reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kącik kulinarny

Melisska, zaciekawiłaś mnie tymi kotlecikami z kaszy gryczanej :tak:. Muszę sobie zrobić, spróbować. Warzywa trzesz na grubych oczkach, czy miksujesz? Kasza taka cała, ugotowana, bez rozdrabniania? I tylko jajko skleja i do smażenia, tak?
 
reklama
Dzag ja wolę na grubej tarce warzywa, ale to kwestia upodobań, daję je z odrobinką wody do podgotowania żeby nie były surowe, kasza w całości, tylko ugotowana. Jajko skleja i kasza też raczej się klei, ale za mało i mogłyby się rozpadać.
Jak lubisz tego rodzaju dania to polecam stronkę : http://smak-zdrowia.blogspot.com/p/kotlety-i-placki-jarskie.html

Ja ją bardzo lubię bo dużo przepisów warzywnych, albo jak kto woli jarskich, są super proste, szybkie i całkiem smaczne. Oczywiście przyprawiam po swojemu i często coś zmieniam, ale jako inspiracje jak najbardziej polecam.
 
Moje ulubione ciasto :cool2::-) :)

Shrek:

Biszkopt:

1. 5 jajek

2. 5 łyżek cukru

3. 5 łyżek mąki pszennej

4. 2 łyżki mąki ziemniaczanej

5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

6. 2 łyżki oleju

7. 5-6 kropel zapachu do ciasta (ja nie daję, nie lubię sztucznych zapachów)



Masa Shrek'a 1 :

1. Duża butelka zielonego Pysia lub Kubusia

2. 2 duże budynie śmietankowe



Masa Shrek'a 2:

1. 400 ml śmietanki 36%

2. galaretka zielona



Ponadto:

Duża paczka delicji

2 zielone galaretki



Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka jajek ubij na sztywną pianę, ubijaj dalej z cukrem, żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodawaj mąki oraz proszek do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.

Masa Shrek'a 1:

Oba budynie rozpuść w 1,5 szklanki Pysia/Kubusia. Pozostały napój zagotuj. Powoli wlewaj rozpuszczone budynie do gotującego się napoju, aż do uzyskasz konsystencję gęstego budyniu. Gorącą masę rozprowadź na lekko przestudzonym biszkopcie. Gdy masa przestygnie ułóż na niej delicje.

Masa Shrek'a 2:

Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstaw do przestudzenia. Ubij śmietanę, pod koniec ubijania dodaj rozpuszczoną galaretkę i dalej ubijaj. Następnie wyłóż ubita masę na delicje.

Dwie galaretki rozpuść w 800 ml gorącej wody. Gdy galaretka lekko stężeje wylej ją na masę ze śmietanki. Ciasto należy trzymać w lodówce.
 

Załączniki

  • P8150353.JPG
    P8150353.JPG
    47,7 KB · Wyświetleń: 159
Do góry