reklama

JEDZONKO NASZYCH POCIECH

Temat na forum 'Dzieci urodzone w lipcu 2005' rozpoczęty przez eliall, 12 Grudzień 2005.

  1. eliall

    eliall Fanka BB :)

    WARZYWA

    dozwolone od 4go miesiaca

    marchewka buraczki czerwone
    kalafior
    szpinak
    ziemniaki stare
    salata
    pomidory
    brokuly
    seler bulwowy
    koper

    dozwolone od 6go miesiaca

    fasolka szparagowa
    brukiew, rzepa
    zielony groszek
    por (tylko biala czesc)
    ziemniaki mlode

    dozwolone od 8-10go miesiaca

    szparagi
    pieczarki
    ogorek
    cukinia

    dozwolone od 12go miesiaca

    chicons (to o francusku, nie wiem jak to jest po polsku)
    kapusta


    OWOCE

    dozwolone od 4go miesiaca

    banan
    cytryna
    pomarancza
    grejfrut rozowy
    gruszka
    jablko

    dozwolone od 6go miesiaca

    kiwi
    klementynki
    morele
    czarne porzeczki
    czerwone porzeczki
    maliny
    brzoskwinie
    sliwki

    dozwolone od 12go miesiaca

    ananas
    wisnie
    czeresnie
    truskawki
    winogrona jasne
    winogrona ciemne
    melon

    UWAGA

    Podane owoce i warzywa dziecko moze jesc jak skonczy dany miesiac a nie jak zaczyna, czyli jak cos jest od 6go miesiaca to moze jesc dopiero jak skonczy 6 miesiecy.
     
  2. elfiko

    elfiko lipcowe mamy ´05

    Przepis na zupke

    1 ziemniak
    1 mała marchew
    1 mała pietruszka korzeń
    to wszystko myjemy , kroimy na małe plasterki i wrzucamy na wrzątek. Zasaa jest to żeby jak najkrócej gotowac to wtedy witaminki sie nie wygotowywuja.
    jak warzywka sa miękkie to przekładamy do naczynka i miksujemy dolewajac troszke wody tego wywaru tak żeby powstała konsystencja płynna, potem uzupełniamy do gęstości kleikiem lub kaszka kukurydzianą( nie ryżową!)
    przed samym podaniem dokładamy masełka( 1 płaska łyżeczka na 100ml0 lub oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka na 150ml
     
  3. reklama
  4. elfiko

    elfiko lipcowe mamy ´05

    Zupka krem z brokułów
    1 ziewmniak
    brokuły
    1 korzeń pietreuszki mały
    ziemniak i pietruszke kroimy i gotujemy a na koniec dorzucamy brokuły i wszystko do miękkości
    miksujemy ziemniak z pietruszką i dodajemy brokuły w takiej ilości aby nie było gorzkiego posmaku. dodajemy kleiku, masełka i moja córcia lubi jak dam troszke mleczka do tej zupki
    smacznego
     
  5. gumecka

    gumecka CZERWCOWE MAMY 2005

    Elfiko pozwol ze zgapie przepis od ciebie, ja zrobilam zupke z cielecinka ale dzisiaj corcia juz zaprotestowala i zrobila mine na wymioty wiec koniec z ta zupka. :)
     
  6. tofinek

    tofinek Fanka BB :)

    dlaczego nie ryżową ???
     
  7. Joaska

    Joaska Lipcowe mamy '05

    bo po ryzowym kleiku sa zatwardzenia!
     
  8. tofinek

    tofinek Fanka BB :)

    a jest kleik kukurydziany???
     
  9. elfiko

    elfiko lipcowe mamy ´05

    jest kleik kukurydziany z nestle ale moze tez byc kaszka kukurydziana np z bobovity
     
  10. reklama
  11. tofinek

    tofinek Fanka BB :)

    dzięki dziewczyny za odpowiedź :)
     
  12. Joaska

    Joaska Lipcowe mamy '05

    zeby nie bylo, to spis przepisow sciagniety z watku o wprowadzaniu pokarmow!!!!:)

    DANIA OD 5 M-CA(BUTLA) LUB OD 7 M-CA(PIERŚ)

    1.MARCHEWKA
    - marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
    - kleik ryżowy
    -1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
    -woda
    Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.

    2.BROKUŁY
    -kilka różyczek brokuła
    -woda
    - kleik ryżowy
    Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy.

    3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)
    -ziemniak
    -marchewka
    - pietruszka(kawałeczek)
    - por
    -seler(ostrożnie- może uczulać)
    -masło lub oliwa z oliwek
    -kleik ryżowy lub kukurydziany
    Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.

    4.ZUPA ZIEMNIACZANKA
    - 2 ziemniaki
    -2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
    Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.

    5.ZUPA BROKUŁOWA
    -1 marchewka
    -100gram brokuła
    - 1 łyżeczka oliwy
    - 1 łyżeczka kaszki ryżowej
    Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.

    6.MUS JABŁKOWY
    - 1 duże słodko-kwaśne jabłko
    - sok jabłkowy klarowny
    - kleik ryżowy
    Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.

    7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM
    -1/2 buraka
    -marchewka
    -1/2 ziemniaka
    -1/4 pietruszki
    - 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)
    - 2 łyżeczki kleiku ryżowego
    Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM
    - marchew
    - kalafior
    - brokuł
    - oliwa z oliwek
    - kleik ryżowy
    Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.

    9)ZUPKA Z CUKINII
    Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania
    dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu
    gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka
    (kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmieliłam
    warzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam
    miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym
    razem,miesna i bezmiesna

    Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego
    smaku.

    DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERŚ)
    Wprowadzamy dodatek mięsa bez wywaru(indyk, królik, kurczak, jagnięcina, ewentualnie cielęcina)

    1.ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU
    -100 gram kurczaka lub indyka
    -1 marchewka
    - 1 gałązka selera naciowego
    - 2 gałązki natki pietruszki
    -2 szklanki wody
    Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.

    2.ZUPKA Z KURCZAKIEM
    -marchew
    - ziemniak
    -mięso z piersi kurczaka
    - seler
    -pietruszka
    - oliwa
    Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.

    3.ZUPKA Z KRÓLIKIEM
    - marchew
    - ziemniak
    - por
    - mięso z królika(ok. 100 gram)
    - kleik ryżowy
    - olej sojowy
    - pietruszka
    Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.

    b]4.INDYK W JARZYNACH[/b]
    -marchew
    -ziemniak
    -mięso z piersi indyka(100 gram)
    - groszek zielony
    -olej sojowy
    - por
    - kleik ryżowy lub kukurydziany
    Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.

    5.KURCZAK Z JABŁKAMI
    - marchew (350 gram)
    -mięso z kurczaka(100gram)
    - świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram)
    - masło 1 łyżeczka
    -kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
    -sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku- próbować!)
    Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku.
    Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.

    6.JAGNIĘCINA Z KASZĄ
    -marchew(300 gram)
    -ziemniak (1 niewielki)
    - mięso jagnięce(ok.150gram)
    - por (kawałeczek białej części)
    - groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
    - pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
    - kasza jaglana( 2 łyżki)
    - olej sojowy (1 łyżeczka)
    - kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
    - sok jabłkowy do smaku
    Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku.
    Jeśli za gęste dodać wody.

    7.INDYK KALAREPKĄ
    - marchew 250 gram
    - mięso z piersi indyka 100gram
    -kalarepka 200 gram
    - olej sojowy lub oliwa z oliwek
    - kleik ryżowy
    Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.

    DANIA OD 7 M-CA ŻYCIA

    DO DIETY DZIECKA MOŻNA WPROWADZIĆ WYWAR Z MIĘSA, ½ ŻÓŁTKA CO DRUGI DZIEŃ MOŻNA ZAMIENNIE Z MIĘSEM LUB DODAĆ DO ZUPKI, A TAKŻE GRUSZKI I MORELE
    Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy już wszystkiego na jednolitą papkę, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzić naukę żucia i gryzienia(nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi się, ponawiamy próbę za kilka dni.

    1.ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM
    - marchew 1 duża
    - kawałeczek kurczaka ok.100 gr
    - ugotowany ryż 1 łyżka
    - olej sojowy1 łyżeczka
    -por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
    - natka pietruszki do smaku
    Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować całość wraz z wodą z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną natkę pietruszki.

    2.ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ
    - marchew 1 duża
    - kawałeczek indyka ok. 100 gr
    - kaszka kukurydziana 1 łyżka
    - róża brokuła
    - cebula ¼ małej
    - pietruszka kawałeczek
    - olej sojowy
    - natka pietruszki do smaku
    Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew, pietruszkę, cebulkę, a na końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z gotowania(jarzyny i mięso odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z warzywami dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką pietruszki.

    3. ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM
    - marchew 1 duża
    - kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram
    - ugotowany ryż 1 łyżka
    - brokuł róża
    - cebula ¼
    - seler kawałeczek
    - pietruszka 1 cała niewielka
    - olej 1 łyżeczka
    - natka pietruszki do smaku
    Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać kolejno marchew marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z gotowania. Dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.

    4. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać)
    - marchew 1 szt.
    - kurczak ok. 100 gr
    - ryż 1 łyżka ugotowanego
    - por kawałeczek
    - pietruszka ½
    - olej 1 łyżeczka
    - natka pietruszki do smaku
    - koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
    Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.

    5. POTRAWKA Z INDYKIEM
    - marchew 1 szt.
    - ziemniak 1 niewielki
    - filet z indyka ok. 100 gram
    - brukselka 3- 4 sztuki
    - kaszka kukurydziana 1 łyżka
    - olej 1 łyżeczka
    Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w łupince i obranego ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać.

    6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI
    - pomidor sparzony, obrany, bez pestek
    - filet z indyka ok. 100 gram
    - marchew 1 duża
    - por, seler po kawałeczku
    - pietruszka ½
    - olej sojowy
    - kleik ryżowy
    Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod koniec gotowania), a na końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i kleik ryżowy.

    7. DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY
    - 1 duże jabłko
    - 1 gruszka
    - sok gruszkowy do smaku
    - kleik ryżowy lub kukurydziany
    Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym.
    Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.

    8. DESER JABŁKO-MORELA
    - 1 duże jabłko
    - 2 morele
    - sok jabłkowy do smaku
    - kleik kukurydziany
    Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na kawałki i poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 5 minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba zagęścić kleikiem.

    9. DESER GRUSZKOWY
    - 2 gruszki
    - sok gruszkowy klarowny
    - kleik ryżowy lub kukurydziany
    Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby.

    10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU
    - ½ butelki soczku
    - 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
    - 50-60 ml wody
    - ewentualnie odrobina cukru
    Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.

    11. DESER BANANOWO- JABŁKOWY
    - 1 banan
    - 1 jabłko
    Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować.

    12. ZUPKA NA ROSOLE
    - ¼ marchwi
    - ½ małego ziemniaka
    - 2 róże kalafiora
    - ¼ pietruszki
    - ¼ pora
    - 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego
    - 1łyżeczka płatków ryżowych
    - mięso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram
    Gotujemy mięso z jarzynami, dodajemy płatki ryżowe lub kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Mięso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do gorącego dodajemy olej.

     

Poleć forum