reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie piersią i mlekiem modyfikowanym

hehe Katjusza chodziło mi bardziej o technikę , czy eliminowałas powoli ? Czy dolewałas stopniowo mm. No bo coś z tą laktacją trzeba zrobic a i dziecko tęskni za cysiem :) Moze masz jakies sprawdzone sposoby ? Planuje przejsc calkowicie na mm do konca lutego i nie wiem kompletnie jak sie za to zabrac :/

Ja odstawiałam starszą Hanię od piersi to robiłam to powoli. Najpierw rezygnowałam z karmień w dzień, zastępując je innymi posiłkami (ja kończyłam karmić ok 10 miesiąca, jeśli wcześniej to oczywiście zastąpić trzeba mlekiem mod.) Stopniowo, po jednym. Aż zostały mi dwa karmienia, rano i wieczorem. Laktacja przyzwyczaiła się sama. Grunt to nie robić tego szybko bo będą zastoje i zapalenia. Później zrezygnowałam z karmienia rano, a na końcu z wieczornego i już :)

reklama
U mnie podobnie. Karmiłam 9 mies. Pod koniec mleczny posiłek był już tylko jeden - na drugie śniadanie (wcześniej kaszka, potem obiad, podwieczorek i kaszka na kolację). No i nocne mleko.
Najpierw spróbowałam podać mm w dzień - raz czy dwa wymieszałam z łyżką kaszki smakowej, bo nie chciał Franek czystego pić. Jak wypijał już całe w dzień, to i w nocy mu dałam mm.

I tyle. Nie miałam zastojów, laktacja sama wymarła ;)
Nie było żadnych płaczów za piersią itp. Tylko ja czasem tęskniłam za karmieniem, bo jak w 10 mies. Frankowi zaczęły wychodzić zęby (tak późno!), to nie miałam go czym ukoić i musiałam kołysać na rękach ;) Ale na szczęście niedługo to trwało :)

Z Drobiną będzie gorzej, bo ona ma bunt piciowy ;) Ale może jej przejdzie ;)

Tyl, ze Hani nie przestawiałam na mm bo nie chciała go pić. Zamiast piersi podawałam kaszkę mleczko - ryżową. Jak przyzwyczaiła się do tego smaku to spróbowałam znowu z mm. i wtedy dopiero poszło. Ale mm. podawałam już z niekapka.

Jestem mamą sierpniowej Emilki i chcę ją odstawić od piersi ( pod koniec marca wracam do pracy ) - niestety moje dziecko nie toleruje butelki ( smoczka uspokajacza zresztą też ) i dotychczasowe próby to był masakra. Może miałyście podobny problem i znalazłyście jakieś rozwiązanie. Czytałam na BB, że dziewczyny proponowały niekapek z TT. Czy któraś z Was go miała ? A może jakiś inny był bardzo dobry . Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dorciacz moja też butelki nie toleruje, ani smoczka, ja po prostu rozszerzyłam dietę i teraz mamy 3 posiłki karmione łyżeczką, pierś mi została na późne popołudnia, noc i rano, z niekapka na razie nie umie pić, tak samo jak z doidy cup :sorry:

Dzięki za odpowiedź. A możesz napisać jaki masz schemat - co konkretnie podajesz. Czytam Was trochę, ale już się pogubiłam co, kto i kiedy :-)

reklama
dziewczyny czy któraś z was miała problem że dziecko nie chciało się chycić piersi. przez pierwsze półtora miesiąca walczyłam żeby mieć pokarm i żeby chciała pić (bez żadnych nakładek, strzykawek itp) i się udało.Ponad 3 miesiące cieszyłam się karmieniem.. do dziś :( 40 minut próbowałam dostawiałam ją a ona w niebo głosy płacze, zanosi się , no serce staje, miałam odciągnięte w lodówce troche mojego i spróbowałam a ona tak chwyciła wypiła jednym duszkiem :( chciałam jeszcze żeby chwyciła pierś ale nic a nic i usnęła. zdarzyło się to narazie raz, ale lepiej zapobiegać. Musiałam oczywiście sobie popłakać potem. Nie poddaje się , mam nadzieje że za parę godzin napisze że to jednorazowy wybryk.

Do góry