• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Karmienie

Iwon, mój zasypia. Wypluwa sutek i śpi rozwalony na ręce jak basza:) Czasem trzymam go chwilkę, bo jak się obudzi to chce jeszcze chwilkę pociągnąć i znowu zasypia. Ale najczęsciej dopada się do cyca, ssie, najpierw łapczywie, później spokojniej, aż w końcu zaspia. Wtedy go odkładam do łóżeczka.

Dziewczyny, to mnie uspokoiłyście. Dzięki:)

reklama
Iwon czasem Julek ma po prostu odwraca głowę albo zaczyna się do mnie szczerzyć albo jak wypluje cycka ja mu zaproponuję znowu to złapie ale nie przełyka... najczęściej wypluwa i odwraca głowę.

Monika 8 karmień wydaje mi się ok. U nas swego czasu było 6- 7 a teraz jest w cały świat;-)

Iwon, mój zasypia. Wypluwa sutek i śpi rozwalony na ręce jak basza:) Czasem trzymam go chwilkę, bo jak się obudzi to chce jeszcze chwilkę pociągnąć i znowu zasypia. Ale najczęsciej dopada się do cyca, ssie, najpierw łapczywie, później spokojniej, aż w końcu zaspia. Wtedy go odkładam do łóżeczka.

Dziewczyny, to mnie uspokoiłyście. Dzięki:)

Dzięki :) Mój też przy jedzeniu często zaśnie, ale jak wyciągam cycka to budzi się od razu, dlatego nie mam pewności, czy jest porządnie najedzony, po prostu jak nie płacze i się nie domaga to zakładam, że się najadł.

Wg mojej ksiazki to latwo poznac czy dziecko sie najada. Jesli miedzy karmieniami jest przerwa 2.5-3h to znaczy ze dziecko pieknie je do syta. Jesli mniej tzn ze nie je a podjada i jest to zly nawyk z ktorym sie walczy. Moja jadla co godzine i zaczelam wydluzac jej przerwy miedzy karmieniami o 15min dziennie az doszlam do 3h. Fakt zdaza jej sie cyckowanie nie wg planu i wtedy jej daje szczegolnie jak jest goraco ale ogolnie trzymam sie 3h

Dziewczyny karmiące piersią wybudzacie do jedzenia w nocy maluszki mój przesypia od 19 do 2-30.... potem ok 5-6 i zaczyna sie budzic ale to bardziej niespokojne ruchy jak budzenie i zastanawia Mnie czy on się nie może obudzić bo nie jadł długo i cukier ma niski dlatego ciagle jest senny ...albo jest mu za ciepło??? Wagowo przybiera ładnie w dzień je co 2h godziny i 1h po jedzeniu spi okolo 30-40 minut. Obecnie ma 6,5 kg jak na 2 miechy i 2 tyg.
Jest tak od skonczenia 2 tygodni.
No i jeszcze to ze zasypia po 19 po kapieli przy cycu odpływa kompletnie przy odbicu to nawet nie wie ze jest odbijany spi jak suseł zaznacze ze w dzien spi lekko wybudza sie i zasypia po 30- 40 minut łacznie.???

Dziewczyny karmiące piersią wybudzacie do jedzenia w nocy maluszki mój przesypia od 19 do 2-30.... potem ok 5-6 i zaczyna sie budzic ale to bardziej niespokojne ruchy jak budzenie i zastanawia Mnie czy on się nie może obudzić bo nie jadł długo i cukier ma niski dlatego ciagle jest senny ...albo jest mu za ciepło??? Wagowo przybiera ładnie w dzień je co 2h godziny i 1h po jedzeniu spi okolo 30-40 minut. Obecnie ma 6,5 kg jak na 2 miechy i 2 tyg.
No i jeszcze to ze zasypia po 19 po kapieli przy cycu odpływa kompletnie przy odbicu to nawet nie wie ze jest odbijany spi jak suseł zaznacze ze w dzien spi lekko wybudza sie i zasypia po 30- 40 minut łacznie.???

ja nie wybudzam bo na razie budzi się sam, po kąpieli jest karmienie i śpi wtedy około 4 godz, a potem to różnie się budzi czasami po 2 a czasami po 3 godz

raz mi kiedy zaczął się wiercić o 5 rano, pomyliło mi się, że jadł o 4 ( a jadł o 2) więc wsadziłam mu smoczka i zasnął:-D widocznie nie był aż tak bardzo głodny ;-)

Jeśli sam się nie budzi tzn., że nie jest głodny :-) Gdzieś czytałam, że dziecko, które je często w dzień gromadzi zapasy na noc. Lenka od urodzenia praktycznie przesypia od wieczora do ok 2-3, a później jeszcze raz koło 5-6 wstaje. A przybiera ekspresowo, bo waży już pewnie trochę ponad 7kg. Czasem jak się tak wierci to wystarczy zmienić jej pozycję lub odkryć na chwilkę i od razu się uspokaja.

do mam karmiacych butla badz butla i cycem...
czy zmienilyscie smoczki w butelkach na 3-6?( te ktore juz te 3 miechy maja)?jak to powinno byc przy karmieniu mieszanym?bo np w avencie smoczek nr 2 jest od 1-3 miesiecy i dla dzieci karmionych piersia, a 3 jest od 3-6 miesiecy i teraz czy ja mam mu zmieniac smoczek na te od 3 miesiecy czy byc zawsze przy 2 bo piers tez jeszcze dostaje:eek: bo zglupialam troche juz

do mam karmiacych butla badz butla i cycem...
czy zmienilyscie smoczki w butelkach na 3-6?( te ktore juz te 3 miechy maja)?jak to powinno byc przy karmieniu mieszanym?bo np w avencie smoczek nr 2 jest od 1-3 miesiecy i dla dzieci karmionych piersia, a 3 jest od 3-6 miesiecy i teraz czy ja mam mu zmieniac smoczek na te od 3 miesiecy czy byc zawsze przy 2 bo piers tez jeszcze dostaje:eek: bo zglupialam troche juz

Ja mam Aventa i właśnie zmieniam na 3. Robię to powoli, żeby się przyzwyczaił, chociaż 2 by mu wystarczyła - ale za jakieś3 tygodnie chcę zacząć powoli wprowadzać kleik na noc, do tego potrzebny jest smoczek większy ( mam trójprzepływowy do tego) i nie chcę mu takiego przeskoku robić.

ja przez 3-przeplywowy daje Alanowi leki bo sa bardziej geste i jest ok. no i za miesiac tez bede kleik wprowadzac bo maly nie wytrzymuje juz 3 godzin, a znowu wiekszych ilosci nie chce jesc.
ale czy Ty tez karmisz jednoczesnie piersia?bo o to mi glownie chodzi, bo w avencie 2 jest od 1-3 i dla tych na piersi ale jak sie dokarmia MM to zmieniac na wiekszy czy nie?

reklama
Ja przedwczoraj zmieniłam na "3" też avent ale tylko do karmienia w dzień gdy dodaję zagęszczacz (nutriton) bo sie młody wkurzał ze słabo leci. Na noc i w nocy daję samo mleko i wtedy smoczek "2" avent wystarcza jeszcze.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry