reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Jestem w ciąży i co dalej ?

AgnieszkaMaria

Aktywna w BB
Cześć,

właśnie dowiedziałam się, że jestem w ciazy. Czym prędzej pojechałam oznaczyć beta hcg i progesteron. W poniedziałek zrobię przyrost. Jest to moja pierwsza ciąża stąd moje pytania.

Kiedy lekarz? Z moich wyliczeń wychodzi, że to dopiero 4 tydzień. W poniedziałek zacznę 5ty. Więc to dopiero początek.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

reklama
Jeśli nic złego się nie dzieje, to do lekarza za jakieś 2-3 tygodnie - ok 7tc.
Lekarz założy Ci wówczas kartę ciąży i zleci badania.

Wg mnie nie ma co robić bety, ale jak ma Cię to jakoś uspokoić, to sobie zrób.

No i pamiętaj o kwasie foliowym. Możesz też zaopatrzyć się w witaminy dla kobiet w ciąży.

I gratulacje! Nie stresuj się :)

Dziękuję, choć stres jest.
Oznaczyłam progesteron, bo mam niedomogę. Dostałam zalecienie, że jak test wyjdzie pozytywny to mam brać podwójną dawkę. Dlatego właśnie myślę, że może w takiej sytuacji pytam, czy nie lepiej w tym tygodniu zapisać się do lekarza.
Dziękuję, za odpowiedź.

Czyli betę masz już zaliczoną plus masz w planach przyrost - czyli ok. Nie raz lekarz pyta czy sie zrobiło właśnie przyrost, także będziesz mieć już jedne dane dla niego.
No i też proponuję tak za 2tyg wizytę bo teraz to ... no na dobrym sprzęcie owszem może już zobaczy ciążę, ale serca jeszcze nie będzie. A ciążę lekarz zakwalifikuje w książeczce ciążowej od chwili gdy właśnie będzie bijące serce.
Kwas foliowy, witaminy dla kobiet w ciąży.
Jak najmniej stresu.

Jednym słowem to, co zostało tu już opisane 😉

A co do progesteronu to jeśli np bardzo się niepokoisz tym faktem, to żeby właśnie się niepotrzebnie nie niepokoić, to umów się wcześniej i skonsultuj z ginekologiem. Wtedy na pewno będziesz wiedzieć co i jak no i ... będziesz spokojniejsza.

O tak - spokój jest bardzo ważny!
Ale też nie ma co się za bardzo nakręcać - chociaż pamiętam, że w pierwszej ciąży to też chciałam wszystko od razu. No ale tak się nie da....

No w 4tc to raczej nic na USG nie będzie. To zdecydowanie za wcześnie. Może nawet nie być jeszcze pęcherzyka w macicy - on się pojawia jak beta ma min 1000. Jak dostaniesz wynik, to się pochwal ;)

reklama
Już mam stres czy wynik nie za wysoki, ale z tego patrzymy z mężem na te normy, to mój wynik jest w normie wskazując na 5 tydzień

Do góry