reklama

Kącik kulinarny

Temat na forum 'Bydgoszcz' rozpoczęty przez Madziara, 16 Marzec 2011.

  1. Madziara

    Madziara Sierpniowa mama'07

    Zapraszam do dzielenia się różnymi sprawdzonymi przepisami :tak:
     
  2. AgnieszkaJ

    AgnieszkaJ Fanka BB :)

    RISSOTKO :)

    2 puszki kukurydzy
    2 puszki groszku
    2 sloiki papryki konserwowej
    1kg piersi z kurczaka
    4 torebeczki ryżu
    sól,pieprz, kurkuma i cury :)

    ryz gotujemy z sola, kurkuma i cury.

    kurczaka i papryke kroimy w drobną kkosteczkę. kurczaka smazymy z przyprawami (sol,pieprz,kurkuma i cury) dodoajemy paprykę (dusimy az zmięknie)

    ryz przelewamy zimna woda i wkładamy do garnka (odparowujemy) dodajemy kukurydze, groszek i kurczaka z papryka :) na wolnym ogniu mieszamy kolo 5 min.

    pychota :D
     
  3. reklama
  4. JJ

    JJ Fanka BB :)

    SZNYCELKI Z KURCZAKA:

    1 cyc kurzy
    wegeta/warzywko/ kucharek (dowolnie) ok. 2-3 łyżeczki
    2 jajka
    2 łyzki maki
    2 łyzki majonezu
    ser żółty 10-15 dag
    czosnek 2 ząbki (lub ile kto lubi)

    Pierś kroimy drobno w paseczki lub kostkę. Dodajemy przyprawę, jaja, makę, majonez, starty ser i czosnek. Wymieszać dobrze. Niech trochę się "przegryzie" i można smażyć na tłuszczu. Kłaść łyzką i formować płaskie placuszki. Smazyć na złoty kolor.

    I wersja dla "bezczosnkowców": dodać cebulkę w kosteczkę i pietruszkę posiekaną.
    Tez pycha.

    Można podawać do obiadu lub jako osobna przekąska.
     
  5. JJ

    JJ Fanka BB :)

    I mój ostatni pomysł na sałatkę:

    kapusta pekińska,
    czerowna cebula
    puszka tuńczyka w oleju
    puszka mandarynek w zalewie
    feta
    bazylia, sól, pieprz, oliwa


    Kapustę drobno kroimy. Dodajemy resztę. Mieszamy.


    I jeszcze jedna:

    tuńczyk w puszcze (ja preferuję w oleju - odsączam dobrze- ale mi bardziej smakuje ten niż w sosie własnym)
    torebka ryżu gotowanego
    mała kukurydza w puszce
    mała fasola czerowna w puszce
    por
    ogórki konserwowe
    2-3 jajka na twardo
    sól, pieprz, majonez (lub jogurt dla tych co lubią wersję LIGHT).
     
  6. arabella

    arabella Mamy październikowe 2007

  7. wronka

    wronka czerwiec05`, kwiecień2010

    Dla fanek muffinek...


    czekoladowo pomarańczowe (12 małych/6 dużych)

    100 g miękkiej margaryny
    225 g cukru
    2 duże jaja
    150 ml naturalnego jogurtu
    5 łyżek soku pomarańczowego
    275 g maki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    175 g czekolady pokrojonej na kawałeczki
    skorka starta z 1 pomarańczy

    1. margarynę utrzeć w misce z cukrem na puszysta masę, wbić jaja. wlać jogurt i sok, wymieszać na gładka masę
    2. do masy przesiać make i sodę oczyszczona, starannie wymieszać
    3. wsypać pokrojona czekoladę i skórkę pomarańczową, wymieszać
    4. wlać do foremek i piec ok 20 - 25 min w temp 190 st C

    Cytrynowe

    Składniki:
    - 1 i 1/2 szklanki mąki
    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 6 łyżek cukru pudru
    - 2 łyżki tartej skórki cytrynowej
    - 3/4 szklanki maślanki
    - 2 jajka
    - 1/2 kostki masła

    Przygotowanie:
    Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Formę do muffinek posmarować stopionym masłem lub olejem. Do dużej miski wsypać suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli. W drugim naczyniu wymieszać maślankę z jajkami. Wlać do miski z suchymi składnikami. Dodać stopione masło. Szybko wymieszać, aby połączyć składniki, ale ciasto musi pozostać grudkowate. Łyżką przełożyć ciasto do formy. Piec około 10-12 minut, aby patyczek wkłuty do środka był suchy po wyjęciu. Zostawić w formie aż ostygną, potem wyjąć.

    Karaibskie

    Składniki na 12 porcji małych/6 dużych
    około 100g wiórków kokosowych
    • 2 i 1/2 szklanki mąki
    • 100-125g masła
    • 2 całe jajka
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 -5 łyżek cukru pudru (ewentualnie zwykłego)
    • 1 szklanka mleka
    • odrobina soli
    • kilka plastrów ananasa z puszki
    • kilka połówek brzoskwiń z puszki
    • masło do wysmarowania formy

    Etapy przygotowania
    1. Piekarnik nagrzać do 210C. W tym czasie w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli, cukrem i kokosem (1 czubatą łyżkę kokosu zostawić do posypania na wierzchu). Ananasy i brzoskwinie pokroić na kawałeczki. Dodać do mąki i wymieszać.
    2. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką, i dosyć dokładnie, aczkolwiek delikatnie wymieszać (ciasto nie musi być gładkie).
    3. Formę wysmarować masłem, do poszczególnych otworów nałożyć ciasto. Na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Piec przez około 20 - 25 min. Smacznego!!!
    4. Ilość cukru można regulować wedle uznania.

    Owocowe

    2 szklanki maki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 szklanki dowolnych owoców (jagody,
    brzoskwinie, mango, jabłka itp., albo mieszanka
    różnych owoców)
    1 szklanka posiekanych orzechów (włoskich,
    pekanów, migdałów)
    6 łyżek miękkiego masła,
    1 szklanka cukru, lub mniej
    2 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1/2 szklanki mleka

    1 łyżka cukru+łyżeczka cynamonu do posypania, niekoniecznie

    Rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Foremki muffinkowe posmarować masłem lub wyłożyć papierkami.
    Make wymieszać z proszkiem, sola, orzechami i owocami.

    Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać jajka i wanilie - ubić.
    Dodawać mieszankę maki z owocami na przemian z mlekiem (mieszając juz tylko łyżka). Napełnić foremki prawie do pełna, posypać cukrem z cynamonem i piec około 25-30 minut.

    czekoladowe I

    Składniki suche:
    -300 g mąki
    -1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta soli
    -3 łyżki kakao
    -posiekane orzechy włoskie
    -125 g czekolady gorzkiej posiekanej

    Składniki wymieszać.
    -150 g masła
    -165 g brązowego cukru
    Powyższe składniki podgrzać w rondelku, tak aby masło i cukier się rozpuściły.
    -170 ml mleka
    -2 jaja
    Powyższe składniki rozbełtać.

    Suche składniki wymieszać bardzo dokładnie, zrobić w nich dziurkę, wlać rozbełtane mleko z jajkiem i rozpuszczony cukier z masłem. Wymieszać krótko, aby się połączyły.
    Ciasto ma być grudkowate.
    Wkładać łyżką ciasto do formy muffinkowej do 3/4 wysokości.
    Piec około 15 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
    Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia, patyczek powinien być suchy.

    z dżemem

    Składniki:
    200g masła (margaryny)
    170g cukru,
    2 jajka,
    250g bułki tartej,
    120g mąki pszennej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Tłuszcz roztopić. Wystudzony wymieszać z cukrem na gładką masę, dodawać pojedynczo jajka. Zmieszać bułkę tartą z mąką i proszkiem, połączyć tę sypką mieszankę z masą. Wstawić ciasto na 30 min do lodówki. Z ciasta uformować kulki i włożyć je do foremek (na babeczki), które układamy na blaszce. W każdej kulce zrobić zagłębienie i wypełnić je dżemem malinowym lub wiśniowym. Piec w nagrzanym piekarniku 200 C w dolnej części piekarnika przez 15 min.

    cappuccino

    Składniki:
    - 6 łyżek miękkiego masła,
    - 2/3 filiżanki cukru,
    - 1 jajko,
    - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w
    2 (4) łyżkach wody,
    - 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub pół
    opakowania cukru waniliowego,
    - 1 3/4 filiżanki maki pszennej,
    - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1/2 łyżeczki soli,
    - 1/4 filiżanki mleka,
    - 1 tabliczka białej lub mlecznej czekolady, drobno pokruszonej.

    1. Rozpuszczamy kawę we wrzątku żeby zdążyła ostygnąć.
    2. Włączamy piekarnik, musi zdążyć nagrzać się do 180-200 stopni.
    3. W dużej misce ubijamy mikserem na dużej prędkości miękkie, ale nie stopione Masło z cukrem przez ok 5. minut.
    4. Wbijamy do tego jajko, dodajemy aromat lub cukier waniliowy i rozpuszczona kawę (musi być ostudzona). Miksujemy aż składniki się połączą. 5. W osobnej misce mieszamy "suche" składniki: make, proszek do pieczenia i sol. Dobrze wymieszane dodajemy do miski ze zmiksowanymi "mokrymi" składnikami.
    6. Miksujemy przez chwile aby składniki się połączyły dolewając po trochu mleka.
    7. Gdy ciasto jest juz gładkie (powinno być dosyć gęste, tzn. "trzymać się łyżki"), dodajemy pokruszona mleczna lub białą czekoladę (lub po pół tabliczki każdej)i mieszamy dokładnie.
    8. Natłuszczamy formę do muffinów i wkładamy papierowe formy do otworów.
    9. Łyżka nakładamy ciasto - wypełniamy otwory prawie po brzegi, ale nie "kopiaście."
    10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut


    z serową niespodzianką

    2 szkl. mąki,
    2 jajka,
    4 czubate łyżki cukru,
    2 czubate łyżki płatków owsianych,
    pół kostki masła - ok. 12 dag,
    1 szkl. maślanki,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    (można zastąpić cukrem waniliowym),
    szczypta soli.

    Nadzienie:
    15 dag tłustego, trzykrotnie mielonego twarogu,
    2 łyżki cukru,
    0,5 opakowania cukru z prawdziwą
    wanilią (można zastąpić cukrem waniliowym).

    Najpierw włączyć piekarnik - nagrzać go do 210°C. Tyle czasu, ile się będzie nagrzewał piekarnik albo nawet mniej zajmie przygotowanie ciasta na muffiny.

    Formę do muffinów wysmarować niezbyt grubo masłem, lub wkładać w jej otwory papierowe foremki. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Masło rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać z maślanką. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sól. To wszystko wymieszać, zrobić dołek i wlać jajka z maślanką i lekko przestudzone płynne masło, wymieszać krótko i energicznie, ale niezbyt dokładnie - ciasto powinno być grudkowate. Tak przygotowane ciasto nakładać do formy muffinowej, wypełniając każdy otwór do 1/3 wysokości. Na warstwę ciasta każdej babeczki włożyć łyżkę twarogu, na nie wkładać łyżkę ciasta, tak by foremki były zapełnione do 0.7 wysokości. Piec 20 - 25 min. Po wyjęciu muffiny zostawić w formie przez 10 min., potem delikatnie je wyjąć. Podawać posypane cukrem pudrem lub oblane polewą czekoladową.

    cynamonowe z rodzynkami

    - 200 gram mąki (można nawet pszenną wymieszać z kukurydzianą)
    - 1 jajko
    - 25 gram masła
    - 75 ml mleka 2%
    - niecała filiżanka kefiru 0% (lub maślanka)
    - 50 gram cukru pudru
    - 50 gram rodzynek ( można więcej jeżeli się chce)
    - 1 czubata łyżeczka cynamonu
    - 1 łyżeczka imbiru w proszku (można nie używać, ale nadaje ładny aromat)
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej ( może być i proszek)

    Wykonanie:
    Ciasto od 10 do 12 muffinek.(małych)
    Masło rozpuścić, wbić jajko i wymieszać dokładnie. Wsypać cukier puder i dalej mieszać. Wsypać 1/3 mąki i wymieszać. Dolać kefiru i wymieszać. Ponownie 1/3 mąki i połowa mleka, mieszamy. kolejna porcja mąki i mleka i znów mieszamy.
    Dodajemy proszek, cynamon i imbir i łączymy z ciastem. Powinno mieś konsystencje gluta, jeżeli jest zbyt płynne dodać troszkę mąki.
    Na koniec dorzucamy rodzynki i znów mieszamy.
    Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni, lub lekko nagrzany jeżeli ktoś nie ma wbudowanego termometru.
    Masę wykładamy do formy na muffinki, ale i zwykłe foremki do babeczek się nadają. Jeżeli używamy formy, to nie zapomnijmy do papierowych koszyczkach. Foremki jak i specjalną formę do muffinek można wysmarować masłem.
    Ciasto, z zależności od tego jak chcemy wysokie mieć, wkładamy łyżką do form. Jedna łyżka ciasta wystarczy. Można sobie pomóc małą łyżeczką. I wstawiamy do piekarnika na jakieś 25 minut.

    z białą czekolada

    375 g mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    125 g miałkiego cukru,
    200 g posiekanej białej czekolady,
    2 jajka,
    375 ml mleka,
    2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej,
    160 g stopionego masła,
    45 g płatków migdałowych

    Wymieszać osobno suche składniki - bez migdałów, osobno mokre, następnie połączyć wszystko, krótko mieszając. Nakładać do foremek do 3/4 objętości, posypać po wierzchu płatkami migdałowymi i delikatnie je docisnąć. Piec ok. 25 minut w temperaturze 210 stopni.
     
    Ostatnia edycja: 17 Marzec 2011
  8. wronka

    wronka czerwiec05`, kwiecień2010

    Cytrynowe z jagodami

    2 i 2/3 szklanki maki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    duża szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    skorka otarta z 1 cytryny
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    2/3 szklanki oleju
    1 i 1/2 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych - jeżeli mrożone to nie rozmrażać)
    3 łyżki roztopionego masła
    1/2 szklanki cukru

    Rozgrzać piekarnik do 200oC, foremki do muffinów posmarować masłem.
    Make przesiać, dodać pozostałe suche składniki.
    Jajka rozbełtać, dodać do nich mleko i olej, dodać do suchych składników i tylko wymieszać do momentu kiedy masy zaczną się łączyć.
    Wsypać jagody i bardzo lekko i krotko wymieszać.
    Przełożyć masę do przygotowanych foremek. Piec około 20 minut, aż będą pięknie rumiane, sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w foremkach na 2 minuty, wyjmować po jednej, moczyć gorę w rozpuszczonym maśle i potem leciutko obtoczyć w cukrze. Można swobodnie te część opuścić, są równie smaczne bez dodatkowego cukru.

    Z suszonymi śliwkami

    Do posypania:
    2 łyżki cukru
    2 łyżki drobniutko posiekanych orzechów włoskich
    1/3 łyżeczki cynamonu

    Ciasto:
    2 szklanki maki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta sol
    1 szklanka pokrojonych w kostkę suszonych śliwek
    1/2 szklanki posiekanych orzechów (niekoniecznie)
    1 jajko
    1 żółtko
    1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu
    6 łyżek rozpuszczonego masła
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    sposób przygotowania
    Połączyć razem wszystkie składniki posypki.
    Rozgrzać piekarnik do 200oC, foremkę do muffinów posmarować masłem.
    Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce, dodać śliwki i orzechy, ponownie wymieszać.
    W osobnej misce rozbełtać jajko i żółtko, dodać śmietanę, rozpuszczone (ale nie gorące) Masło, mleko i wanilie, dobrze wymieszać.
    Wlać całość do suchych składników i wymieszać, ale tylko do momentu kiedy składniki się połączą, nie dłużej, bo muffiny będą twarde.
    Wypełnić masa foremki, posypać mieszanka orzechowo-cynamonowa.
    Piec około 20-25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na metalowej siateczce.

    Czekoladowe z nutellą

    2 i 3/4 szklanki maki (375g)
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3 łyżki gorzkiego kakao
    3/4 szklanki brązowego cukru
    1/2 kostki roztopionego masła
    2 jajka
    1 szklanka maślanki
    1 szklanka nutelli

    Rozgrzać piekarnik do 200oC, foremki na muffiny lekko posmarować masłem. Wszystkie suche składniki wymieszać w dość dużej misce. Masło rozmieszać z jajkami, dodać maślankę i wlać do miski z mąką. Lekko wymieszać, tylko do połączenia się obu mas, nie dłużej bo muffiny będą twarde. Nałożyć 1 plaska łyżkę masy do foremek mufiinowych, dodać łyżkę nutelli i przykryć pozostałą masa. Piec około 15-20 minut, Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na drucianej siateczce.
    z rodzynkami i słonecznikiem:
    (12 muffinów małych)

    250 ml mleka (1 szklanka),
    1 jajko,
    2 łyżki stopionego masła,
    3/4 szklanki otrębów zmieszać,

    odstawić na 10 minut,
    następnie dodać 3/4 szklanki (rodzynek, nasion słonecznika, posiekanych włoskich orzechów)
    białej mąki,
    1/3 szklanki brązowego cukru,
    2 łyżeczki polskiego proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody

    Wymieszać, rozdzielić miedzy foremki, piec 20 minut albo aż patyczek wyjdzie czysty.
    Blachę do muffinek wysmarować dokładnie masłem w każdym otworze i cały wierzch pomiędzy otworami. Rozgrzać piec do 190°C.

    Piwne, na pikantnie:

    40 dag mąki pszennej
    5 łyżeczek proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki soli
    5 dag sera parmezanu,
    20 dag bekonu pokrojonego na kawałki i usmażonego,
    1 butelka piwa,
    2,5 dag (1 łyżka) roztopionego masła;

    Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać bekon i ser. Wlać piwo i dokładnie wymieszać. Włożyć do foremek i piec 20-25 minut w 180 °C
     
    Ostatnia edycja: 17 Marzec 2011
  9. wronka

    wronka czerwiec05`, kwiecień2010

    Bananowe:

    2 duże banany
    1 jajko
    1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    5 dag rodzynek
    2 łyżki masła lub margaryny (rozpuszczone - letnie)

    Banany zmiksować dodając cukier, jajko i resztę składników. Wymieszać i włożyć do foremek papierowych lub na blachę do muffinek. Piec w temp, 180-200°. Porcja na jedną blachę czyli 12 muffinek. Na końcu polewam czekoladą, ale robiłam też z lukrem cytrynowym, albo z cukrem pudrem - wszystkie warianty dozwolone.

    Z gruszkami:

    Składniki:
    - 40 dag gruszek

    Ciasto:
    - 40 dag mąki
    - 10 dag cukru
    - 10 dag roztopionego masła
    - 2 jajka
    - 1.5 szklanki mleka
    - 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    - 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 płaska łyżeczka cynamonu
    - po szczypcie imbiru i soli
    - masło do formy
    - cukier puder do posypania

    Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj. Przygotuj ciasto: w misce połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon, imbir i gruszki. W innym naczyniu ubij jajka z mlekiem i aromatem waniliowym, dodaj do mąki razem z masłem i szybko wymieszaj. Ciasto powinno być grudkowate. Dołki formy na muffinki wysmaruj masłem i wypełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 210°C. Odstaw na 5 minut i wyjmij z foremek. Posyp cukrem pudrem.


    Czekoladowe II

    125 g masła
    125 g czekolady ciemnej
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    3 łyżki mąki

    Czekoladę połamać, rozpuścić. Cukier, jajka i mąkę wsypać do miski i wymieszać łyżką. Dodać masę do rozpuszczonej czekolady, ponownie wymieszać. Gotową masę wlać do specjalnych foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Można posypać cukrem pudrem.

    Bananowe z orzechami

    3 bardzo dojrzałe banany;
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki brązowego cukru
    1/2 szklanki mleka; jajko
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    po szczypcie imbiru, gałki muszkatołowej i soli.

    Do miski przesiej mąkę i sodę, dodaj sól, imbir i gałkę, wymieszaj.
    Obrane banany rozgnieć niezbyt starannie widelcem, dodaj rozpuszczone masło, mleko, jajko i cukier, dokładnie wymieszaj i przełóż do miski z przyprawioną mąką, dodaj lekko zrumienione na suchej patelni lub w piekarniku orzechy i delikatnie zamieszaj (w cieście powinny zostać grudki, bo inaczej muffinki będą twarde po upieczeniu).
    Ciasto rozłóż do wysmarowanych masłem foremek. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C (patyczek wkłuty w ciasto powinien być suchy).

    z herbatą cynamonową

    Nadzienie:
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1/3 szklanki cukru
    1 1/2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki roztopionego masła

    Muffiny:
    1 szklanka i 7 łyżek maki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/4 szklanki cukru
    1 duże jajko
    3 łyżki rozpuszczonego masła
    1 szklanka + 2 łyżki maślanki (można też użyć 3/4 szklanki naturalnego jogurtu i 1/3 szklanki mleka)

    Na wierzch:
    miód, około 1/2 szklanki

    Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w malej miseczce.

    Wymieszać razem suche składniki - make, proszek, sodę i cukier. I osobno
    połączyć wszystkie mokre składniki - maślankę, jajko i rozpuszczone masło.
    Wlać do suchych składników i jak z każdą muffinową masa - delikatnie wymieszać, tak tylko żeby składniki się połączyły.
    Wypełniać wgłębienia muffinowe do 1/3 wysokości, teraz dodać niecałą łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta, tak do 2/3 wysokości foremki. Resztkami nadzienia posypać wierzch muffinów i piec około 15 minut, powinny być ładnie zrumienione. Wyjąc, lekko połać miodem.

    Jagodowe

    12 łyżeczek masła
    1/2 kg mąki
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki soli
    3/4 łyżeczki sody
    40 dag brązowego cukru
    2 jajka
    250 ml maślanki
    1 łyżka skórki pomarańczowej
    40 dag mrożonych jagód

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Nasmaruj grubo masłem dołki formy na muffinki (wybierz formę na 12 ciastek). Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Jajka ubij trzepaczką, dodaj maślankę i skórkę pomarańczową. Płynne składniki połącz z sypkimi i wymieszaj. Dodaj mrożone jagody i znowu wymieszaj. Wypełnij masą foremki do 2/3 wysokości. Piecz 30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (nie może oklejać patyczka)

    Coca-cola

    375 g mąki
    paczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    pół łyżeczki kolendry
    3 łyżki brązowego cukru
    160 g. masła
    3 łyżki miodu
    2 jajka
    100 ml mleka
    70 ml coca-coli
    3 jabłka

    Do posypania
    1 łyżeczka cynamon
    2 łyżki brązowego cukru

    Przygotowanie
    1. rozgrzać piec do 200*C
    2. mąkę, proszek, cynamon, kolendrę wsypać do miski dodać cukier
    3. umyć jabłka, obrać, pokroić w małe kawałki dodać do miski
    4. masło i miód rozpuścić w garnuszku na małym ogniu
    5. jajka, mleko pomieszać razem i wraz z maślano, miodową mieszanką +cola
    pomieszać z mieszanką mączną
    6. wymieszać wszystko łyżka-szybko
    7. włożyć w foremki muffinkowe do 3/4 wysokości
    8. posmarować mieszanką z cukru, cynamonu i piec 20-25 minut
     
    Ostatnia edycja: 17 Marzec 2011
  10. reklama
  11. wronka

    wronka czerwiec05`, kwiecień2010

    Orzechowe

    Składniki:
    SUCHE:
    - 300 g mąki,
    - 100 g cukru,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - duża szczypta soli.

    MOKRE: -
    - 1 i 1/2 szkl. maślanki,
    - 50 ml oleju z pestek winogron,
    - 2 roztrzepane jaja,
    - orzechy laskowe lub włoski,
    - i proponuję dodać czekoladę drobno pokrojoną :)

    Suche składniki wymieszać razem, mokre razem, połączyć wszystko , dodać orzechy itp.

    Owsiane muffiny

    200 g maki
    100 g płatków owsianych
    4 łyżeczki mielonych na pyl orzechów
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    50 ml oliwy
    2 jajka
    100 g cukru
    3 kopiaste łyżeczki kakao
    garść orzechów włoskich do przybrania

    Składniki "mokre łączymy" w jednym naczyniu a "suche" w drugim.
    Następnie mieszamy wszystko razem i pieczemy :) ok 20 minut w 180 st.

    Korzenne muffiny jabłkowe

    składniki
    białko jajka - 2 szt
    cynamon - 1 łyżeczka
    fruktoza - 3 łyżki
    jabłka - 2 szt
    mąka pszenna typ 1850 - 2 szklanki
    mleko 1,5% - 1 szklanka
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    przyprawa do pierników - 0,5 łyżeczki
    Sposób przyrządzenia
    Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W dwóch osobny miskach wymieszać suche i mokre składniki.
    Połączyć obie masy, dodać jabłka pokrojone w kostkę. Przełożyć do wyłożonych papierem foremek.
    Piec około 20-25 min, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są w środku suche.

    Zamiast fruktozy dodałam zwykły cukier i mąkę też zwykłą.

    Ze skórką cytrynową, malinami i kruszonka.
    liczba porcji: 24 sztuki

    Kruszonka:
    1/2szkl mąki
    2 łyżki cukru
    1/4 kostki masła (ok.60g)
    1 i 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

    Ciasto:
    2 i 1/2 szkl mąki
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 i 1/3 szkl cukru
    1 łyżka startej skórki z cytryny
    2 jajka
    1 szkl maślanki
    1/2 szkl masła roztopionego
    1 łyżka soku z cytryny

    1 i 1/2 szkl malin (mogą być mrożone)
    1 łyżka mąki

    Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstawić ją do lodówki. Wymieszać wszystkie suche składniki ze skórką cytrynową. W innej misce wymieszać płynne składniki.Wlać płynne składniki do suchych wyrabiając krótko, tylko do ich połączenia. Maliny oprószyć 1 łyżką mąki, lekko wmieszać do ciasta. Wypełniać foremki do muffinek do 1/3 wysokości. Obficie posypać kruszonką. Piec 15 min w 200 stopniach, po czym jeszcze 10 min w 180 stopniach, aż się lekko zrumienią.



    Muffiny pomarańczowe

    Składniki
    125 g masła, (100g margaryny Kasi)
    1 pomarańcza,
    3 jajka,
    200 g cukru, (120 g fruktozy)
    190 g mąki, (mąka pp)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    100 ml mleka (można dać maślankę)

    Masło rozpuścić i ostudzić. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mleko, masło, sok z pomarańczy
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych skłądników. Foremki wysmarować masłem i rozłożyć ciasto.
    Piec ok. 15-20 min w 180°C. Wystudzić w formie, po ostudzeniu posmarować rozpuszczona gorzką czekoladą, ostatnio nie miałam czekolady więc zrobiłam polewę z margaryny, kakao i fruktozy

    Muffiny z bananem, kokosem i rodzynkami

    1 2/3 szklanki maki
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki brazowego cukru
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 szklanka wiorkow kokosowych
    1/2 szklanki rodzynkow
    2 pokrojone w kostke banany

    1 duze jajko
    1/2 szklanki mleka
    3 lyzki roztopionego masla

    Piekarnik 190 st.C Wszystkie suche skladniki wymieszac, dodac rodzynki i pokrojonego banana. Jajko rozbeltac z mlekiem i roztopionym maslem, dodac do suchych skladnikow i lekko wymieszac - tylko do polaczenia sie skladnikow.
    Piec okolo 25 minut, az beda ladnie rumiane.

    Dla lubiacych chrupiace wierzchy - muffiny mozna dodatkowo posypac mieszanka wiorkow, odrobiny brazowego cukru, cynamonu i lyzki roztopionego masla.

    Jogurtowe

    1,5 szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru
    szczypta soli

    2 jaja
    duży jogurt 400 g
    100-120 g stopionej margaryny

    W jednej misce połoczyś suche składniki, w drugiej mokre (jeżeli za gęste należy dodać wody, a jeśli za rzadkie ciutke mąki). Połączyć jedne z drugimi.
    Napełniać foremki piec w 180 st ok 15-20 min.

    Kawowo czekoladowe

    ok 2 szkl mąki (w razie potrzeby dosypać)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru
    3 łyżeczki kakao granulowanego (takiego dla dzieci słodzonego)

    2 jaja
    szkl wody
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    ok 100 g stopionej i ostudzonej margaryny

    Można dodać kawałki czekolady.

    Suche składniki wymieszać w jednej misce. Mokre w drugiej. Wszystko razem chwilkę pomieszać.
    Napełniać foremki do 3/4 wysokości. Piec ok 20 min w 190-200 st. Sprawdzać patyczkiem.
    Świetnie smakują polane polewą
     
    Ostatnia edycja: 17 Marzec 2011
  12. wronka

    wronka czerwiec05`, kwiecień2010

    Śmietankowe z kokosem.
    ilość: 12 dużych mufinek

    2 i 1/4 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    3/4 szkl słodkiej śmietanki (min. 18%, a najlepiej kremówka)
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego lub olejku do ciasta (opcjonalnie)
    125g masła
    2/3 szkl cukru
    2 jajka
    1 i 1/3 szkl wiórków kokosowych

    Wymieszać mąkę z proszkiem i solą w jednej misce.
    Do śmietany wlać ekstrakty zapachowe.
    Utrzeć masło z cukrem, dodac jajka dalej miksując.
    Do masy maślano-jajecznej dodawać naprzemian mąkę i śmietanę. Miksować tylko do połączenia składników.
    Domieszać do masy kokos.

    Napełniać ciastem foremki do mufinek.
    Piec w 180 stopniach przez 20-25 min.

    Muffiny lekko piernikowe

    Pachnace cynamonem i korzeniami, pyszne posmarowane maselkiem i sliwkowymi powidlami

    1 1/2 szklanki maki
    2/3 szklanki cukru
    3/4 lyzeczki sody oczyszczonej
    1 lyzeczka cynamonu
    1/2 lyzeczki mielonych gozdzikow
    1/2 lyzeczki galki muszkatalowej
    1 duze jajko
    2/3 szklanki maslanki
    5 lyzek roztopionego masla
    1/3 szklanki posiekanych orzechow
    1/2 szklanki rodzynkow

    Rozgrzac piekarnik do temperatury 200 st.C, foremki do muffinow posmarowac maslem. W duzej misce wymieszac wszystkie suche skladniki, a w osobnym naczyniu wymieszac jajko, maslanke i roztopione maslo i dodac do maki. Dodac rodzynki i orzechy i wymieszac, ale tylko do momentu kiedy obie masy sie polacza, nie dluzej, bo muffiny beda twarde. Nalozyc do przygotowanych foremek, wypelniajac do 2/3 wysokosci. Piec okolo 20 minut i jeszcze gorace wyjmowac z foremek, zeby nie zaparowaly.

    Muffinki cytrynowe z jabłkami

    2 jablka
    250 g maki
    1 lyzka maki ziemniaczanej
    2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
    pol lyzeczki sody oczyszczonej
    1 jajko
    150 g cukru
    100 ml oleju slonecznikowego
    200 ml maslanki
    sok z pol cytryny

    jablka obrac i pokroic w kosteczke ca. 0,5x0,5 cm. make wymieszac z maka ziemniaczana, proszkiem i soda. jajko rozbeltac w duzej misce, dodac kolejno cukier, olej, maslanke i sok z cytryny, wszystko wymieszac. wrzucic jablka i znow wszystko przepieszac, na koniec dodac do masy mieszanke mak i wszytsko razem krotko wymieszac. nakladac mase do foremek muffinkowych i piec ciasteczka w uprzednio nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok 25 min.

    z tej ilosci skaldnikow wychodzi 20 muffinek, kazda ma 230 kcal

    Brzoskwiniowo-kremowe

    mala puszka brzoskwin z puszki, w kostke, sok zostawic
    2 szklanki maki
    1 szklanka cukru
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 jaja
    3/8 szklanki oleju
    1 szklanka mleka

    Nadzienie:
    12 dag serka kremowego typu philadelphia
    3/8 szklanki cukru - moze byc mniej
    2 lyzeczki soku z brzoskwin
    migdalowy aromat

    Na wierzch:
    kruszonka,
    Brzoskwinie kroimy w niewielka kostke, odkladamy na bok. W duzej misce meiszamy make, cukier, proszek i sol. W innej misce mieszamy jaja z olejem, a nastepnie dodajemy mleko. Wszystkie skladniki z obu miseczek laczymy .Dodajemy odsaczone brzoskwinie.

    Nadzienie:
    wszystkie skladniki ubijamy. Foremki na muffiny natluszczamy, wykladamy do nich troche ciasta, na to lyzeczka nadzienia, i przykrywamy 1-2 lyzkami ciasta. Wierzch posypujemy kruszonka i cynamonem.
    Pieczemy w 175C przez okolo 20 minut

    Czereśniowe

    1 3/4 szklanki maki
    1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
    1/2 lyzeczki soli
    1/2 lyzeczki galki muszkatalowej
    1/4 lyzeczki cynamonu
    1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    1 jajko lekko ubite
    3/4 szklanki mleka
    czeresnie. (dodatek do ciast juz gotowy)

    Wymieszac make, proszek do pieczenia, cynamon, sol i galke muszkatalowa. Wymieszac cukier, olej, jajko i mleko i do tego dodac sypkie skladniki ciagle mieszajac. Ciasto ma konsystencje luzna. Na forme do muffin poukladac papierowe foremki. Naklewac po lyzce plaskiej ciasta, potem czeresnie i znowu ciasto.

    Wiśniowe

    cukier brązowy - 30 dag
    jajko - 3 szt
    masło - 12 łyżeczek
    maślanka - 1 szklanka
    mąka - 1/2 kg
    proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
    soda - 3/4 łyżeczki
    sól - 3/4 łyżeczki
    wiśnie mrożone - 1 szklanka

    Muffiny czekoladowe
    Składniki
    dla 4-6 osób

    250 gram mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 łyżeczki sody,
    3 łyżki kakao,
    170 gram cukru pudru,
    250 ml mleka,
    90 ml oleju,
    1 jajko,
    ok. 100 gram posiekanej czekolady (dowolna),
    odrobinę aromatu waniliowego,

    Opis przygotowania
    czas przygotowania: do 45 min

    1. W jednym naczyniu wymieszać suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, czekoladę; a w drugim naczyniu wszystkie mokre składniki - czyli pozostałe :)
    2. Wlać mokre składniki do suchych i szybko wymieszać. Nie powinno być bardzo dokładnie rozmieszane, tylko na tyle, aby składniki się połączyły i ciasto było w miarę jednolite.
    3. Wypełnić formę do muffinek papilotkami, wlać do nich ciasto. Piec około 20 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni C.
     
    Ostatnia edycja: 17 Marzec 2011

Poleć forum