reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Kiedy podajecie pierwszy raz warzywa?

reklama
Po 17tyg rozszezalam za zgodą gastroenterologa obu córkom. Ogórek był ok 6 miesiąca a rzodkiewka w 5

Wiem że najpierw warzywa owoce i co dalej.?
Najpierw podaje pojedyncze warzywa ziemniak marchewka brokuł batat itp, a co dalej owoce czy raczej ziemniaki z indykiem lub inne mieszanki.?
Jeśli zje warzywko to następnego dnia mogę podać mięso z warzywem? Już zgłupiałam

Najpierw podaje pojedyncze warzywa ziemniak marchewka brokuł batat itp, a co dalej owoce czy raczej ziemniaki z indykiem lub inne mieszanki.?
Jeśli zje warzywko to następnego dnia mogę podać mięso z warzywem? Już zgłupiałam
Zaleca sie najpierw warzywa bo to smak trudniejszy do zaakceptowania. Owoce sa naturalnie słodkie. Ja podawałam przez 2 dni jeden produkt, zeby zobaczyć czy uczula. Pozniej następny przez 2 dni, a pozniej dodawałam do tego np ziemniaka albo mięso i tak samo 2 dni i tak w kółko. Owoce tez możesz podawac np z kaszka.

Na spokojnie wszystko.
Dzisiaj np brokuł, jutro ziemniak, potem znowu brokuł... Taki maluch i tak nie zje ci pełnego talerza tylko odrobinę by żołądek zaczął wpierw akceptować nowości.
Te "dania" się powtarzają, brokuł, ziemniak, brokuł, marchew, ziemniak ,jabłko, placuszek z serka homogenizowanego, brokuł marchew, ziemniak, banan, ziemniak, zupka, banan, marchew, brokuł ,itd itd

Kiedy ? Zalecane jest by od 6 miesiąca.
Cóż ... u mnie zaczęło się gdy miał 4 miesiące, ale u mnie to u mnie.

Ja zaczynałam rozszerzenie po 6 miesiącu życia i wprowadzałam od razu pełne posiłki. Czyli np. ziemniak, brokuł, ryba i olej tłoczony. Następnego dnia zamiast ziemniaka kasza, kolejnego zamiast brokuła marchewka itp.

reklama
Córka ogółem była niejadkiem, więc tak maksymalnie z 2-3 łyżeczki w ciągu dnia zjadała na początku. Próbowała wszystkiego, tylko symboliczne ilości. A syn bez problemu zjadał wszystko co podawałam, często chcąc dokładki. Teraz są w wieku przedszkolnym i nie mają problemów z próbowaniem nowości, nie są jacyś wybredni, także myślę że proces przebiegł pomyślnie 😉

reklama
Do góry