reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak usypiać maluszka... ?

No własnie u nas tez tak bylo, jeszcze nie dawno sie skarzylam ze tylko mama i mama. Az chyba z trzy dni temu moj A uspil mala sam! Nie pytaj mnie jak bo nie mam pojecia a placzu nie bylo (moze gumowy mlotek wykorzystal ;) :D dzis w nocy jak zrobilismy zmiane i ja poszlam do Julci a A do Asi to mala dala spokojnie sie przytulic i zasnela. I wogole dzis w nocy cos dziwnego bo zasypiala sama bez smoka i od cyca sie odwracala...

A co do tych nog - te spirytusy mozna gdzies dostac i sa bezpieczne dla dzieci i pomagaja? Tzn wierze ze babcia Ci krzywdy nie zrobila ale troche lat minelo ;)

reklama
Dziunka a o co chodzi z tym bólem? Bo pierwsze słyszę?
My do spania rozbieramy się w ciągu dnia, jak był bodziak z długim i bluzeczka to ściągałam bluzeczkę, przeważnie także ściągałam spodenki lub rajstopki (u mnie tylko w jednym albo w drugim jest, nigdy po domku w rajtkach i spodniach nie chodzi) i zakładam takie półśpioszki z firmy Ewy Klucze są luźniutkie itd.
Półśpiochy BOBAS 62 EWA KLUCZE KOLORY!!! (1034299375) - Aukcje internetowe Allegro

Ja kładę amłego tak jak jest w domku ;-)nic nie ściagam.Do wózka , kocyk i lulu:-D W ogóle nie chciałam doprowadzić do zegoś takiego , ze bez ulubionej rzeczy ani rusz. Dlategonp. papu podaje w roznych miseczkach ,butelkach , innymi łyzeczkami. Zeby sie nie przyzywczail. Ale on sobie wypatrzył ulubiony kocyk i innych juz nie chce i tylko z nim spi...;-)

A ja bardzo chciałam zeby Julia miala "swoja" rzecz a ona miała to w nosie :D do niczego się nie przywiązuje. Muszę powiedzieć ze takie poczucie przynależności do czegoś jest fajne - myślę ze dziecko czasem czuje sie bezpieczniejsze majac ulubionego pluszaka na przyklad, cos co jest TYLKO jego.

Uleńko:
Typowe bóle, które są związane ze wzrostem młodego organizmu, dotyczą dzieci do 10-12 roku życia. Odczuwane są głównie w nogach. Bolą mięśnie (nie stawy!) z przodu ud, w łydkach oraz z tyłu, pod kolanami, głównie wieczorem lub w nocy. Ból trwa z reguły 10-30 minut, ale może być dłuższy, nawet kilkugodzinny. Ma charakter napadowy - pojawia się co kilka dni lub miesięcy.
Kiedy dziecko szybko rośnie

Jedni specjaliści szacują, że bóle wzrostowe występują u 25 proc. dzieci, inni mówią o 40 proc. Nie ma też jednej teorii, która wyjaśniałaby przyczyny dolegliwości.
Niektórzy lekarze upatrują ich w dużej aktywności fizycznej większości kilkulatków, m.in. skakaniu, bieganiu, która forsuje mięśnie. Amerykańscy naukowcy wysunęli inną hipotezę. Skoro kończyny rosną głównie w nocy, to można wysnuć wniosek, że proces wzrostu postępuje skokowo i jest intensywniejszy podczas snu.
Jak to tłumaczą? Płytki wzrostowe, które znajdują się na zakończeniach kości, zbudowane są z delikatnej tkanki. Ulegają więc ściśnięciu, kiedy dziecko chodzi lub biega, a to spowalnia wzrost. Zaległości nadrabiane są podczas snu dziecka. Nie ma wtedy ucisku na płytki i mogą się one swobodnie rozwijać. Kości rosną szybciej, co jednak może powodować ból. Zauważono też, że w okresie intensywnego wzrostu ścięgna okazują się co pewien czas za krótkie w stosunku do szybciej rosnących kości. Wtedy dziecko np. nie jest w stanie dotknąć palców stóp bez zginania kolan. Ścięgna są bardzo napięte i to może dawać różne dolegliwości. Przyczyną mogą być również zaburzenia w budowie ciała, np. płaskostopie, oraz inne znacznie poważniejsze problemy zdrowotne.

Julia ma niestety bardzo silne bóle trwające kilka godzin, przeważnie na wiosnę i lato. Bujamy się z tym już z trzy lata :(

A ja mysle , ze dobrze miec kilka ulubionych rzeczy. Widziałm juz kilk takich ananasów: nie zje , bo nie ma jego miseczki, nie zasnie , bo akurat mama nie wziela królika a uszatka itp.Potem tylko placz i zgrzytanie zebów

ja tez pamietam ,z e mialam takie bole wzrostowe, ale myslalam, ze to od tego, ze szybko roslam, bo mam 174cm i roslam tylko do 15 roku zycia i od tamtej pory ani cm wiec duzo ale bardzo szybko

ja mala kladetak jak jest w dzien, ale przewaznie jest w bluzeczce i leginsach lub dresikach wiec wygodnie

A ja mysle , ze dobrze miec kilka ulubionych rzeczy. Widziałm juz kilk takich ananasów: nie zje , bo nie ma jego miseczki, nie zasnie , bo akurat mama nie wziela królika a uszatka itp.Potem tylko placz i zgrzytanie zebów
yhy znajomej córka 8 lat i nie zasnie bez lali ... która nie ma ubrania włosy to pozlepiane i wogole :]
moj Pawełek to podstawa pielucha do spania :) bez niej zasnie ale bedzie ciezko

:-D:-D:-D ja właśnie zauważyłam ze mam małego krwiaka na wewnętrznej stronie ramienia... i wiem skąd - dzisiaj w nocy jak się przekładałam w celu zmiany cyca, oparłam się nad małą na ramieniu, a ona już byłą w takim transie ze mnie złapała buźką za skórę na ramieniu i zassała.. Ale nie wiedziałam, ze tak mocno :-D:-D:-D

ja tez pamietam ,z e mialam takie bole wzrostowe, ale myslalam, ze to od tego, ze szybko roslam, bo mam 174cm i roslam tylko do 15 roku zycia i od tamtej pory ani cm wiec duzo ale bardzo szybko

ja mala kladetak jak jest w dzien, ale przewaznie jest w bluzeczce i leginsach lub dresikach wiec wygodnie

Tak wlasnie od szybkiego wzrostu. Kosci rosly, sciegna nie nadazaly.

:-D:-D:-D ja właśnie zauważyłam ze mam małego krwiaka na wewnętrznej stronie ramienia... i wiem skąd - dzisiaj w nocy jak się przekładałam w celu zmiany cyca, oparłam się nad małą na ramieniu, a ona już byłą w takim transie ze mnie złapała buźką za skórę na ramieniu i zassała.. Ale nie wiedziałam, ze tak mocno :-D:-D:-D

:D

reklama
Do góry