reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Karmienie piersią

Witam, proszę o poradę odnośnie karmienia piersią. Nasz synek ma 9 tygodni. Karmię go w sposób mieszany ale mam wrażenie, że zanika mi pokarm. Planuję kupić laktator czy jest szansa, że pomoże? Piję też herbatki dla kobiet karmiących piersią. Dziewczyny jak to było u Was? I czy też miałyście wrażenie, że jesteście opuchnięte? Miałam nadzieję, że szybciej schludne podczas karmienia piersią, ale mam wrażenie, że zatrzymuje mi się woda. Jem normalnie, tyle ile przed ciążą
A dlaczego karmisz mieszanie? To ci zmniejsza produkcję

reklama
A po czym poznajesz, że mniej?
Poza tym, że dajesz mm, więc faktycznie zmniejszasz sobie produkcję.
Po tym, że piersi są mniejsze i bardziej ,,miękkie". Dokarmiam butelką od początku, dziecko je co 3 godziny ok. 90ml i tyle mleka nie wytworzę:) Zaczęłam tak robić w szpitalu, u nas niestety kazano każdej kobiecie po urodzeniu dokarmiać

Po tym, że piersi są mniejsze i bardziej ,,miękkie". Dokarmiam butelką od początku, dziecko je co 3 godziny ok. 90ml i tyle mleka nie wytworzę:) Zaczęłam tak robić w szpitalu, u nas niestety kazano każdej kobiecie po urodzeniu dokarmiać

To jest normalny objaw, nie da się mieć ciągle tak twardych piersi jak na początku, cięzko by się funkcjonowało.

Ale skąd wiesz, że tyle nie wytworzysz? Laktatorem odciąga się inaczej, więc to nie jest miarodajny sposób sprawdzenia ilości.
Konsultowalaś się z jakąs CDL?

W pewnym momencie laktacja się stabilizuje (często właśnie w okolicy 3 msc życia) i już nie produkuje mleka na zapas. Produkuje tyle ile musi dać. Czyli jak często przystawiasz dziecko tak na bieżąco się tworzy.

Zglosiłabym gdzieś taki szpital 🙄

Od początku mam za mało pokarmu:) Teraz jeszcze mniej i chciałabym to poprawić i przynajmniej dokarmiać do 6 miesiąca jak się uda:)
Nawet jeśli masz za mało pokarmu, to jesteś w stanie poprawić laktację. To proces. Trwa ok tydzień, ale jesteś to w stanie zrobić. Tylko dostawiaj dziecko jak najczęściej.

To jest normalny objaw, nie da się mieć ciągle tak twardych piersi jak na początku, cięzko by się funkcjonowało.

Ale skąd wiesz, że tyle nie wytworzysz? Laktatorem odciąga się inaczej, więc to nie jest miarodajny sposób sprawdzenia ilości.
Konsultowalaś się z jakąs CDL?
Nie konsultowałam. Myślę że mam za mało pokarmu, bo dziecko zniechęca się po paru minutach i chętniej pije z butelki... Póki co zadbałam o dietę i dostawiamy dziecko częściej do piersi:)

Nie konsultowałam. Myślę że mam za mało pokarmu, bo dziecko zniechęca się po paru minutach i chętniej pije z butelki... Póki co zadbałam o dietę i dostawiamy dziecko częściej do piersi:)

Dzieci chętniej piją z butelki, bo butelka jest łatwiejsza, a z większości smoczków mleko leci samo.
Konsultację z CDL to Ty tu masz na już do zrobienia.

To normalne, że dziecko woli butelkę, bo ona nie wymaga od niego takiego wysiłku jak ssanie z piersi. Butelka i pierś to dwie różne techniki ssania. Dlatego nie jest dobrze je łączyć bo dziecko odrzuca wtedy pierś. Do piersi też trzeba częściej dostawiać, bo mleko mamy jest lekkostrawne i szybciej sie trawi. Dlatego dziecko częściej sie budzi. Tyle, że ono dostosowuje sie do pory roku. Gdy jest ciepło dziecko częściej pije nie dlatego, że je, tylko dlatego, że pije. Jeśli realnie chcesz karmić piersią, to osobiście radzę zrezygnować z butelki. Albo przerzucić sie na smoczek calma. Z niego podobnie jak z piersi trzeba zassać, by mleko poleciało.

reklama

Ale co ma Twoja dieta do tego. Tzn. oczywiście bardzo fajnie, człowiek powinien jeść zdrowo. Ale to nie ma związku z ilością mleka.
Chętniej pije z butelki bo z butelki leci bardzo łatwo, nie trzeba wykonywać masy pracy. Dodatkowo jeżeli dziecko ma jakieś problemy (dlatego tak ważna jest konsultacja z CDL czy neurologopedą), których my przez pisanie na forum nie zobaczymy, bo żadna z nas nie widzi buzi dziecka, tego jak to dziecko przystawiasz, jak ono ssie itd. to możliwe, że musi wykonać jeszcze większą pracę to wiadomo, że wygodniej mu ssać z butelki.

Poniżej pomocne artykuły/grafiki - ale jeżeli dobrze rozumiałam, że co 3h podajesz 90ml to jest to bardzo dużo (zakłada się, że taki maluch powinien zjeść 120ml na porcję) i naprawdę nie wiem czy podejmowałabym się zejścia z tego samodzielnie bo zwyczajnie może być to ze szkodą dla dziecka. Dla mnie tu dziecko jest bardziej na mm niż kp więc naprawdę trzeba to zrobić z głową.

461968647_2322820058064580_2926871102524655802_n.jpg

0b50d2497eef7be10b2021c1da3d865a.jpg

Do góry