reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Jedzenie- przepisy,porady kulinarne :)

Chłodnik: nie podam dokładnego przepisu bo wszystko co robie to zawsze "na oko"
składniki : sezonowe warzywka - musi być buraczek obecnie botwinka
rzodkiewka, ogórek,- te opcje pokroić w kostkę , natka lub koperek lub szczypiorek do wyboru (dekoracja)
do tego sok/ koncentrat buraczany (może być z kartonika )- sprawdzić czy nie jest zbyt kwaśny
w misce/ wazie/ garnku - umieścić pokrojone warzywka, dolać pół szklanki soku buraczanego oraz litr maślanki/kefiru, doprawić do smaku sola i pieprzem , dodać ugotowane jajko (jedno na głowę), wstawić do lodówki- przed podaniem posypać posiekanym szczypiorem :-)
smacznego

reklama
no to zestaw z jajkiem sadzonym po mojemu...

- jajko sadzone
- ziemniaczki (młode lub stare zależy od sezonu oczywiście :-D )
i NAJWAŻNIEJSZE w tym daniu... marchewka starta surowa (na cienkich oczkach na paseczki) do tego krem chrzanowy (lub chrzan + majonez), cukier i cytrynka do smaku.. ja lubię dac dużo cytrynki a cukru zawsze daję więcej do chrzan + majonez... bo krem chrzanowy sam w sobie jest w miarę słodki więc wtedy cukru sypię niewiele... i nie ma nic lepszego od tej marcheweczki :-D

a ostatnio zamiast ziemniaczków zrobiłam na szybko makaron świderki (z poprzedniego dnia), wrzuciłam na patelnię jak już ściągnęłam jajka i podgrzałam na odrobince tłuszczu, który mi z jajek został i przyprawiłam wegetą i pieprzem... i chyba się przerzucę z ziemniaczków na makaron bo fajowo mi to spasiło :-)

A ja wczoraj robiłam obiad na szybko, czyli:
Ziemniaczki pokrojone w talarki i usmażone j głębokim oleju przesypałam do garnka
Na patelni podsmazyłam pokrojone pieczarki, cebulkę w piórkach i kiełbaskę i bach do gara do ziemniaków:)To wszytsko posypałam tartym serem i wymieszałam oczywiście z przyprawami.
Można to polac kechupem, bądz sosem pomidorowym.

Ojj jak tak sobie poczytalam o smakolykach to az mi sie jesc zachcialo, ide sobie ugotowac ryz, do tego smietanke cynamon i mus jablkowy:-p

ja dzisiaj też zaserwowałam szybki obiad ugotowałam makaron (jak dla mnie to lepszy samemu robiony ale mi sie nie chciało)mialam troche wędzonego boczku pokroiłam go w kostke podsmazyłam az sie skwareczki zrobiły i dodałam białego sera:-)no i problem z głowy na dzis :-Dciekawe co jutro wymące ale chyba beda gołabki bo już za mna chodza:tak:

kizi-nigdy nie jadlam takiego zestawu-moze kiedys wyprobuje, u mnie w domu zawsze byl makaron z serem bialym na slodko-z cukrem i smietanka mniam mniam-juz wieki tego nie jadlam

wogole duzo rzeczy o ktorych tu piszecie nie jadlam:tak::-Dwyprobuje z czasem kazda potrawe

u mnie dzis zupa jarzynowa i rybka w panierce z ziemniaczkami i fasolka szparagowa-ktora najpierw gotuje a potem podsmazam w bulce tartej na patelni :-)

KOTLETY JAJECZNE
podaje na 8 małych klopsików:
6 jajek ugotowac na twardo i potrzeć, 1 jajko surowe, 1 łyzka majonezu, bulka tarta, szczypiorek, sól, pieprz do smaku,

wszystko wymieszać i uformować klopsy
na koniec obtoczyc w bułce:-D
SMACZNEGO:biggrin2:
Mmmm wlasnie szukaalam tego przepisu. Przyznam ,ze bede robic pierwszy raz... z czym najlepiej to smakuje ? Ziemniaczki ? Pomidory z cebulka ?
Help bo smaka mam jak nie wiem ! :-D:-D

reklama
Do góry