reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kiedy na zakupy ;)

mgordon, skoro u Ciebie w gronie znajomych też deficyt ciężarówek i mam, to może się spotkamy??
Co do porodu, hmm, markwarta albo 2 ale cholerka nie mogę się zdecydować- ja bym chciała na markwarta, ale w 2 jest mój lekarz no i oddział dla noworodków dobrze wyposażony. A Ty małą gdzie rodziłaś?
Co do zakupów, to ja duzo kupiłam przez internet, trochę w sklepach na wyrzedażach a kosmetyki kupię albo w aptece doz, albo w akpolu lub w smyku (tam za rondem toruńskim, mają całkiem przystępne ceny, kupiłam u nich łóżeczko). Ubranek już mam mnóstwo a jeszcze moja mama wzięła się teraz za kupowanie:)) Brakuje mi tylko body z długim rękawkiem, najlepiej takich rozpinanych. No i dla siebie do porodu nie mam nic! Nie orientujesz się czy w akpolu są koszule do karmienia??

reklama
mgordon ja bym sama nie kupiła nic w rozmiarze 50, ale skoro tyle tego dostałam to przecież nie wyrzucę? Będzie dla kolejnego szkraba w rodzinie, a nóż kiedyś się takie maleństwo pojawi:)

Aestima
O Makwarta bym nie pomyślała, tam jest porodówak? Ja Amele rodziłam w 2 i choc nie wpominam najlepiej, teraz tez planuje 2. Wtedy w 2008 to było jeszcze przed remontem. Chce wybrać sie na zwiedzanie porodówki i oddziału w 2 pytałam mailem i można bez problemu ale najlepiej w godzinach 10-12. Może wybierzemy sie razem tak w przyszłym tygodniu?

Chętnie się z Tobą wybiorę do 2!
Na markwarta od roku funkcjonuje porodówka- ponoć jest super i opieka świetna ale nie ma oddziału intensywnej terapii noworodków- jakby się coś z dzieckiem czy nami działo, to przewożą do 2 lub biziela... Tam przyjmuą tylko po 37 tygodniu, jak nie ma żadnych komplikacji. Może tam też się wybierzemy??

No to ja też zliczyłam, czego ile mam, żeby w razie "w" dokupić :) Prawie wszystko dostałam, kupiłam tylko kilka ciuszków :)

rozmiar 56:

koszulki 11
body kr rękaw 6
body dł rękaw 10
pajacyki 6
śpiochy 9
sweterki 2
buciki 5
sukienki 6
kurteczki 2
rampersy 3
spodenki 1
dresy 2
czapeczki 10 razem ze wszystkich rozmiarów
łapki niedrapki 5
skarpetki razem 6 par

rozmiar 62

koszulki 10
body kr rękaw 4
body dł rękaw 6
pajacyki 5
sweterki 2
śpiochy 7
sukienki 1

rozmiar 68 i większe

body dł rękaw 4
sukienki 1
rajstopki 5
kombinezony zimowe 2
spodenki 1

do tego mam

2 paki pampersów po 94 szt
5 flanelowych pieluszek
5 kolorowych tetrowych
15 białych tetrowych
1 kocyk
2 ręczniczki kąpielowe
6 ręczników do podkładania na przewijak
2 rożki
1 pościel + prześcieradełko (druga dojedzie z łóżeczkiem)

Z pielęgnacyjnych rzeczy

wanienka + stojak + termometr
nożyczki + cążki + pilniczek
szczoteczki do ząbków
szczoteczki do włosków + grzebień
2 smoczki (mąż się uparł)
2 butelki (jedna 125 ml, druga 250 ml)
sudocrem
gryzaczek
kilka maskotek

no i oczywiście PIERWSZA LALKA :D

Z drobnych zakupów to chyba wszystko :) jeszcze nosidełko i wózio od siostry. Łóżeczko zamawiamy na początku kwietnia i to chyba na tyle :) Zostaną jedynie kosmetyki (jakieś mydełko, oliwka, czy coś w tym stylu)

dziękuje dziewczyny,:biggrin2: jeszcze pare rzeczy musiałabym dokupić ale ogólnie dużo mam.
Musimy jeszcze fotelik kupić,pieluszki tetrowe, jakiś kocyk cieńszy, leżaczek, kojec, higieniczne rzeczy i pare pierdółek.
A co do tych zakupów w 9 m-cu to macie racje ja biegać nie będę, a teściowa też nic pewnie nie kupi. Do tej pory moi rodzice dużo już kupili i pytaja co chcemy jeszcze, itp. a teściowa......nic i pewnie tak zostanie :wściekła/y:

ale tyle rzeczy co traschka to ja nie mam :biggrin2:
Agabre też masz dużo rzeczy :biggrin2:
ja kupowałam od 62 cm i kilka na 56. Spodziewam sie dużego dziecka, bo mój M miał 60 cm i 4600 g wiec najwyżej dokupię jak bedzie mniejsze

Aestima w końcu masz kogoś blisko siebie tak bardzo chciałaś :biggrin2::biggrin2::biggrin2: super

Kati, nie przejmuj się teściową :) najważniejsze, z Wy cieszycie się z Maluszka, jesteście rodzicami i nikt nie musi Wam niczego dyktować czy narzucać. Mi było strasznie głupio, jak rodzice zadeklarowali, że kupują łóżeczko, ale uparli się i nie zamierzam się z nimi kłócić. Nie mam na to siły. Nie mam pojęcia, z czym wyskoczą teściowie, ale znam ich i wiem, że cieszą się z wnusi, tylko nie potrafią tego okazać. Jak wylądowałam w szpitalu, teściowa pierwsza przyszła i pytała, czy wszystko w porządku. Niektórzy po prostu tacy są, skryci ale ja nikogo nie przekreślam :)

Aestima, ale masz fajnie :) wreszcie masz z kim chodzić po sklepach i szpitalach, ja póki co sama jestem. Blusia z trójmiasta ale ode mnie do Gdańska i tak jest 50 km. Musi mi wystarczyć mąż i jego rodzinka :)

reklama
aestima super ze znalazlas kolezanke ciezarówke ;)

a jesli chodzi skrytosc to u nas w rodzinie tez tak jest mama pd 4 tygodnia ciazy wpadła w szal zakupów i codziennie kupuje od 7 miesiecy cos dla małego, a to ciuszek, ksiazeczke, wózek, zabawki...a tata na poczatku chyba srednio byl ...dopadł go kryzys ze nie jest juz jedynym ktory nie ma wnukow wsrod swoich znajomych ;) ale teraz czesto sie pyta co tam u nas i w ogole ostatnio nawet poklepał młodego (w sensie mnie po brzuchu hehe) i widac jak bardzo sie cieszy :-)

tesciowa ogolnie jest wylewna ale ja takiej nadwylewności nie lubie....zreszta nie bedzie miała z nim tyle kontaktu bo jej nie stac zeby do krakowa przyjezdzac :) a rodzice co rusz sa w krakowie :D nawet co tydzień co dwa :-)

Do góry