reklama
.szkrabek
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 3 Luty 2015
- Postów
- 2 844
To ja przeklejam "swoje" przepisy I zdjęcia też wrzucę :-)
WĘDLINA
Link do wędinki - mniam - tylko ja zwijam sznurkiem, bo jest wtedy w kupie
Udziec z indyka wolno pieczony w sosie bbq - MniamMniam.pl
Na zdjęciu wygląda jakby była spalona, ale to miód się tak przyczernił, na wędlinie prawie tego nie ma (tylko na naczyniu) - pyszotka! Jest soczysta i pachnąca i cudna
BLOK
a blok jak blok - taki jak nasze mamy robiły w czasach PRLu z mleka w proszku
Z tego przepisu wychodzi boski
: Przepis "Blok czekoladowy doskonałe proporcje" autorstwa Sara_R
Ja wkładam w zwykłą foremke podłużna do ciasta, tylko wykładam papierem do pieczenia - w ogóle się nie klei do niego, łatwo odwinąć i ukroić. Tak jak widać na zdjęciu.
WĘDLINA
Link do wędinki - mniam - tylko ja zwijam sznurkiem, bo jest wtedy w kupie
Udziec z indyka wolno pieczony w sosie bbq - MniamMniam.pl
Na zdjęciu wygląda jakby była spalona, ale to miód się tak przyczernił, na wędlinie prawie tego nie ma (tylko na naczyniu) - pyszotka! Jest soczysta i pachnąca i cudna
BLOK
a blok jak blok - taki jak nasze mamy robiły w czasach PRLu z mleka w proszku
Z tego przepisu wychodzi boski
Ja wkładam w zwykłą foremke podłużna do ciasta, tylko wykładam papierem do pieczenia - w ogóle się nie klei do niego, łatwo odwinąć i ukroić. Tak jak widać na zdjęciu.
Załączniki
Ostatnia edycja:
marcysiaa83
Fanka BB :)
he he he Szkrabek, a ja własnie pochłonelam kawałek bloku, tylko kupczego. Nie mam weny na pichcenie
.szkrabek
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 3 Luty 2015
- Postów
- 2 844
Gosia - byś wrzuciła przepis na tego rolowańca z miesem mielonym w środku i ciasem na kopytka (?? chyba) na zewnątrz. Wiem, że pisałaś jak go zrobić na innym wątku (że ise go kroi w plastry i podsmaża, a potem coś tam robi i je z sosem - niepamiętam dokładnie ), ale nie chce mi się teraz przerzucać miliona stron A brzmiało to na prawdę dobrze
Szkrabek prosze bardzo
Roladka z miesem mielonym;
Ciasto robimy jak na kopytka a miesa mielone jak na kotlety.Ciasto rozwalkowujemy i smarujemy surowym miesem mielony i zawilamy w rolade jak ciasto. Kroim na plasterki rowniez jak ciasto i smazymy na patelni z tego ze ciasto bedzie smazone nie gotowane bedzie troszke twarde wiec lejemy do granka tak ze 3-4cm wody dodajemy lyzeczke vegety jak sie zago tuje wkladamy kilka usmazonych plastrow roladni i ''odpazamy'' tak ze 2min. Mozna polac jakims sosem lub same z surowka ja poleceam z czerwonej kapusty SMACZNEGO
Roladka z miesem mielonym;
Ciasto robimy jak na kopytka a miesa mielone jak na kotlety.Ciasto rozwalkowujemy i smarujemy surowym miesem mielony i zawilamy w rolade jak ciasto. Kroim na plasterki rowniez jak ciasto i smazymy na patelni z tego ze ciasto bedzie smazone nie gotowane bedzie troszke twarde wiec lejemy do granka tak ze 3-4cm wody dodajemy lyzeczke vegety jak sie zago tuje wkladamy kilka usmazonych plastrow roladni i ''odpazamy'' tak ze 2min. Mozna polac jakims sosem lub same z surowka ja poleceam z czerwonej kapusty SMACZNEGO
reklama
.szkrabek
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 3 Luty 2015
- Postów
- 2 844
ZUPA Z DYNI
Mała dynia - obrać i pokroić w kostkę
ziemniaki - pokroić w kostkę - ilość = połowie objętości dyni
bulion
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
curry
sól
pieprz
Cebulę i czosnek posiekać i odsmażyć w garnku (uważać by nie spalić czosnku). Jak cebula się zeszkli dodać warzywa i curry (ja daję ok 2 łyżki, ale tak na prawdę ile kto lubi). Smażyć ok 5 minut, często mieszając.
Zalać bulionem tak by nie przykrył warzyw (jeżeli ktoś lubi bardziej wodnista zupę krem to można więcej lub poczekać na sam koniec i sprawdzić jaka wyszła konsystencja i wtedy ew. dolać). Gotować 15-20 min aż warzywa zmiękną (nie do końca, nie powinny się rozpadać).
Po tym czasie zmiksować zupę na krem, dodać sól i pieprz do smaku. Sprawdzić konsystencję (w tym miejscu można ew. dodać bulionu jak wyszła za gęsta). I voila! :-)
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym (jak ktoś lubi).
Ja grzanki robię sama z chleba razowego. Kromki kroję w kosteczkę i smażę na suchej patelni az będą chrupiące. I do talerza
Smacznego!
ZUPA TAJSKA
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym | Filozofia Smaku
Ten przepis na zupę tajską najbardziej mi leży. Wychodzi na prawdę pyszna.
Moje modyfikacje:
1. Ja biorę 3 szalotki, nie jedną. Jedna moim zdaniem to za mało.
2. Nie zawsze robię z trawą cytrynową - jak nie mam to się nie biczuję za to - jak wrzucam to nie wlewam z trawą do talerzy - jest twarda i dodana by dała swój smak i aromat - nie trzeba jej jeść.
3. Jak nie mam makaronu azjatyckiego to też się nie spinam. Wtedy gotuję zwykłe cienkie wstążki. Pewnie ktoś uzna to za profanację... no cóż, przyznaję się bez bicia, czasem po prostu chęć na tą zupę zwycięża
4. Papryczką chilli można modyfikowac ostrość. Czasem daję 2-3 jak chcę dogodzic mężowi, czasem 1/2 jak chcę by syn z nami zjadł. Obydwie wersje są pyszne.
Smacznego!
Mała dynia - obrać i pokroić w kostkę
ziemniaki - pokroić w kostkę - ilość = połowie objętości dyni
bulion
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
curry
sól
pieprz
Cebulę i czosnek posiekać i odsmażyć w garnku (uważać by nie spalić czosnku). Jak cebula się zeszkli dodać warzywa i curry (ja daję ok 2 łyżki, ale tak na prawdę ile kto lubi). Smażyć ok 5 minut, często mieszając.
Zalać bulionem tak by nie przykrył warzyw (jeżeli ktoś lubi bardziej wodnista zupę krem to można więcej lub poczekać na sam koniec i sprawdzić jaka wyszła konsystencja i wtedy ew. dolać). Gotować 15-20 min aż warzywa zmiękną (nie do końca, nie powinny się rozpadać).
Po tym czasie zmiksować zupę na krem, dodać sól i pieprz do smaku. Sprawdzić konsystencję (w tym miejscu można ew. dodać bulionu jak wyszła za gęsta). I voila! :-)
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym (jak ktoś lubi).
Ja grzanki robię sama z chleba razowego. Kromki kroję w kosteczkę i smażę na suchej patelni az będą chrupiące. I do talerza
Smacznego!
ZUPA TAJSKA
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym | Filozofia Smaku
Ten przepis na zupę tajską najbardziej mi leży. Wychodzi na prawdę pyszna.
Moje modyfikacje:
1. Ja biorę 3 szalotki, nie jedną. Jedna moim zdaniem to za mało.
2. Nie zawsze robię z trawą cytrynową - jak nie mam to się nie biczuję za to - jak wrzucam to nie wlewam z trawą do talerzy - jest twarda i dodana by dała swój smak i aromat - nie trzeba jej jeść.
3. Jak nie mam makaronu azjatyckiego to też się nie spinam. Wtedy gotuję zwykłe cienkie wstążki. Pewnie ktoś uzna to za profanację... no cóż, przyznaję się bez bicia, czasem po prostu chęć na tą zupę zwycięża
4. Papryczką chilli można modyfikowac ostrość. Czasem daję 2-3 jak chcę dogodzic mężowi, czasem 1/2 jak chcę by syn z nami zjadł. Obydwie wersje są pyszne.
Smacznego!
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 103
- Wyświetleń
- 33 tys
Podziel się: