reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Jestem na świecie ;-) Porady i Rady....

stopi69 dobrze piszesz:)
ja już drugie dziecko karmię (pierwsze 11,5 miesiąca) a brodawek nie mam wcale płaskie jak nie wiem a kapturka nigdy nie używałam i nikt przy synku mi nie proponował ani położna ani pielęgniarki. Po prostu położna środowiskowa jeszcze przy synku pokazała mi jaki kawałek piersi wcisnąć zeby było dobrze(stopi robię tak samo jak ty ale bez laktatora):)

reklama
stopi69 aneczka2425
Dzięki dziewczyny za radę. Myślę że to jakoś się da, bo te kapturki już mnie trochę denerwują, bo nigdzie się nie moę bez nich ruszyc, ciągle muszę je myc i wyparzac. Tylko z tym kłopot, ale mogłam już wcześniej zacząc ją przyzwyczajac bez tego. Trzeba będzie zacząc próbowac. Jak Mała ma cyca w buzi bez osłonki to i tak szybko kręci głową jakby szukała czego innego a wiadomo czego szuka :confused: Cyca, ale gumowego.

aneczka2425 Aż niemożliwe że można karmic z małymi brodawkami. To pocieszające.

Ja bez kapturków nie dałam rady. Po prostu juz myślałam, że przejdę na butelkę, a jak zobaczyłam krew w tym co mały ulewa, to się nawet nie zastanawiałam. Też mam nie za duże te sutki, ale mały pomimo, ze łapał całą brodawkę wysysał tylko górną część sutka, tak dziwnie, tylko połowę i ona w końcu zaczęła krwawic.
Mój zje i bez kapturka, byle był cycek:-) Ale kapturek wyciągnął mi ładnie sutka z prawej piersi, jeszcze czekam aż to samo będzie z lewą. Mi się wydaję, że kapturek tak samo jak laktator wyciąga, tylko, że przy takiej ilości karmień nie miałam siły jeszcze używać laktatora.

Mam pytanie do was dziewczyny: czy wasze maluszki tez chrzakaja? tzn moja corcia szczegolnie kiedy spi to chrzaka przez sen jakby cos miala w gardelku, poza tym piszczy, pieje jak maly kogucik. tez tak macie? a moze powinnam isc do pediatry bo ja gardlo boli? tylko ze ona nie placze. sama juz nie wiem, niepokoja mnie tez dziwne odglosy:baffled:
a i jeszcze jedno myslicie ze malenstwo moze dostac rozwolnienia bo ja pije za duzo mleka? od wczoraj ma wodnista kupke (normalnego koloru musztardowego jak przy karmieniu piersia) i zastanawiam sie co takiego zjadlam, a moze to nie moja wina:confused:

Beata, odgłosami się nie przejmuj :-D moja córcia potrafi wydawać z siebie takie odgłosy że nigdy bym nie pomyślała że to mały człowieczek, chrząkanie to mały pikuś, przynajmniej to jakieś "ludzkie", ona potrafi świergolić jak ptaszek i szczekać jak piesek :-D
Od mleka może dostać uczulenia i chyba od tego mieć wodnistą kupkę - może odstawisz mleko na kilka dni? Wtedy będziesz wiedziała czy to to... Mleko takie nieprzetworzone (czyli w postaci jogurtów, serów itp) jest przecież silnym alergenem, szczególnie dla takich maluszków

BeataZ ja właśnie nie dawno wypiłam parę kubków zbożówki z mlekiem i następnego dnia też miał rozwolnienie i cały dzień nie spał. Odstawiłam zupełnie mleko (tylko jogurty, twarożek i ser jem) i słonko me śpi pięknie jak na razie:-)\

A kiedyś była mowa o kładzeniu na brzuszek i też chcę kłaść małego, ale on się dźwiga na ramionkach podnosi głowę do góry i nawet czasem nogi podkłada jakby miał raczkować, nie sądzę, żeby to było poprawne leżenie i po paru minutach go przekładam. Jak wasze maleństwa leżą, opierając się tylko brzuszkiem podłoża?

Ostatnia edycja:
Melduję że mąka ziemniaczana jako puder spisuje się rewelacyjnie i po potówkach na buźce śladu nima:tak:;-)

Beatka
nie pij czystego mleka, ono najbardziej uczula maluchy. Bezpieczniejsze są przetwory mleczne, jogurty lub biały ser. Z serem żółtym też trzeba ostrożnie bo jest ciężki i nie każdemu maluszkowi służy.

A kiedyś była mowa o kładzeniu na brzuszek i też chcę kłaść małego, ale on się dźwiga na ramionkach podnosi głowę do góry i nawet czasem nogi podkłada jakby miał raczkować, nie sądzę, żeby to było poprawne leżenie i po paru minutach go przekładam. Jak wasze maleństwa leżą, opierając się tylko brzuszkiem podłoża?

makro - dźwiganie główki jest jak najbardziej prawidłowym odruchem noworodka. Zamiast się martwić ciesz się, że masz zdrowego malucha. Jak się zmęczy to sobie położy łepek z boku.:tak:;-)

Kasiurek poszukaj przy szkołach rodzenia. W Bielsku są chyba ze 2 takie gimnastyki matki z dzieckiem gdzie ćwiczy i dziecko i mamusia.
Sama się zastanawiam na czymś takim ale Domi jest jeszcze za malutki.

reklama
Kasiurek poszukaj przy szkołach rodzenia. W Bielsku są chyba ze 2 takie gimnastyki matki z dzieckiem gdzie ćwiczy i dziecko i mamusia.
Sama się zastanawiam na czymś takim ale Domi jest jeszcze za malutki.

dziekuje slicznie za odpowiedz :]
mnie trohe nie bylo tu na forum bo bylam w rozjazdach, w Krakowie pozniej u rodziców, a przez ostanie dwa dni mały mial kolki, ehhhh co sie biedny napłakał zdziwiło mnie ze teraz ma kolki (2,5 miesiaca) jak one ponoc do 3 tylko wystepuja bo sa zwiazne z niedojrzałoscia układu trawiennego. w kazdym razie po wczorajszym wieczorym ataku z moim nielsubnym doslzismy do wniosku ze trzeba czegos poszukac jakiegos medykamentu ktory bedzie działac, i tak wyczytalismy o espumisanie, bobicie itd ale najwieksze pozytywy mialm INFACOL - i powiem ze poki co na naszego malucha to dziala, od razu sie wyciszył, kupki robi znowi regularnie i jeszcze sobie popierduje :]

Do góry