reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak zakończyć laktację?

Ja rowniez i nadal ;-) jestem w trakcie odstawiania Milenki. W ciagu dnia to nawet latwo poszlo - Milenka szybko zrozumiala, ze cycusie mnie bola. Balam sie o noce, ale ostatnio zauwazylam ze Milenka sama rezygnuje z cyca w nocy. Jeszcze go chce, ale zadko i to juz pewnie kwestia czasu. Ostatnio nawet sama zaczyna zasypiac w lozku. Ja robie podobnie jak pisze Ewamat, odstawiam Milke dosyc lagodnie bo juz od prawie miesiaca. Karmienie dzienne skonczylam odrazu (i tak bylo przez ponad 2 tyg.), pozniej zaczelam ograniczac nocne ssania, a teraz Milena sama juz nie chce.

reklama
u mnie to trwa tyle samo co u karoliny bo w sumi w tym samym czasie jak pamietam zaczelysmy - doszlysmy do tej trudnej decyzji
szczerze to myslalam ze pojdzie tak rewelacyjnie jak wam prosto spokonie szybko

no ale jest inaczej - moze dlatego ze to chlop :confused:
Szymek za chiny ludowe nie zasnie wieczorem bez cycka nie ma co startowac ryczy wstaje wychodzi i raz to trwalo 3 godziny wiec nawet moj maz powiedzial daj mu go bo wyje i caly spocony a juz 24 no i co tylko chwycil i chyba 2 minuty i spal jak aniolek wiec wieczorne karmienie jest nadal. w nocy z dwoch mamy juz 1 no i jedno jak idzie spac ok 14 ale tylko 5 minut ssania i mowie ałą i odwaraa sie i spi

ale liczylam i pewnie pamietacie ze na wycieczce mialam miec juz luz nie wyszlo wiec walczymy dalej. teraz zaczynam szybciej w ciagu dnia jak zasypia wyciagac cycka i za 2 dni pewnie wogole go nie dostanie.a pozniej zobaczymy dla mnie to nie jest taki rozowy okres wiec pewnie u kazdego idzie to inaczej

kasiad nawet nie wiedzialam ze sa jakies syropy uspakajajace musze to wyprobowac.

powodzenia

kasiad nawet nie wiedzialam ze sa jakies syropy uspakajajace musze to wyprobowac
Są, ale trzeba pamiętać, żeby podawać tylko wyjątkowo, no i żeby podać tylko te, które są dla dzieci, najlepiej porozmawiać z pediatrą. Zresztą te mocniejsze są tylko na receptę. Bez recepty wiem, że można kupić Melisal, jest dość słaby, ale może pomoże :confused: Można też zaparzyć melisę i podawać dziecku do picia.

U mnie to rzeczywiście poszło łatwo, ale moze dlatego, ze Maja już dawno temu nie usypiała wieczorem ani w dzień przy piersi. Musiałam ją tego odzwyczaić jak szłąm do pracy. Potem sobie ssała, ale nie pozwalałam jej zasypiać. Na szczęscie już od końca zeszłego roku zasypia sama w łóżeczku. Zasypiała tylko przy piersi w nocy jak się obudziła.

Kasiad skoro sie podjęłaś tego trudnego zadania to życzę powodzenia i trzymam kciuki za jak najmniej bolesne przejście

Dzięki za kciuki!

Pierwszy dzień minął ... zupełnie bezproblemowo. Oli kilka razy w ciągu dnia kazała sobie pokazywać "ała" na dydkach, głaskała, dmuchała i to wszystko. Żadnych złości i lamentów :-)
Dopiero wieczorem jak szła spać upomniała się sama o dyda, jak go chwyciła to po 3 minutach już spała, więc pewnie nawet za dużo nie pociągnęła.
Lewa pierś dziś w ogóle nie była w użytku, bo wieczorem zasnęła przy prawej i to po 3 minutach, a w sumie obie są miękkie jak narazie.

Ostatnia edycja:
reklama
Teraz odstawiam karmienia dzienne, a zastanawiam się, czy w drugiej kolejności zrezygnować z karmienia przed snem wieczornym, czy z nocnych :confused: Zdaje się, że Susu pielęgniarka poradziła, żeby najpierw zrezygnować z tego przed snem :confused:[/quote]

POWODZENIA KASIAD!!! na pewno OLI,madra dziewczynka zrozumie ze mama ma ala i zrezygnuje z cycusia!!!!
mi polozna poradzila wlasnie ODWROTNIE tzn najpierw zrezygnowac z karmien nocnych a potem z tego wieczornego, jesli jesli jest ono dla dziecka najwazniejsze ( ataku nas bylo) i porada u nas okazala sie bardzo trafna.....a ja rezygnowalam po kolei z karmiennocnych,nqjüierw z jednego,potem z drugiego, potem z trzeciego a na koniec z wieczornego

KAROLINA badz konsekwentna i Tobie na pewno sie uda, tlumacz Szymkowi dlaczego nie ma juz cycusia (np jak KASIAD), uwazam ze to bardzowazny element odstawiania a nasze dzieci przeciez tak duzo rozumieja co widac na przykladzie OLI

KAROLINA bardzo fajnie ze odstawiasz Milke stopniowo i ze ama zaczyna rezygnowac z karmien nocnych. to dobre i dla niej i dla Twoich piersi!!!

Do góry