reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

jak sobie radzic z dolegliwosciami Maluszków

reklama
Zosia też ma takie okresy kleksikowania, kiedy o porządnego kupolka trudno. Ale za to sika wtedy na potęgę - ja tam się nie przejmuję. Zatwardzenia na pewno nie ma, biegunki też nie, a i temperatura ok, więc jej nie zapewniam dodatkowych atrakcji w postaci termometrów w pupie itp.

Kotek czytałam, że to najzupełniej normalne. Niemowlaczek może raptem zacząć robić kupę nawet co 2-3 dni, albo 12 razy dziennie. I wszystko jest ok, o ile nie występują jakieś dodatkowe objawy typu gorączka czy ostre bóle brzuszka.
Piotruś teraz też rzadziej robi kupkę - może to przez upały? Pewnie pokarm jest mniej gęsty i treściwy i to stąd.

Kotek,
Jest dokładnie tak jak pisze Esia - u Nas czasem kupki są na potęgę a czasem brak 1-2 dni i też się tym nie przejmuję i nie stosuję żadnych wspomagaczy.
Lekarka mi mówiła, że u dzieci karmionych piersią to zupełnie naturalne.

Nasza Madzia robi średnio co 2 dni. Za to jak jest "dzień kupy":-);-) to wtedy wali kilka razy pod rząd. I potrafi nawalić tyle że głowa mała.
Kotek nie masz co się przejmować, bo to normalne. Ja rozumiem, że jak dotąd robiła kilka razy dziennie a teraz "raptem" 3 to może to być dla Ciebie niepokojące, ale naprawdę to nic groźnego - może powoli zacząć przechodzić na rzadsze kupcianie. Przecież w końcu dzieci wyrastają z tego kitowania w każdą pieluchę.

Michał już chyba od tygodnia nie robi kupek w nocy za to rano nadrabia za całą noc:tak: czasem po karmieniu razem z odbiciem idzie kupa, a mały koniecznie chce znów cycka (zastanawiam się czy on ma żołądek czy przełyk połączony z jelitami;-):-D)

Zosia też w nocy nie robi jakiś mega kup. Raczej jakiś kleks się przytrafi i to pewnie jak się rozpłacze.

Za to ma porę kupową po południu. Potrafi walnąc trzy megakupska pod rząd - dobrze że przed kąpielą a nie po.

Po dzisiejszej wizycie pediatry nt. kup mogę powiedzieć, że nasze dzieciaczki właśnie są na etapie "stolca przejściowego". Wyglądem przypomina jajecznicę ze szczypiorkiem (to cytat ;-)), może być mocno wodnisty, wylatuje "pod ciśnieniem" i może być nieco bolesny dla Maluszka. Wszystko to norma i potrwa ok. 2 tygodnie.
Co do zielonych kup - mamy się nimi zupełnie nie przejmować gdyby wystąpiły. Ważna jest konsystencja, nie kolor + ew. zawartość śluzu lub krwi.
Uspokoiła nas bardzo...
Co do szczepień - polecała 6w1 i przy następnej turze szczepień doustną na rotawirusa. Meningokoki radziłaby zostawić na przyszły rok, pneumokoki albo teraz (4 dawki) albo w 2-gim roku życia (wtedy tylko 2 dawki). Więc koszt znacznie mniejszy, jeśli później - no ale to trzeba rozważyć indywidualnie.
I kończę powoli z dietą :-) Mam stopniowo (2 dziennie) wprowadzać produkty, z których zrezygnowałam. Jem dzisiaj kanapkę z żółtym serem!!! :-D

Esiu smacznego :tak::-)

Z tymi kupkami to racja. Mój Maksio jak wczoraj wystrzelił z kupą, to wszyscy goście którzy u nas byli słyszeli co się stało :-D:-D:-D
A stęka przy tym niemiłosiernie ;-)

Dzieki dziewczyny u nas juz dzis ok kupka była bez problemu tylko 1 ale ważne że była.
Mam pytanie do was czy podajecie swoim dzieciom Espumisan lub cos podobnego żeby nie miały wzdęć? Ja od paru dni profilaktycznie rano daje kilka kropli i mam spokój, przez cały dzien mała puszcza baki jak stara i nie pręzy się co wczesniej sie zdażało codziennie.

reklama
My dajemy Esputicon (chyba ta sama substancja czynna) 2 krople 2xdziennie. Wiem że Espumisan można podawać profilaktycznie 1 kroplę 3xdziennie. Ale za tydzień mamy już próbować odstawiać - o ile nie będzie złej reakcji.

Do góry