• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Karmienie sztuczne!

reklama
hej hej :-)

mam pytanie do Mam karmiących mlekiem modyfikowanym - ile Wasze dzieci zjadają na jeden raz? Bo moj 2-miesieczny Tymek je ok 120ml, to są 4 miarki Nan Active 1:-)

Czesc Dziewczyny! Chcialabym dolaczyc do waszych rozmow o karmieniu sztucznym. Mij synek ma 6 tygodni,urpdzil sie w polowie listopada. Do mniej wiecej 3-4 tyg.karmilam Go piersia ale pokarm stoponiowo zanikal. Podobnie jak Diana dostalam mleka w 3 dobie a wczesniej polozne karmily Synka butla. Pobudzalam laktacje laktatorem elektr.ale Synkowi widocznie bylo malo bo wil sie przy piersi i nie przybieral na wadze. I tak powoli z dokarmiania mlekiem sztucznym przeszlismy na dokarmianie mlekiem mamy :sorry2: Nie jestem maniaczka karmienia piersia,mnie sie to srednio udalo ale nie uwazam ze karmienie butla krzywdzi dziecko albo ze sie nie dostatecznie staram. Nie dam sie wpedzic w poczucie winy i bycie mniej dobra mama od kobiet ktore karmia swoim mlekiem. Obecnie odciagam pokarm co 8 h bo wczesniej nic nie leci. Zamierzam wyciszyc laktacje w ten sposb bo nie chce stosowac hormonow na zasuszenie pokarmu.
Moj Maluch je co 3-3,5 h 120 ml mleka Bebilon Ha. Jest dopajany koperkowa herb. Hippa 2 razy dziennie po 20-30ml. Za 2 tyg. posrtaramy sie przestawic go na Bebilon 1 bo to HA dostawal w szpitalu i dlatego je podajemy.
Ma zielono-zolte kupki i dopiero od Was doewidzialam sie ze to moze byc przez zelazo w mleku HA. Cierpio tez na trudnosci w oddawaniu gazow,choc kupki robi latwo:-D Robie mieszanke na wodzie Nestle,zawsze przegotowanej.
Winna Wam bylam te wszystkie informacje,zebyscie mnie lepiej poznaly i zyczliwiej przyjely :laugh2:

Diana,dzieki za powitanie. Na jedynym forum listopadowych dzieci jakie znalazlam jest tylko 1 wpis i nie ma temetu o karmieniu sztusznym wiec zdecydowalam sie napisac tutaj. Czytalam ze podajesz swemu Synkowi herbatke uspokajajaca - jak ona dziela na niego ;)?

mam pytanko, czy jeśli Wasze Dzieciaczki nie dojedzą mleka, to zostawiacie je np w lodówce lub w podgrzewaczu i podajecie później, np ze swieżym smoczkiem?:confused::confused:

Na opakowaniu bebika jest napisane "Nigdy nie należy używać ponownie niewykorzystanej części mleka", może więc to zależy od mleka. Może mleko Monysi jest inaczej konserwowane i dlatego tak jest napisane na opakowaniu.
Mój Wiku dalej pije mleczko modyfikowane ale tylko bebiko i od początku stosuję tą zasadę.

Znalazłam też info na tej stronie: 15 zasad karmienia butelką / Mama po porodzie / Ciąża i macierzyństwo - poradnikzdrowie.pl 15. Niedopite resztki wylej

Po kontakcie ze śliną malca w mleku namnażają się bakterie. Jeśli resztę mieszanki podasz dziecku ponownie po kilku godzinach, maluszek dostanie biegunki.

Szczerze mówiąc zdziwiło mnie to że pediatra i położna takie info dali, wszędzie gdzie o tym czytam to piszą że trzeba wylewać. No ale może chodzi o konkretne mleczko. Jakie Wy dajecie?

reklama
Misiu ja też słyszałam, zeby niedopite mleczko wylewać. U nas często stoi z 30 min. Bo w tym czasie np. małego odbijam, albo nagle tlaci apetyt a za chwilkę znów chce jesć. I tak mi przyszło do głowy po Twoim poście, ze to może dlatego mały ma problemy z kupami. Czasami są ok, a czasami zielone cuchnące. Już nie potrafię znaleźć przyczyny tych kup. Myślałam, ze to ja coś zjadłam, potem myślałam, że zależy od mleka sztucznego, ale żadna z tych opcji się nie sprawdziła...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry