reklama

Karmienie i przepisy maluszków

Temat na forum 'Dzieci urodzone w marcu 2010' rozpoczęty przez Wama, 18 Czerwiec 2010.

  1. Wama

    Wama Mama Pata i Poli

  2. e_kord

    e_kord Fanka BB :)

    Wiecie co jak spróbowałam ściagnąć tę książkę to program znalazł mi wirusa:eek:
     
  3. reklama
  4. Wama

    Wama Mama Pata i Poli

    e-kord bo to jest w formacie exe.... ja ja proboje wyslac dziewczynom i ich maile mi odrzucaja to jako wirusa tez, ale ja ta ksiazke mam i z niej korzystam i nie byl to wirus. A ta z tej strony wlasnie sciagnelam i dziala i bez wirusowo

     
  5. mloda_mamusia1

    mloda_mamusia1 Podwójna mama ;)

    Fajna ta książka... Z pewnością się przyda :-)
     
  6. Maziajka

    Maziajka Moderator

  7. Maziajka

    Maziajka Moderator

    6 MIESIĄC

    I. OBIADY

    1. Niesłodka zupa z dyni

    Marchewka​
    Pietruszka​
    Biały kawałek pora​
    Spory ziemniak​
    Ćwierć małego selera​
    100 g dyni​
    Jarzyny wyszoruj, obierz lub oskrob. Pokrój je na kawałki, zalej szklanką wrzątku i gotuj aż zmiękną. Wszystkie jarzyny poza dynią i ziemniakiem wyłów z wywaru. Zmiksuj zupę.
    2. Krem z kalafiora

    1 łyżeczka masła​
    Pół łyżeczki oliwy​
    ¼ niedużej cebuli​
    Pół niewielkiego kalafiora​
    Pół małego selera​
    Szklanka wody​
    Seler wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafior umyj, obejrzyj dokładnie, czy nie ma w nim „nieproszonych gości” i podziel na małe różyczki. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na mały, ogniu. Wrzuć do niego masło, gdy się roztopi, dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 5-10 minut, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zmiksuj i podawaj.
    3. Biurowa kartoflanka

    Pół szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę​
    Pół szklanki białej części pora pokrojonej w talarki​
    1 ½ szklanki zimnej wody​
    Czubata łyżka mleka modyfikowanego​
    Odlej ½ szklanki wody na rozrobienie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, by pokryła całe dno cienką warstwą. Następnie wrzuć jarzyny i duś je na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Przełóż do garnka, dolej resztę wody. Zagotuj. Gdyby jarzyny nie były jeszcze miękkie, pogotuj jeszcze chwilę. Zmiksuj zupę. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej do zupy i wymieszaj.
    4. Zupa wielowarzywna

    1 marchewka​
    1 ziemniak​
    150 ml wody​
    2-3 łyżki puree ryżowego (groszek i marchewka)​
    Obierz marchewkę i ziemniaki, pokrój na drobne kawałki i następnie gotuj na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji miękkiej papki. Następnie przetrzyj przez sito i dokładnie wymieszaj z puree ryżowym.
    5. Zupa jarzynowa z buraczkiem

    1/2 marchwi (30g) ​
    1/2 ziemniaka (20g)​
    1/4 pietruszki(20g)​
    1/4 buraka(20g)​
    1 łyżeczka świeżego masła (5g)​
    2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego(5g)​
    120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania​
    1 porcja 150 mg​
    Warzywa myjemy obieramy płuczemy oraz kroimy następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania na okres 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko dodajemy kleik mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło oraz studzimy.
    6. Zupa mleczno -marchwiowa

    Duży ziemniak​
    Marchew​
    ½ szklanki mleka modyfikowanego​
    Obierz i pokrój w drobną kostkę marchew i ziemniaka. Ugotuj je razem w niewielkiej ilości wody. Ostudź, po czym dodaj porcję mleka modyfikowanego.
    7. Krem kabaczkowy

    Kabaczek – 100 g​
    1,5 łyżki stołowej Misiowego Ogródka puree ryżowego z ziemniakami i dynią​
    120 ml wody​
    1 łyżka oliwy z oliwek​
    Koperek​
    Kabaczek obierz ze skórki, wydrą miąższ, zetrzyj na tarce, dodaj koperek, ugoruj w wodzie na małym ogniu, do konsystencji papki dodaj puree oliwę do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.
    8. Kluseczki warzywne

    3 łyżki ugotowanej, rozgniecionej marchewki​
    5-6 łyżek Misiowego Ogródka puree ryżowego z groszkiem i marchewką​
    5 łyżek wody​
    Puree rozmieszaj z wodą, dodaj marchewkę i starannie wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę, osoloną do smaku. Wlewaj kluski na wrzącą wodę i cienkim strumieniem, ci jakiś czas mieszając, gotuj 1-2 minuty, wylej na sitko.
    9. Krem z kalafiora (dla dzieci „piersiowych” zupa od 8 m-ca)

    1 łyżeczka masła​
    ½ łyżeczki oliwy​
    ¼ niedużej cebuli​
    ½ małego selera​
    ½ niewielkiego kalafiora​
    Szczypta curry​
    Szklanka wody​
    Selera wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafiora umyj, wymocz przez 10-20 minut w wodzie zakwaszonej octem (2-3 łyżki na litr; pozwoli to pozbyć się ewentualnych „lokatorów”). Wyjmij, opłucz, podziel na małe różyczki, większe części pokrój. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na małym ogniu. Wrzuć masło. Gdy się roztopi. Dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 10-15 minut, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Wsyp przyprawy. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zmiksuj i podaj.
    10. Pulpety z ryżem (dla dzieci „piersiowych” od 8 m-ca)

    100 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka​
    2 łyżki surowego ryżu​
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki​
    1 żółtko​
    Mięso starannie umyj, oczyść z błon, usuń najdrobniejsze kawałeczki tłuszczu. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Zamiast pietruszki możesz użyć koperku lub suszonych ziół (czubata łyżeczka) np. bazylii. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 minut, aż ryż będzie miękki.
    11. Jabłko z kurczakiem

    1 średnie jabłko​
    1 łyżeczka kleiku ryżowego​
    1 łyżeczka masła​
    120 g surowego mięsa z kurczaka​
    50 ml wody​
    Mięso ugotuj w osobnym garnuszku. Jabłko umyj, obierz, pokrój na cząstki. Zagotuj wodę, włóż cząstki jabłka i na małym ogniu, pod przykryciem, ugotuj do miękkości. Potem przetrzyj je przez sitko lub zmiksuj. Dodaj drobno posiekane mięso, kleik i masło. Wymieszaj i zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu.
    12 Krem z warzyw

    1 średniej wielkości ziemniak​
    3 marchewki​
    1 łyżeczka oliwy​
    30 ml mleka modyfikowanego​
    Ziemniaka umyj, obierz, marchewki oskrob. Warzywa pokrój w kostkę, włóż do wrzącej wody, gotuj 20 minut. Zmiksuj. Wlej mleko modyfikowane i łyżeczkę oliwy. Danie podawaj dziecku lekko podgrzane.
    13. Letni krupniczek bez mięsa

    2 łyżeczki kaszy jęczmiennej​
    1 łyżeczka masła​
    1 marchewka​
    1 pietruszka​
    1 por​
    1 ziemniak​
    Posiekana natka pietruszki​
    50 ml mleka modyfikowanego​
    Kaszę umyj, zalej zimną wodą. Gotuj do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Osobno ugotuj warzywa. Gdy będą miękkie, zetrzyj na tarce, dodaj kaszy. Dolej mleko. Całość zagotuj, posyp natką pietruszki.
     
  8. Maziajka

    Maziajka Moderator

    6 miesiąc c.d.

    14. Przysmak niejadka

    1 udko z kurczaka​
    1 pietruszka​
    1 ziemniak​
    1 marchewka​
    Liść laurowy​
    Natka pietruszki​
    1 kwaskowate jabłko​
    1 łyżeczka masła​
    1 łyżeczka kaszki ryżowej​
    Mięso umyj, obierz ze skóry, ugotuj z listkiem laurowym. Warzywa umyj, oskrob, pokrój na cząstki, włóż do lekko osolonej wrzącej wody i gotuj ok. 15 minut. Potem włóż do nich mięso, dodaj kaszkę ryżową, zagotuj, (jeśli danie jest za gęste, dolej wody). Całość zmiksuj. Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do zupki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Danie podawaj lekko ciepłe.
    15. Delikatne puree

    1 ziemniak​
    30-50 ml mleka modyfikowanego​
    1 łyżeczka świeżego masła​
    1 łyżeczka kleiku ryżowego​
    Ziemniaka wyszoruj, obierz, opłucz i pokrój. Włóż do wrzątku i ugotuj. Odcedź. Zmiksuj z mlekiem, kleikiem i masłem. Zagotuj. Podawaj po ostudzeniu, np. z sokiem z marchwi.
    16. Zupka warzywna z ziemniaczkiem

    ½ marchewki​
    ½ ziemniaka​
    1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki​
    1 łyżeczka kleiku ryżowego​
    1 łyżeczka oliwy z oliwek​
    ½ szklanki wody​
    Marchewkę i ziemniaka umyj, obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Wodę zagotuj, włóż pokrojone warzywa i pod przykryciem gotuj je do miękkości (ok. 15 min). Zupę przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj oliwę i kleik. Wszystko starannie wymieszaj i zagotuj. Przed podaniem ostudź.
    17. Krem z ziemniaków i brokuł

    1 średni ziemniak​
    2-3 różyczki brokuł​
    1 łyżeczka świeżego masła​
    1/3 szklanki wody​
    Ziemniaka umyj, cienko obierz, staranie usuń oczka, opłucz, pokrój w kostkę. Zagotuj wodę, włóż cząstki ziemniaka, gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec dodaj opłukane cząstki brokuł. Miękkie jarzynki zmiksuj lub przetrzyj przez grube sitko, dodaj masło i zagotuj. Podaj dziecku po ostudzeniu. Posiłek można wzbogacić, dodając ugotowane osobno chude mięso (2 łyżeczki na porcję).

    II. DESERY

    1. Owocowa bomba

    ¼ jabłka​
    ¼ gruszki​
    Morela i garstka malin​
    Jabłko, gruszkę i morelę umyj i obierz. Zetrzyj owoce na plastikowej tarce o drobniutkich oczkach. Przelej papkę do miseczki. Maliny przepłucz ciepłą wodą i przetrzyj przez sito. Polej owoce w miseczce.
    2. Mus brzoskwinia – jabłko – banan

    1 brzoskwinia
    pół jabłka
    1 banan
    3 łyżki jogurtu
    Owoce umyć, obrać ze skórek a następnie wszystko zmiksować w mikserze, dodać jogurt. Podawać od razu.
    3. Mus z kaszki i owoców

    ¼ szklanki kaszy kukurydzianej
    250 ml mleka modyfikowanego
    1 łyżka cukru
    50 ml soczku owocowego
    Kaszę wymieszaj z częścią zimnego mleka, pozostałe zaś mleko zagotuj. Na gotujące się wlej kaszę (stale mieszając). Dodaj cukier, gotuj kilka minut. Uważając, by nie przywarła. Gorącą kaszę przelej do miseczki dodaj soczek owocowy. Całość ubij na puszystą masę i zmiksuj. Następnie przełóż do salaterki ostudź. Starszym niemowlętom (powyżej 11 miesiąca) możesz podawać kaszkę z dodatkiem kilku łyżeczek serka homogenizowanego lub jogurtu.
    III. ŚNIADANIA / KOLACJE

    1. Pierwszy kleik z gruszkami

    1 gruszka​
    2 łyżeczki kleiku ryżowego​
    100 ml wody​
    Zagotuj wodę, ostudź, dodaj kleik ryżowy, dokładnie wymieszaj. Gruszkę umyj, obierz ze skórki. Zetrzyj ja drobnej tarce, dołącz do kleiku. Całość gotuj jeszcze ok. 5 minut. Podawaj po ostudzeniu. Danie jest pełnowartościowe po dodaniu mleka.
     
  9. Maziajka

    Maziajka Moderator

    Przepisy z Sinlac

    Purée owocowe (1 porcja)
    Składniki:
    * 1 duże (ok. 120 g) jabłko
    * 2,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac

    Sposób przygotowania:
    * Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, a następnie dusić na małym ogniu w niewielkiej ilości wody.
    * Dodać Nestlé Sinlac, zamieszać i gotowe.

    Od 7. miesiąca życia jabłko można zastąpić gruszką, brzoskwinią lub morelą, od 10. mies. bananem.

    Purée marchewkowe (1 porcja)

    Składniki:
    * 1 średnia (ok. 50 g) marchewka
    * 120 ml wody
    * 1,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac
    * 1 łyżeczka od herbaty oliwy z oliwek
    * do smaku koperek, szczypta soli

    Sposób przygotowania:
    * Marchewkę obrać ze skórki, zetrzeć na tarce (jak najdrobniej), a następnie ugotować (na małym ogniu) w wodzie do konsystencji miękkiej papki
    * Dodać Nestlé Sinlac i zamieszać
    * Można do smaku dodać oliwę i drobno posiekany koperek

    Marchewkę można zastąpić brokułami, a powyżej 6. miesiąca zielonym groszkiem.

    Zupka z brokułów

    Składniki:
    * 100 ml wody
    * 1 łyżeczka ugotowanych brokułów
    * 1 łyżeczka Nestlé Sinlac

    Sposób przygotowania:
    * Ugotuj brokuły w wodzie (muszą być bardzo miękkie).
    * Włóż brokuły do czystej, wyparzonej miseczki i rozetrzyj je na gładką masę (łyżką).
    * Dolej ostudzoną wodę, w której były gotowane, wsyp Nestlé Sinlac i wymieszaj.

    Budyń bez mleka

    Składniki:
    * 150ml soku owocowego dla niemowląt
    * 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    * 1 - 2 łyżki Nestlé Sinlac
    * łyżka wody

    Sposób przygotowania:
    * Soczek zagotuj.
    * Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z wodą. Gotuj aż zgęstnieje. Odstaw na 15 minut.
    * Wymieszaj dokładnie z Nestlé Sinlac. Podawaj na zimno.

    Lane kluski (od 8 miesiąca)
    50 ml wody rozmieszać z 2 płaskimi łyżkami sinlac, dodać 30 ml mąki
    bezglutenowej niskobiałkowej z "PPK" i wymieszać. Wlewać kluski na wrzącą,
    osoloną wodę cieńkim strumieniem, co jakiś czas mieszając, gotować 2 mmin. i
    wylać na sitko.

    Kluseczki ziemniaczane (od 10 miesiąca)
    Ugotowany ziemniak starannie rozgnieść lub utrzeć na tarce. Do małego kubka
    wlać 2 łyżeczki wody, dodać 1 łyżeczkę sinlac i wymieszać. Masę połączyć z
    roztartym ziemniakiem i solą. Z gotowej masy robić małe kulki ok. 1,5 cm. Kulki
    obtoczyć w mące ryżowej i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.

    Kluseczki bananowe (od 10 miesiąca)
    Nestle Sinlac (2 łyżeczki) rozmieszaj z wodą (5 łyżeczek), dodaj 3 łyżeczki
    tartego banana, 2 łyżeczki mąki ryżowej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i
    wymieszaj. Wlewaj kluski na rzącą, osoloną wodę, co jakiś czas mieszając. Gotuj
    2 min. Wylej na sitko.

    Kluski z owocami (od 10 miesiąca)
    50 ml wody
    15 ml sinlac (1 płaska łyżka)
    15 ml kleiku ryżowego (1 płaska łyżka)
    45 ml mąki ryżowej (3 płaskie łyżki)
    1 ml oleju, sól
    5 wiśni lub innych owoców
    Wymieszaj sinlac z wodą, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Kawałki
    ciasta zagnieć na placuszki, połóż na nie wiśnie i zrób kulki (jak knedle)

    Placuszki ryżowe
    3 łyżki wody
    2 płaskie łyżki sinlac
    1,5 płaskiej łyżki mąki ryżowej
    0,5 łyżeczki cukru
    olej do smażenia
    Sinlac wymieszaj z wodą, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Na oleju smaż
    placki na złoty kolor. Można smażyć bez tłuszczu na “nieprzywierającej” patelni.

    Placki ziemniaczane (powyżej roku)
    1 ziemniak utrzyj na tarce, dodaj łyżkę sinlac, dosól do smaku i wymieszaj.Smaż
    na gorącym oleju na złoty kolor.

    Paluszki mięsne (powyżej roku)
    2 łyżki wody
    1 łyżka sinlac
    3 czubate łyżki gotowanego, mielonego indyka
    Połącz sinlac z wodą, dodaj mięsa i zagnieć. Z masy formuj małe paluszki. Można
    obtoczyć je w mąc ryżowej. Smażyć na złoty kolor lub upiec w piekarniku.

    Naleśniki (powyżej roku)
    30 ml mąki ryżowej (2 płaskie łyżki)
    25 ml sinlac ( 5 płaskich łyżeczek)
    5 ml oleju
    60 ml wody
    sól
    Sinlac wymieszaj z wodą, dolej olej, mąkę ryżową, sól i wymieszaj. Olej do
    smażenia dodaje się tylko do pierwszego naleśnika.

    Ciasteczka
    0,5 szklanki mąki kukurydzianej
    0,5 szklanki mąki ryżowej
    50 g margaryny bezmlecznej
    1/3 szklanki wody
    3 czubate łyżki sinlac
    Do margaryny dodać mąkę i posiekać nożem. Sinlac wymieszaj z wodą i dodaj do
    mąki imargaryny. Zagnieć ciasto. Uformowaną kulkę włóż do zamrażalnika na 15
    min. Na posmarowaną olejem blachę układaj uformowane z ciasta kulki – placuszki
    gr. 1 cm. Piecz w piekarniku w temp. 200 przez ok. 15 min.

    Budyń z żółtkiem

    Dla dziecka od: 7. miesiąca
    Autor: Monika Staniszewska
    Składniki

    - 100 ml wody mineralnej
    - ok. 4 miarek mleka modyfikowanego następnego
    - żółtko
    - czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    - deser owocowy odpowiedni do wieku niemowlęcia Sposób przyrządzania:

    Ilość miarek mleka dopasuj do 100ml wody wg przepisu na opakowaniu mleka. Wsyp odmierzony proszek mleczny do 50ml wody o temp. podanej na opakowaniu mleka. Gdy płyn będzie już zimny, starannie rozprowadź w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałe 50 ml wody wymieszaj z żółtkiem i zagotuj. Na wrzący płyn wlej mleko z mąką i energicznie mieszaj aż całość zgęstnieje. Do powstałego budyniu dodaj deserek owocowy i starannie wymieszaj. Podawaj na ciepło.

    budyń: 6 miarek mm (bebiko), 180ml wody, 8g mąki ziemniaczanej, 1/2 żółtka - wodę zagotować i ostudzić, mm wymieszać z połową wody, do drugiej połowy dodać mąkę i żółtko ciągle mieszając, zagotować, na koniec wlać do tego mm, można dodać jakiś mus owocowy
    przekładaniec:1 i 1/2 miarki bebiko, 45ml wody, 8 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego, 1/3 słoiczka owoców-zagotować i przestudzić wodę, dadać mm, następnie dodać kleik, 1/4 tak przygotowanego kleiku przełożyć do miseczki, na to nałożyć owoce, czynność powtarzać tak by ostatnią warstwą były owoce
    koktajl:3 miarki bebiko,90ml wody, 1/2 jabłka i 10 malin - umyte, obrane i sparzone wrzątkiem owoce razem z przygotowanym na wodzie mm zmiksować
    zupa: 90ml wody, 3 miarki mm, 5 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego - kleik rozmieszać w mm:biggrin2:
    smacznego!:biggrin2:
     
    Ostatnia edycja: 27 Sierpień 2010
  10. reklama
  11. ionka

    ionka Fanka BB :)

    Wama, ściągnęłam te przepisy, dzięki :)
    mazia, wydaj swoją książke kucharską :)
    słuchajcie, a tutaj tylko przepisy, czy tez ogólnie o rozszerzaniu diety babasów??


    na stronie www.osesek.pl są przepisy również :) oraz tabele, jakie jedzonko kiedy :)
     
  12. Maziajka

    Maziajka Moderator

    ogolnie o karmieniu czyli rozszerzanie itp tez:)
     

Poleć forum