reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie piersia

ja odciągałam mleko i dawałam odciągnięte.... wtedy szybciej się goiło....

moja mała opróżnia 2 cyce az 2 mm ok250 ml :tak:
no i właśnie im dalej tym łatwiej.. mnie już prawie nic nie boli, pęknięty sutek tez się zrósł i nawet nie wiem kiedy :-) a boli już tylko czasem iedy mła nieje a bwi sięcycem i obie rygryza go i puszcza i znów prygryza wtedy mam troch podraznioneale do kolejnego karmieia przechodzi;-)

dziwnie dużo je.. moja starsza tyle nie jadła na jeden posiłek nawet jak miała 1,5 roku :nerd:

reklama
No wlasnie moja Zuzia ma 2,5 roku prawie i na wieczor nie moze wypic 250ml mleka:-D:tak:
To Ci sie male butelki nie przydadza za bardzo:-D

Ja daje cycka bo mnie strasznie boli jak sciagam. Zreszta jest wielki problem zeby Julcio złapał butelke, 15 min trzeba mu wpychac. Takto boli ale tylko jak mały łapie piers, jak juz zassie i troche pociagnie to jest ok. No i wlasnie najgorsze te jego zabawy, nieraz to az ugryzie dziaselkami, az zaczelam mu zagladac czy mu czasem zeby nie ida:-D

no a nie mówię że zawszsd bo zjada 170ml też ...
a czasem chwilkę pociągnie z 5 min i koniec...
wiem że je dużo ald ponoć ja też jadłam dużo i mój D tak samo..
więc ma to po nas.. hehe

przy odciąganiu też mnie bolało ale robiłam to straszni powoli i naet żeby posży pierwsze kropelki to ślęczała nad odciągaczem do 15 min....:tak:

a mała piła z butli od razu bo była głodna
zależy też może jaki masz smoczek... j miałam z aventu okągły w kstałcie sutka

Ostatnia edycja:
Ja tez karmię piersią tylko i jak wczoraj okazało sie, że mam puste piersi (chyba mały wszystko wyciągnął), a nadal płakał, to byłam przerażona, że to już koniec! Że będę musiała przejść na sztuczne mleko.. Dopiero wtedy zrobiło mi się żal, że już nie zobaczę tego ssaka małego przy piersi:zawstydzona/y::-:)szok:
Spróbuję dotrwać do 6 miesięcy przynajmniej, ale mały słabo przybiera. Dzisiaj mnie w przychodni pielęgniarka zdołowała, że Jeremiemu żebra sterczą:baffled: Że chudy itp.. Do tego wybrałam się dziś, gdy w przychodni przyjmowano chorych (zdrowe dzieci przyjmuje się w poniedziałki i czwartki), ale wczoraj nie było ani lekarza, ani pielęgniarki i kazali mi dzisiaj się pokazać, a tam same zakichane nosy:szok: Wrr.

....
Ale to jest bepanthen MASC, a jest jeszcze KREM, wiec moze krem trzeba zmywac :sorry2:
Ja stosowalam krem i nie zmywałam :nerd:
Mi połozna powiedziala w szpitalu, że kiedyś nigdy nie zmywano, a teraz zaczynaja cos pisac na ulotkach zeby zmywac, ale ona mowila ze nie trzeba, ze tyle lat kobiety tego nie robily ze nic sie nie stanie teraz.
Jak chce sie nadmiar usunac bo np. po samym nalozeniu maluch zachcial jeszcze to mozna troche wlasnego mleczka wycisnac i obmyc wacikiem --- nie woda!!! bo wysusza.
Powiem wam jeszcze, ze ja mialam peknieta brodawke i zakazenie to stosowalam dwa razy ziennie gencjane na wodzie (do kupienia w aptece) masz na brodawki chore i pomoglo. Troche bylismy fioletowi, ale przynajmniej to zapalenie nie poszlo dalej w organizm, ta gencjana wykaza
a wogóle to z ciekawości spytam ... dużo mam karmi piersią?
bo widze że coraz więcej z butli...
Ja ciagle i nie ustajaca karmie z piersi, ale przez kapturek, bo moj ktolewicz sie nie chce oduczyc, ale moze dzieki temu bieze i smoczka i butelke. Jak mu tak lepiej to co ja sie bede duzo przejmowac :-p
....
Spróbuję dotrwać do 6 miesięcy przynajmniej, ale mały słabo przybiera. Dzisiaj mnie w przychodni pielęgniarka zdołowała, że Jeremiemu żebra sterczą:baffled: Że chudy itp.. Do tego wybrałam się dziś, gdy w przychodni przyjmowano chorych (zdrowe dzieci przyjmuje się w poniedziałki i czwartki), ale wczoraj nie było ani lekarza, ani pielęgniarki i kazali mi dzisiaj się pokazać, a tam same zakichane nosy:szok: Wrr.
Laska nie chce cie martwic, ale moze masz kryzys laktacyjny co ??? To czasami trwa pare dni i przechodzi, ja mialam tak na druga dobe i nie mialam innego wyjscia jak dokarmiac malego sztucznym pokarmem przez ponad dobe, wiec apeluje do ciebie kup sobie mleczko w proszku i dokarm dzieciatko niech jest najedzone i dobrze przybiera na wadze, a ty z laktacja ruszysz w swoim czasie. Musisz sie zabrac za wszystkie sprawdzone sposobi i przeczekac ten kryzys, dziecko tez czesto przystawiaj do piersi bo to najlepiej pobudza laktacje, ale dokarmiaj, bo inaczej ty tez bedziesz sie stresowac ze dziecko malutkie, a wiadomo stres tez nie sprzyja laktacji. Ale sie rozpisalam, nudze w dobrej wierze, kryzys minie trzymam kciuki

Ostatnio edytowane przez moderatora:
No wlasnie moja Zuzia ma 2,5 roku prawie i na wieczor nie moze wypic 250ml mleka:-D:tak:
To Ci sie male butelki nie przydadza za bardzo:-D

Jak ja mialam ok roku to mama dawala mi do picia 2 duze butelki mleka i trzecia miala na wszelki wypadek tez przygotowana:-D:-D:-D I to wszystko dawalam rade na jedno karmienie:-D

MALINA NIE DOKARMIAJ!!!! Poloz sie z dzieckiem na tak dlugo jak trzeba do lozka(2-3 dni) i niech sobie susa na okraglo :tak: Przezyjecie a dokarmianie tylko pogorszy sprawe. Wiem co mowie ;-)

A jak wy macie z tym mlekiem z cycka? Bo jak mloda wypije calego cycka i jest on pusty, a drugi zalozmy ze tez to biore ja na chwile do bekniecia a w cyckach juz produkcja idzie pelna para i za pare minutek juz mam mleczko. Nie duzo ale na podjedzenie wystarcza:tak:

Ja tez karmię piersią tylko i jak wczoraj okazało sie, że mam puste piersi (chyba mały wszystko wyciągnął), a nadal płakał, to byłam przerażona, że to już koniec! Że będę musiała przejść na sztuczne mleko.. Dopiero wtedy zrobiło mi się żal, że już nie zobaczę tego ssaka małego przy piersi:zawstydzona/y::-:)szok:
a co to znaczy ze slabo przybiera? czyli ile średnio tygodniowo licząc od najniższej wagi jaką miał?
a w tej przychodni kazali Ci dokarmiać?

co do maci i kremu i jej zmywania to połozna w szpitalu mowila ze niby nie tzreba ale wiadomo ze lepiej zmyc bo po co dziecko ma lizac ta masc ... wiec lepiej zawsze zmyc

a co do karmienia ja sama juz nei wiem co robic... widze ze mam coraz mniej mleka w piersi z dwóch sciagalam ostatnio 220ml najwiecej a wczoraj np 70 tylko ... moj synek zeby najesc sie musi zjesc 120 i juz błogo zasypia przy koncówce ... w ciagu dnia daje cycke dopiero na wieczor widze zdenerwowanie gdy ssie ze mu mało wtedy robie butelke i dojada co mu tam brakuje przed snem tez daje sztuczne a swoje juz sciagam do butelki w nocy jak wstaje daje cycke i sciagniete swoje w butelce jak mu malo a nad ranem gdy sie przebudzi swoja cycke i tak wkółko ... lekarka kazala dawac tylko swoje mleko ale co ja zrobie jak widze złosc w synku ze on chce jesc a nie moze bo puste cycki ... eh mialam tyle mleka a ono znika mi musze powalczyc o zwiekszenie mleka ... co byscie poradziły ?

u nas jest chyba jakiś kryzys 4 tygodnia bo ostatnio mała ciągle głodna. Jak zjadła i dalej krzyczała to dałam jej herbatkę i jak ściągałam reszte z piersi to wyciągłam przez 30 min z obydwu tylko 40 :((
kiedy wy ściągacie?? jak to zrobić żeby dużo ściągnąć jak przecież mała co godzinę je przez dzień:((

reklama
Do góry