reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jakie szanse na ciąże bliźniaczą?

Miasto
Dolny Śląsk
Ostatnio zaczął mnie nurtować pewien temat.
Zawsze przy ciążach mnogich (a taka mi się zawsze marzyła) wszyscy dookoła mówili mi, że to uwarunkowane genetycznie i jeżeli nikt wcześniej nie miał w rodzinie mojej ani partnera bliźniaków to jest to niemożliwe. Pytanie czy rzeczywiście tak jest bo przecież zawsze musi gdzieś tam być ten pierwszy raz... Czy jest jakakolwiek szansa na bliźniaki w takim przypadku?

Drugie pytanie. Czy jeżeli po zapłodnieniu in vitro ciąża jest bliźniacza to potem dzieci z tej ciąży mają uwarunkowania do posiadania bliźniaków z większym prawdopodobieństwem?

Jestem nowa więc będę dużo pytać ;)

Pozdrawiam

Julka

reklama
Ginekolog mówił mi, że po odstawieniu pigułek dobrze jest poczekać ok. 3 miesięcy ze staraniami o dziecko. Wtedy jest większa szansa na ciążę mnoga. Powiedział, że "nie jest to ciąża fizjologiczna". Po prostu jest bardziej ryzykowna dla dziecka i matki.

Co do in vitro to ciążą mnoga wynika z wprowadzenia kilku zapłodnionych zarodków. Robi się tak, aby zwiększyć szanse na powodzenie zabiegu. Na logikę nie powinno to wpływać na prawdopodobieństwo posiadania bliźniaków przez osobę w ten sposób poczętą.

Szansę na ciążę bliźniaczą ma każdy nawet jeśli nie miałaś w rodzinie bliźniąt - wiadomo w tedy te szanse są bliskie zeru ,ale nawet jak w rodzinie były bliźniaki to te szanse też nie są jakieś wielkie..
Co do tych ciąż mnogich po odstawieniu tabletek anty- to mój gin twierdzi ,ze to mit i ja sie zgadzam.
Co do in vitro -to jest chyba tak jak moja poprzedniczka pisała :happy2:...

Mi ginekolog wręcz polecił starać się o dziecko zaraz po odstawieniu, obie córki są właśnie po wieloletnim braniu pigułek, obie ciąże pojedyncze, obie wystarane szybko - pierwsza w miesiąc, druga w dwa. Także również nie mogę się zgodzić z wpływem.

Nie wiem też jakie znaczenie ma posiadanie bliźniąt w rodzinie męża, skoro to kobieta daje dwie komórki jajowe - chyba, że w wypadku bliźniąt jednojajowych. Co tu decyduje w drugim wypadku? Nie wiem ;-)

Szanse na bliźnięta są bardzo małe, ale podobno rosną z wiekiem, oraz oczywiście przy farmaceutycznym wspomaganiu płodności.

Hej,
u mnie np.moja kuzynka ma blizniaki,jej brat blizniaczki,siostry mojej mamy najmłodsze to blizniaczki i moja siostra miala miec blizniaki,niestety poroniła.Wiem ze wczesniej tez zdarzaly sie u nas w rodzinie dwójeczki z dwoch stron,mamy i taty.A ja jestem juz w drugiej ciazy i znow bede miała jedno dziecko,wiec nie ma reguły.A nie powiem,liczyłam tym razem na blizniaki:-p

z własnego podwórka.

W mojej rodzinie bliźniaków nie było, w rodzinie męża - owszem, jego dziadek był bliźniakiem. Tyle że nasze bliźniaki, których narodzin oczekujemy, są dwujajowe więc nijak ma się to do tego że bliźniaki były w rodzinie mojego męża. po prostu w tym cyklu pojawiły się u mnie dwie komórki jajowe, które zostały zapłodnione w tym samym czasie (byłam kontrolowana usg od 5 tyg ciąży i równo pojawiły się na ekranie pęcherzyki a potem serduszka).

Nie jestem po tabletkach antykoncepcyjnych, ani po in-vitro. Więc teoretycznie szanse żadne na ciążę mnogą a jednak jest :-) Cykl nie był w żaden sposób wspomagany (3 lata staraliśmy się o te maluchy i dopiero byliśmy na początku diagnostyki niepłodności).

Hej,
jeśli chodzi o predyspozycje do posiadania bliźniąt, to wg badań naukowych, to kobieta jest "odpowiedzialna" za posiadanie dwójki dzieci - zarówno przy ciąży dwujajowej (co oczywiste), jak i jednojajowej.
U nas w rodzinie mój dziadek miał brata bliźniaka i męża babcia siostrę bliźniaczkę, więc śmialiśmy się, że to tylko kwestia czasu kiedy na nas "trafi". I trafiło:-D co prawda za drugim razem, więc w sumie będziemy mieć trzy córki, ale i tak jesteśmy mega szczęśliwi:-D

Hakima, zapraszam na wątek o bliżniętach:cool2:

Witam:-)

U nas w rodzinie i ze strony meża były bliźniaki z mojej również ale w bardzo odległym pokoleniu,trafiły się nam bliźnięta dwujajowe więc to żaden wpływ genów mojego męza po prostu miałam podwójną owulację.Ciąże planowalismy z mężem od dawna więc przygotowywałam organizm łykając kwas foliowy i witaminy około półtora roku przed planowaną ciąża i z tego co czytałam kwas foliowy wspomaga owulację a jego długotrwałe zażywanie może wywołać podwójną owulację:-)No i oczywiście u nas staranka za pierwszym razem się powiodły żeby nie minąc dnia płodnego kochaliśmy się przez tydzień 2-3 razy dziennie:cool2:

Co do in-vitro uważam że nie ma wpływu na posiadanie przez kolejne pokolenia bliźniąt bo to jednak ingerencja lekarza a nie naturalna.

julka80 jak będziesz jeszcze chciala coś wiedzieć służę pomocą:tak:;-)

reklama
I seriously cherished studying your internet site. Not only interesting, I stumbled upon this kind of pretty information, educational in addition to helpful also. Thanks a lot with regard to discussing consequently helpful specifics. At this time, I am awaiting share my own views together with your website also. Just what is a excellent free of charge forumging internet site that I can respond to forums yet others will certainly respond to me?

Do góry