reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak się zabezpieczacie? Najlepsze środki antykoncepcyjne.

Zaszłam w ciążę...

• stosując pigułki antykoncepcyjne

Głosów: 7 5,3%
  • stosując prezerwatywy

Głosów: 17 12,8%
  • przy stosunku przerywanym

Głosów: 13 9,8%
  • przy innej antykoncepcji

Głosów: 6 4,5%
  • nie zabezpieczałam się/planowałam ciążę

Głosów: 92 69,2%

• Wszystkich głosujących
    133
dość dziwne, że pozwolono Ci na plastry :|
bo mają taki sam skald jak tabletki, tylko droga ich podawania do organizmu jest inna.

Żylaki kończyn dolnych - przyczyny
1. predyspozycje genetyczne (jeśli twoja mama m żylaki, ryzyko, że pojawi się u ciebie - wzrasta),
2. nadwaga oraz spędzanie dużej ilości czasu w pozycji pionowej, stojącej i siedzącej,
3. mało aktywny tryb życia, w którym nie ma miejsca na sport i ruch,
4. w czasie poprzednich ciąży miało się żylaki,
5. wpływ hormonów a szczególnie progesteronu, który ma działanie rozkurczające na włókna mięśni gładkich, powodując nie tylko zmniejszenie napięcia żył, lecz również moczowodów oraz jelit.

Plaster działa jak jednofazowa, dwuskładnikowa tabletka antykoncepcyjna. W skład każdego plastra wchodzą, podobnie jak w przypadku tabletki, pochodne dwóch żeńskich hormonów płciowych - estrogenu i progesteronu.

odpowiedź na pytanie autorki, ode mnie jest taka, że żadna hormonalna metoda nie będzie dla Ciebie dobra :-( zostają metody mechaniczne :/, spirale, kapturki, prezerwatywy i żeby nie było metody naturalne, na których się totalnie nie wyznaję.

reklama
falidae lekarz zabronił mi tabletek, bo za bardzo obciążają moje i tak już chore jelita, ale na temat hormonów ma inne zdanie

U mnie metody naturalne nie wchodzą w grę nie wierzę w nie. Nic w przyszłym tyg. wybiorę się do ginekologa zobaczymy co on mi na to powie. I co mi zaproponuje.

kzkasia-witaj ja mam rowniez zylaki i moja gin powiedziala ze jakiekolwiek hormonalne zabezpieczenia odpadaja a wiec spirala lub prezerwatywy nam pozostaja :dry:

witaj
ja stosuje ring od pol roku, jestem zadwolona. nie mam zadnych dolegliwosci oraz widze ze nie zatrzymuje mi sie woda w organizmie,jak to mialo miejsce przy tabletkach.Po za tym ring ma mniejsza ilosc hormonow niz tabletka( ktorych nie moge brac ze wzgledu na chorobe wiencowa w rodzinie).
Poczytaj ulotke i tam pisze ze w ciagu pierwszych trzech miesiecy stosowania moze sie zdarzyc brak miesiaczki. Ja tez tak mialam po pierwszym ringu.

No ja mam nie dużo wyszły mi takie małe przy drugiej ciąży. I kurczę szlak mnie trafi bo spirala nie dość, że jest droga to jakoś nie jestem przekonana. A co do prezerwatyw to nie lubię. He po ślubie myślałam, że nie będę musieć się zabezpieczać a tu lipa. Jakoś moim marzeniem nie jest wielka gromadka dzieci. Ale jeszcze skonsultuję z ginekologiem i zobaczę Co i jak.

kzkasia miałam założoną spiralę i na świecie pojawił się nasz drugi synek :-D na prezerwatywy mam uczulenie, a zabezpieczać się muszę, bo na razie nie planujemy 3 malucha. Założyłam ten krążek i obserwuję swój organizm, czy żylaki się nasilą - jeśli tak zrezygnuję z nich, ale trzeba próbować ;-)

reklama
kzasia teraz stosuję NuvaRing. Są o nim osobne wątki ;-)
Ja założyłam sobie dopiero pierwszy, noszę go drugi tydzień. Zakłada się go "dziwnie", ale można pewnie osiągnąć wprawę. Jest to taki gumowy krążek, który musisz ścisnąć i wepchnąć w pochwę.
Czuję się dobrze, może trochę brzuch napęczniały, ale zobaczymy co będzie przy drugim i trzecim krążku, bo wtedy powinno się wszystko unormować.
Jeden krążek na 1 miesiąc, kosztuje niecałe 40zł.

Do góry