Używasz bardzo starej przeglądarki. Nasza strona (oraz inne!) może nie działać w niej dobrze. Naprawdę czas na zmianę na przeglądarkę, która będzie bezpieczna i szybka, na przykład darmowego Firefox, albo darmową Operę. Obie są bardzo szybkie, bezpieczne i wygodne.
W upały - jak najbardziej codziennie.Ale przy takiej pogodzie jak teraz myjemy co 3-4 dni i nic się nie dzieje.No tylko dodać muszę że Zośka za wiele włosów nie ma, więc nie bardzo jeszcze jest co tak solidnie pielęgnować:-)
Witam,
Mam pytanko... jak sprawic, żeby moje miesięczne maleństwo polubiło kąpiel?
Może to moja wina, że jej nie lubi, bo budzę Wojtusia do kąpieli na pół godziny przed
spodziewanym czasem karmienia... w inych wypadkach budzi się sam i to zawsze straaaasznie głodny, więc prawie od razu Go karmię. A tu trach do wody.... ale boję się kąpac brzdąca z pełnym brzuszkiem.... może mogę go jednak nakarmic przed kąpielą?
Jak to u Was drodzy rodzice wygląda?
Z góry dziękuję za podpowiedzi... dodam tylko, że teraz kąpiel to dla małego koszmar.
Krzyczy tak głośno, jakby go ktoś ze skóry obdzierał.... i póżniej przy ubieraniu.... aż wyląduje przy piersi. Staramy się z mężem kąpac małego najdelikatniej jak potrafimy.....
wiesz moj maluszek tez na poczatku nie lubil bardzo kapania a tak piszczal i plakal a przy ubieraniu bylo tak samo ale to minie samo probujcie zajmowac go czyms podczas kapieli mowic do niego opowiadac spiewac i przy ubieraniu tak samo to moze zacznie sluchac i nie bedzie tak plakal powodzenia
teraz Igorek ma 5 miesiecy i uwielbia kapiel tak sie bawi i chlapie jak go rozbierm do kapieli to juz tak sie smieje a kapiel robicie o tej samej poze>?a ma miesiac to jeszcze musi sie przyzwyczajc cierpliwosci i wszystkiego dobrego
Piotrek tez nie lubił kapieli tak do skończenia pierwszego miesiącateraz jest ok i z kapiela i z ubieraniem, a co do jedzenia to ja nieraz dawałam jeść przed myciem bo na głodnego nie ma co dziecka męczyc ;-)
ja tez myslalm zemozma dokarmiac przed kapiela ale nie powinno sie bo ja mojemu synkowi dalam przed i o malo mi sie nie zaksztusil wiec raczej nie powinno sie dawac
dziecko można nakramić przed kąielą, ale należy odczekać jakieś 20 minut nim zaczniemy kąpiel. głodne dziecko w kąpiel raczej nie będzie zdowolone
nasz maluszek od początku lubi wodę.
Postaraliśmy się by czuł się w wannie bezpiecznie. Kilka razy mąż lub ja kąaliśmy się razem z nim ( w dużej wannie kąpał się po ukończeniu pierwszego miesiąca życia).
Wydaje mi się,że dziecko musi czuć się bezpiecznie, woda powinna mieć odpowiednią temperaturę. Kąpiel powinna odbywać się w spokojnej, nie nerwowej atmosferze.