reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

JEDZONKO NASZYCH POCIECH

eliall

Fanka BB :)
Dołączył(a)
3 Marzec 2005
Postów
267
WARZYWA

dozwolone od 4go miesiaca

marchewka buraczki czerwone
kalafior
szpinak
ziemniaki stare
salata
pomidory
brokuly
seler bulwowy
koper

dozwolone od 6go miesiaca

fasolka szparagowa
brukiew, rzepa
zielony groszek
por (tylko biala czesc)
ziemniaki mlode

dozwolone od 8-10go miesiaca

szparagi
pieczarki
ogorek
cukinia

dozwolone od 12go miesiaca

chicons (to o francusku, nie wiem jak to jest po polsku)
kapusta


OWOCE

dozwolone od 4go miesiaca

banan
cytryna
pomarancza
grejfrut rozowy
gruszka
jablko

dozwolone od 6go miesiaca

kiwi
klementynki
morele
czarne porzeczki
czerwone porzeczki
maliny
brzoskwinie
sliwki

dozwolone od 12go miesiaca

ananas
wisnie
czeresnie
truskawki
winogrona jasne
winogrona ciemne
melon

UWAGA

Podane owoce i warzywa dziecko moze jesc jak skonczy dany miesiac a nie jak zaczyna, czyli jak cos jest od 6go miesiaca to moze jesc dopiero jak skonczy 6 miesiecy.
 
reklama
Przepis na zupke

1 ziemniak
1 mała marchew
1 mała pietruszka korzeń
to wszystko myjemy , kroimy na małe plasterki i wrzucamy na wrzątek. Zasaa jest to żeby jak najkrócej gotowac to wtedy witaminki sie nie wygotowywuja.
jak warzywka sa miękkie to przekładamy do naczynka i miksujemy dolewajac troszke wody tego wywaru tak żeby powstała konsystencja płynna, potem uzupełniamy do gęstości kleikiem lub kaszka kukurydzianą( nie ryżową!)
przed samym podaniem dokładamy masełka( 1 płaska łyżeczka na 100ml0 lub oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka na 150ml
 
Zupka krem z brokułów
1 ziewmniak
brokuły
1 korzeń pietreuszki mały
ziemniak i pietruszke kroimy i gotujemy a na koniec dorzucamy brokuły i wszystko do miękkości
miksujemy ziemniak z pietruszką i dodajemy brokuły w takiej ilości aby nie było gorzkiego posmaku. dodajemy kleiku, masełka i moja córcia lubi jak dam troszke mleczka do tej zupki
smacznego
 
Elfiko pozwol ze zgapie przepis od ciebie, ja zrobilam zupke z cielecinka ale dzisiaj corcia juz zaprotestowala i zrobila mine na wymioty wiec koniec z ta zupka. :)
 
elfiko pisze:
Przepis na zupke

1 ziemniak
1 mała marchew
1 mała pietruszka korzeń
to wszystko myjemy , kroimy na małe plasterki i wrzucamy na wrzątek. Zasaa jest to żeby jak najkrócej gotowac to wtedy witaminki sie nie wygotowywuja.
jak warzywka sa miękkie to przekładamy do naczynka i miksujemy dolewajac troszke wody tego wywaru tak żeby powstała konsystencja płynna, potem uzupełniamy do gęstości kleikiem lub kaszka kukurydzianą( nie ryżową!)
przed samym podaniem dokładamy masełka( 1 płaska łyżeczka na 100ml0 lub oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka na 150ml

dlaczego nie ryżową ???
 
reklama
zeby nie bylo, to spis przepisow sciagniety z watku o wprowadzaniu pokarmow!!!!:)

DANIA OD 5 M-CA(BUTLA) LUB OD 7 M-CA(PIERŚ)

1.MARCHEWKA
- marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
- kleik ryżowy
-1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
-woda
Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.

2.BROKUŁY
-kilka różyczek brokuła
-woda
- kleik ryżowy
Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy.

3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)
-ziemniak
-marchewka
- pietruszka(kawałeczek)
- por
-seler(ostrożnie- może uczulać)
-masło lub oliwa z oliwek
-kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.

4.ZUPA ZIEMNIACZANKA
- 2 ziemniaki
-2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.

5.ZUPA BROKUŁOWA
-1 marchewka
-100gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej
Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.

6.MUS JABŁKOWY
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy klarowny
- kleik ryżowy
Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.

7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM
-1/2 buraka
-marchewka
-1/2 ziemniaka
-1/4 pietruszki
- 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM
- marchew
- kalafior
- brokuł
- oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.

9)ZUPKA Z CUKINII
Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania
dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu
gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka
(kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmieliłam
warzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam
miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym
razem,miesna i bezmiesna

Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego
smaku.

DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERŚ)
Wprowadzamy dodatek mięsa bez wywaru(indyk, królik, kurczak, jagnięcina, ewentualnie cielęcina)

1.ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU
-100 gram kurczaka lub indyka
-1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
-2 szklanki wody
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.

2.ZUPKA Z KURCZAKIEM
-marchew
- ziemniak
-mięso z piersi kurczaka
- seler
-pietruszka
- oliwa
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.

3.ZUPKA Z KRÓLIKIEM
- marchew
- ziemniak
- por
- mięso z królika(ok. 100 gram)
- kleik ryżowy
- olej sojowy
- pietruszka
Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.

b]4.INDYK W JARZYNACH[/b]
-marchew
-ziemniak
-mięso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
-olej sojowy
- por
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.

5.KURCZAK Z JABŁKAMI
- marchew (350 gram)
-mięso z kurczaka(100gram)
- świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram)
- masło 1 łyżeczka
-kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
-sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku- próbować!)
Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku.
Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.

6.JAGNIĘCINA Z KASZĄ
-marchew(300 gram)
-ziemniak (1 niewielki)
- mięso jagnięce(ok.150gram)
- por (kawałeczek białej części)
- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
- pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
- kasza jaglana( 2 łyżki)
- olej sojowy (1 łyżeczka)
- kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
- sok jabłkowy do smaku
Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku.
Jeśli za gęste dodać wody.

7.INDYK KALAREPKĄ
- marchew 250 gram
- mięso z piersi indyka 100gram
-kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.

DANIA OD 7 M-CA ŻYCIA

DO DIETY DZIECKA MOŻNA WPROWADZIĆ WYWAR Z MIĘSA, ½ ŻÓŁTKA CO DRUGI DZIEŃ MOŻNA ZAMIENNIE Z MIĘSEM LUB DODAĆ DO ZUPKI, A TAKŻE GRUSZKI I MORELE
Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy już wszystkiego na jednolitą papkę, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzić naukę żucia i gryzienia(nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi się, ponawiamy próbę za kilka dni.

1.ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM
- marchew 1 duża
- kawałeczek kurczaka ok.100 gr
- ugotowany ryż 1 łyżka
- olej sojowy1 łyżeczka
-por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
- natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować całość wraz z wodą z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną natkę pietruszki.

2.ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ
- marchew 1 duża
- kawałeczek indyka ok. 100 gr
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- róża brokuła
- cebula ¼ małej
- pietruszka kawałeczek
- olej sojowy
- natka pietruszki do smaku
Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew, pietruszkę, cebulkę, a na końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z gotowania(jarzyny i mięso odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z warzywami dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką pietruszki.

3. ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM
- marchew 1 duża
- kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram
- ugotowany ryż 1 łyżka
- brokuł róża
- cebula ¼
- seler kawałeczek
- pietruszka 1 cała niewielka
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać kolejno marchew marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z gotowania. Dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.

4. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać)
- marchew 1 szt.
- kurczak ok. 100 gr
- ryż 1 łyżka ugotowanego
- por kawałeczek
- pietruszka ½
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.

5. POTRAWKA Z INDYKIEM
- marchew 1 szt.
- ziemniak 1 niewielki
- filet z indyka ok. 100 gram
- brukselka 3- 4 sztuki
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- olej 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w łupince i obranego ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać.

6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI
- pomidor sparzony, obrany, bez pestek
- filet z indyka ok. 100 gram
- marchew 1 duża
- por, seler po kawałeczku
- pietruszka ½
- olej sojowy
- kleik ryżowy
Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod koniec gotowania), a na końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i kleik ryżowy.

7. DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY
- 1 duże jabłko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym.
Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.

8. DESER JABŁKO-MORELA
- 1 duże jabłko
- 2 morele
- sok jabłkowy do smaku
- kleik kukurydziany
Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na kawałki i poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 5 minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba zagęścić kleikiem.

9. DESER GRUSZKOWY
- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby.

10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU
- ½ butelki soczku
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru
Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.

11. DESER BANANOWO- JABŁKOWY
- 1 banan
- 1 jabłko
Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować.

12. ZUPKA NA ROSOLE
- ¼ marchwi
- ½ małego ziemniaka
- 2 róże kalafiora
- ¼ pietruszki
- ¼ pora
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1łyżeczka płatków ryżowych
- mięso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram
Gotujemy mięso z jarzynami, dodajemy płatki ryżowe lub kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Mięso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do gorącego dodajemy olej.

 
Do góry