Oliwa z oliwek?????? Absolutnie sie do tego nie nadaje!!!!! Poczytaj troche wypowiedzi fachowcow, ja to zrobilam zainteresowana tym tematem. Moje dziecko nie ma skazy bialkowej tez to ma a wlasciwe mialo, po kapieli wyczesywalam i po kilku miesiacach zniknelo. Ciemieniucha nie swedzi i nie jest objawem alergii, ma nieestetyczny wyglad i dlatego usuwa sie to. Moze sie utrzymywac nawet do 12 miesiecy. Natomiast dzieci ze skaza bialkowa maja na skorze zreszta w roznych miejscach odczyny alergiczne, ale to nie ciemieniucha. Przeczytalam kilka artykulow na ten temat rowniez angielskojezycznych i informacje o tym sie powielaly. Najlepsze metody to oliwka ale DLA DZIECI, a nie z oliwek lub tak jak polecaja mamy olejuszek, sa tez specjalne szampony. Pozdrawiam

Czujecie? Jeszcze jej powiedziała "jak pani nie myje dziecka to tak się robi". Z tego wynika że 90% dzieci, bo chyba mniej więcej tyle ma ciemieniuchę, jest niemytych, zaniedbanych i w ogóle patologia. Durna pipa. Moja koleżanka jej posłuchała, naoliwkowała małej główkę i drapała paznokciami. Mała się darła i już miała całą skórę na główce czerwoną, a ta piguła wrzeszczała "No jeszcze! Wszystko usunąć!" Miałam ochotę ją pobić. Durne ludowe przesądy. pewnie, że jak się nie dba, to ciemieniucha powraca, bo kurz miesza się z łojem i do tego alergia. Ale żeby tak? Jak w horrorze normalnie:-)