+2 licząc z OM.

to tak samo jak przy cyklu 35 dni w dniu spodziewanej miesiączki z OM wychodzi Ci 5+0.

Tylko to potem sie wyrównuje na USG 1 trymestru.
Dlatego tu czasami są posty o tym, ze w 4/5tc był zarodek z sercem.
Co nie zmienia faktu, że się generalnie tak tego nie liczy... Te pierwsze tygodnie są orientacyjne. Liczy się wg ostatniego dnia miesiączki i tyle. 🤷 To jest orientacyjne, bo żadna kobieta nie wie, kiedy dokładnie miała owulację (chyba, że miała monitoring). Dokładny wiek ciąży ustalany jest później. W okolicy USG I trymestru. I tyle. 🤷
Myślę, że autorce akurat nie ma co mącić, bo i tak widać, że się gubi w tym i stresuje.

To jak lekarz wyznaczą datę porodu?:)
Zaklada że cykl trwa 28 dni?
Jestem ciemna w tym

Plus jeżeli między datą z OM a datą z USG jest różnica do max tygodnia, to biorą pod uwagę datę z OM.

Ale te dwa dni róznicy między datą z krótszego cyklu naprawdę nie ma znaczenia. To nie jest tak, że masz urodzić konkretnego dnia i jak nie to koniec świata.

Co nie zmienia faktu, że się generalnie tak tego nie liczy... Te pierwsze tygodnie są orientacyjne. Liczy się wg ostatniego dnia miesiączki i tyle. 🤷 To jest orientacyjne, bo żadna kobieta nie wie, kiedy dokładnie miała owulację (chyba, że miała monitoring). Dokładny wiek ciąży ustalany jest później. W okolicy USG I trymestru. I tyle. 🤷
Myślę, że autorce akurat nie ma co mącić, bo i tak widać, że się gubi w tym i stresuje.
To prawda 😅 każda aplikacja inaczej podaje. Ja co innego podaje i lekarz też co innego he he

reklama
Ja nie będę pisać nic bo autorka się przerazi 😆 ale u mnie zdanie się na lekarza w 2011 roku to był błąd 😅
Mamy 2024 na szczęście 🙃
Poza tym ważne też jest wybrać dobrego, kompetentnego lekarza i jak nam coś nie odpowiada, to po prostu zmienić. Mamy XXI wiek i możemy wybrać specjalistę, który nam odpowiada, jeśli dotychczasowemu nie ufamy :)

Do góry