reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Jak uzyskać należne świadectwo pracy?

dawna cloe

Mamy lutowe'08
Witam Do 19.11.1011 r jestem na urlopie wychowawczym Firma w której jestem oficjalnie zatrudniona, już nie funkcjonuje tzn nie ma siedziby ,nie są realizowane zobowiązania ,szefowie nie odpowiadają na telefony. Firma w dalszym ciągu jest wpisana w Krajowym Rejestrze Sądowym. Pracownicy którzy dostali wypowiedzenia pół roku temu ,otrzymali swoje świadectwa pracy, natomiast pojedyncze osoby,które w owym czasie przebywały na zwolnieniach lekarskich do dzisiaj mają problemy z uzyskaniem swoich świadectw.
Co w takim wypadku powinnam zrobić? Czy już teraz powinnam poczynić starania w celu uzyskania świadectwa pracy ? Czy poczekać aż mój urlop wychowawczy dobiegnie końca? Dodam że reprezentanci firmy nie stawili się jeszcze na żadną z dotychczasowych rozpraw sądowych.
Jakie działania należałoby podjąć w tym wypadku by działać skutecznie?

reklama
Przede wszystkim nalezy ustalić czy firma istnieje jeszcze czy nie. Jesli nie, nie jest Pani już na urlopie, co ma poważne skutki.

Prosze napisać w jakiej formie prowadzona była działalność (jednoosobowo, jakaś spółka itp.) to postaram się Pani podpowiedzieć jak to sprawdzić.

Witam. Jest to spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Właścicielami firmy są Holendrzy cały czas nieuchwytni

Problem wg mnie jest następujący:
1. jesli firm funcjonuje nadal, jest Pani na urlopie wychowawczym i nie ma podstaw do wystawiania Pani świadectwa pracy
2. jeśli firma ne funkcjonuje nie jst Pani na urlopie i tym samym nie ma Pani na przykład ubezpieczenia. W takim przypadku powinna była Pani dostać wypowiedzenia a po rozwiązaniu umowy świadectwo pracy.

Likwidacja spółki z o.o. zgodnie z kodeksem powinna zakończyć sie wpisem do KRS o zakończeniu działalnosci.
Zaczęłabym na Pani miejscu od dowiedzenia się w ZUS czy przysyłane są co miesiąc deklaracje ZUS świadczące o tym, że przebywa Pani na urlopie wychowawczym. OD 2004 roku urlop taki jest okresem składkowym. Pracodawca co prawda nie opłaca składek (czyni to państwo) ale ma obowiązek przesyłać druk ZUS RCA i RSA, w którym uwzględnia powód nieobecności pracownika jakim jest urlop (odpowiednie kody).

Zus sprawdziłam Za m-c czerwiec jest wszystko w porządku Tyle że do teraz tych spraw pilnowało biuro rozrachunkowe ,niestety zapowiedzieli że więcej nie będą zajmować się firmą. Nie pozostanie mi nic innego jak sprawdzić Zus za 2 m-ce.
Co powinnam zrobić jeśli takowe druki nie będą przesyłane?

reklama
Rozumiem, że nie mówi Pani o ubezpieczeniu, bo takowego pracodawca nie odprowadza za pracownicę na wychowawczym, ale o deklaracji. Ja bym napisała pismo do ZUS z informacją, że pracodawca nie dostarczył informacji oraz skargę do Państwowej Inspekcji Pracy.

Do góry