Hej, jestem nianią od 2 lat, ale ostatnio zastanawiam się, czy dobrze wyceniam swoją pracę. Mieszkam w Warszawie mam 27 lat. Aktualnie pracuję 3/4 etatu i mam płacone 16 zł za godzinę. Opiekuję się 1,5 chłopcem u rodziców w domu. Czasem, gdy mały śpi rozwieszę pranie, rozładuję zmywarkę. czy są tutaj inne nianie z Wawy?
reklama
Papillonek1980
Fanka BB :)
Cześć. 16 zł/godzinę pracy w stolicy, to bardzo dobra dla rodzica stawka. Ja płaciłam 15 zł/godzinę w malutkim miasteczku na "dzikim" wschodzie Polski 14-15 lat temu. 
Ale ... np. jak pójdziesz do pracy w sklepie, to ile ci wyjdzie na godzinę? 2119 zł ma minimalną krajową. Średnio jest 22 dni pracujące w miesiącu 30 dniowym. 176 godzin etatu za 2119 to 12,03 na godzinę. Stawka żałośnie niska. W mc Donald dostaniesz nieco lepiej. U nas wychodzi ok 13 zł. Ja wiem, że dzieci to skarby, przyszłość narodu i są bezcenne. Musisz sama wycenić swoją pracę, bo inne możliwości zapłaty będzie miał lekarz/prawnik a inne osoba pracująca za minimalną krajową. Temat rzeka. Wiadomo, każdy chciałby jak najwięcej zarabiać. Jakie masz kwalifikacje? Kurs opiekunki dziecięcej? Bardzo dobra znajomość języków obcych?
Zawsze możesz zwiększyć kwalifikacje i poszukać innego pracodawcy, jeżeli ten ci nie odpowiada. 

Ale ... np. jak pójdziesz do pracy w sklepie, to ile ci wyjdzie na godzinę? 2119 zł ma minimalną krajową. Średnio jest 22 dni pracujące w miesiącu 30 dniowym. 176 godzin etatu za 2119 to 12,03 na godzinę. Stawka żałośnie niska. W mc Donald dostaniesz nieco lepiej. U nas wychodzi ok 13 zł. Ja wiem, że dzieci to skarby, przyszłość narodu i są bezcenne. Musisz sama wycenić swoją pracę, bo inne możliwości zapłaty będzie miał lekarz/prawnik a inne osoba pracująca za minimalną krajową. Temat rzeka. Wiadomo, każdy chciałby jak najwięcej zarabiać. Jakie masz kwalifikacje? Kurs opiekunki dziecięcej? Bardzo dobra znajomość języków obcych?

Podziel się: